RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VRT-archief ontdekt uniek klankfragment over Paul van Ostaijen

Begin dit jaar startte het VRT-archief met de restauratie van zijn 78-toerenplaten. De meer dan zevenduizend platen van het NIR – de voorloper van de BRT/VRT (1930 tot 1960), werden tussen 2017 en  2020 in samenwerking met meemoo, Vlaams instituut voor het archief, gedigitaliseerd. De restauratie leidde meteen al tot de ontdekking van een opmerkelijke én onbekende audiofile: het verslag van de herbegraving van Paul van Ostaijen op 8 november 1952. Het fragment duurt éénentwintig minuten en is een uniek tijdsdocument.  

Paul van Ostaijen werd drie keer begraven. De eerste keer in het Waalse gehucht Miavoye-Anthé, waar hij in 1928 aan tuberculose overleed. In 1932 werd zijn lichaam overgebracht naar begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen, waar hij op 8 november 1952 een definitieve plek kreeg op het ereperk. Het audiofragment brengt verslag uit van die laatste bijzetting. In het fragment horen we Ger Schmook (Antwerpse Bibliotheekwezen), Julien Kuypers (secretaris-generaal van het Ministerie van Openbaar Onderwijs en vice-president van de Raad van Bestuur van het NIR) en Jozef Muls (uitgever). Op het einde declameert de Frans-Belgische dichter Etienne Schoonhoven het gedicht ‘Nachtelijke optocht’.


Twee dagen later, op 10 november 1952, bracht het regionale nieuws (Studio Antwerpen)  een verslag over de gebeurtenis. Een gedeelte van het nu teruggevonden fragment werd toen wellicht uitgezonden. De Gazet van Antwerpen publiceerde op dezelfde dag een artikel met foto. Aan de hand van die info kon het klankfragment beter geduid worden. Bewegend beeld is er niet, want de televisie startte in Vlaanderen pas een jaar later. Dat maakt het klankfragment nog unieker.

Coördinator VRT-Archief – meemoo Kathleen Bertrem: “Een welverdiende ‘Boem Paukeslag’ voor het VRT-archief! Deze vondst in ons rijke archief kunnen we niet zonder enige ruchtbaarheid laten voorbijgaan en zal ook niet de laatste ontdekking zijn in deze unieke platencollectie. Audioschatten met veldopnames, getuigenissen, volks- en klassieke muziek van de jaren ’30 tot begin jaren ’60 worden nu door gepassioneerde geluidstechnici en archivarissen verder onder handen genomen en in de komende jaren verder ontsloten.”

Biograaf Matthijs de Ridder: “We kenden de foto’s van de herbegrafenis van Paul van Ostaijen en wisten wie er had gesproken, maar met deze geluidsopnamen komt de gebeurtenis helemaal tot leven. Ik waande me even in 1952. Wat me vooral opviel is hoezeer de waardering voor het werk van Van Ostaijen overeenkomt met vandaag. Ook toen werd hij als een voorbeeld gezien van een uitzonderlijk getalenteerde dichter die zijn roeping op een compromisloze manier heeft gevolgd. Julien Kuypers gebruikt Van Ostaijen in zijn toespraak  zelfs als voorbeeld voor het soort kunstenaarschap dat een moderne staat zonder meer zou moeten ondersteunen. Dat is in 1952 een behoorlijk vooruitstrevende gedachte, ingegeven door een oeuvre dat ons een eeuw nadat het is geschreven nog altijd bezighoudt.”

° Beluister het volledige klankfragment via vrtnws.be en via vrt.be


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

MNM Start To DJ 2021: de finalisten

Na een maand vol battles zijn de vijf finalisten van MNM Start To Dj bekend. Lees verder

Blad 874: Ann Reymen, Made in Kent, Veronica’s toeter (video)

• Herbeleef de laatste minuten van Ann Reymen bij MNM • Commercials gaan overboord, nieuw Lees verder

Blad 873: Radio 2, PODrank, Mi Amigo 6085 (video)

• Bij de VRT start iedereen onderaan de ladder • De driemaandelijke PODrank is uit, Lees verder

Radio 2 Zomerhit: de genomineerden zijn bekend

Radio 2 maakte donderdag 22 juli bekend welke tien artiesten kans maken op de felbegeerde Lees verder

VRT-radio in het teken van de dag van nationale rouw

Dinsdag 20 juli is een dag van nationale rouw en staan we samen stil bij Lees verder

Blad 866: MNM, Jack Curtiss, Kall-Krekel

• De Antwerpse regenboogtram van MNM • Afscheid van Jack Curtiss, dj en programmaleider van Lees verder

VRT-radio laat het boek niet los

De komende maanden heeft de VRT heel wat plannen rond boeken op stapel staan. De publieke Lees verder

Ann Reymen ruilt MNM voor Radio 2

Ann Reymen neemt na twaalf jaar afscheid van MNM. Ze maakt deze zomer de overstap Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
De Retro RNI Top 50 van 10 april 1971

Het is vandaag 26 maart… 1976 (audio)

Het Radiodagboek van 26 maart

Sluiten