fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

VRRO start petitie voor lokale radio op DAB+ (update)

De VRRO, de Vlaamse Regionale Radio Omroepen, een feitelijke belangenvereniging van onafhankelijke lokale radio’s is van start gegaan met petitie tegen de digitale uitsluiting van lokale radio. In het nieuwe radiodecreet is immers (voorlopig) geen plaats voorzien voor hen op DAB+. Er zijn ook geen duidelijke afspraken met het Kabinet van Media wanneer dat eventueel wel zou gebeuren.

Eerder berichtten we bij RadioVisie reeds dat de VRRO verre van gelukkig was met het gebrek aan digitale kansen voor lokale radio. Inmiddels neemt de vereniging een nieuw initiatief. Vandaag wordt via mail een petitie gelanceerd om de discriminatie van lokale omroep aan te kaarten. De vereniging stelt nadrukkelijk dat deze problematiek een bredere steun verdient dan de steun van alleen maar de eigen leden. Inmiddels laat ook de Vlaamse Radio Vereniging weten eveneens achter de DAB+ -petitie te staan. Ook zij roept haar leden op om deze petitie massaal te tekenen.

We publiceren de mail hier graag integraal.

Beste radiocollega,
 
Zoals u wellicht vernomen heeft, gaan binnenkort alle nationale Vlaamse radio’s digitaal uitzenden op DAB+. Dat biedt tal van voordelen. Via grootse mediacampagnes zullen luisteraars gemobiliseerd worden om over te schakelen naar DAB+.
 
Alleen mogen wij, lokale radio’s niet meedoen van mediaminister Sven Gatz. Zo ontneemt Sven Gatz de kans aan alle erkende lokale radio’s om tijdig mee te digitaliseren. Dit gaat ons op termijn luisteraars kosten. Een luisteraar zal immers niet snel schakelen tussen verschillende banden (DAB+ en FM). Eens op DAB+ zal hij daar door zijn presets zappen op zoek naar zijn favoriete zender(s).
 
Men mag ons niet op technische achterstand zetten! Dit betekent mogelijk op lange termijn de doodsteek van de lokale omroepen. De minister veronderstelt dat er geen financiële middelen voorhanden zijn bij de lokale radio omroepen en er weinig interesse is. Dit is een pure veronderstelling! Wij vinden dit ongehoord en nemen dit niet.
 
Wij willen dat lokale omroepen GELIJKTIJDIG de mogelijkheid krijgen (evenwel zonder verplichting) om ook digitaal uit te zenden op DAB+.
 
Technisch is dit perfect mogelijk. Een studie en plan, uitgevoerd door Broadcast Partners, toont aan dat gans de Vlaamse radiosector bediend kan worden, ook de lokale radio via zogenaamde lokale muxen. Dit plan is in het bezit van de minister en zijn kabinet (en alle commissieleden). De studie toont ook aan dat dit plan financieel haalbaar is voor lokale omroepen. 
 
We hebben het initiatief genomen om een petitie op te starten om de minister zijn beweringen te weerleggen. Zodat ook de lokale radiozenders, die dat wensen, nu reeds op DAB+ kunnen uitzenden. Of zelf kunnen bepalen wanneer ze willen instappen. Dat men in ieder geval de mogelijkheid moet krijgen! Sommige van jullie geloven mogelijk niet in DAB+ en of dit de techniek van de toekomst wordt. Niemand heeft een glazen bol en dus vinden wij het belangrijk om toch de mogelijkheid af te dwingen.
 
De petitie omvat de volgende stellingen:
– Er geen rondvraag is gedaan naar het standpunt van onze sector inzake digitalisering. 
– Wij wensen niet op digitale achterstand gezet te worden. 
– Wij wensen gelijktijdig tenminste de kans te krijgen om te digitaliseren. 
– Wij willen niet voor onbepaalde tijd uitgesloten worden van digitalisering. 
– Wij menen dat dit een vorm is van technische discriminatie en het gelijkheidsbeginsel schendt.
 
Dit initiatief wordt genomen door de belangenvereniging VRRO (www.vrro.be), maar overstijgt de verenigingsgrenzen. Het gaat hier niet om eigenbelang, maar om een algemeen belang dat ALLE erkende lokale radio’s aanbelangt. Vandaar ook dat we deze mail sturen naar alle op dit ogenblik erkende lokale radiozenders. We vinden dat toch iemand het initiatief moet nemen. Wij hopen dan ook iedereen te kunnen mobiliseren. Het zou bovendien een krachtig signaal zijn richting beleidsmakers indien ALLE erkende lokale radio’s met één stem zouden spreken.
 
Als we niets ondernemen zullen we de komende jaren uitgesloten worden van DAB+. We hebben dus niets te verliezen en kunnen samen alleen maar winnen! Baadt het niet, dan schaadt het niet.
 
Mogen wij daarom vragen om de petitie door iemand van het bestuur via deze link te ondertekenen:  http://petitie.be/petitie/dab-kansen-voor-lokale-radiozenders. Indien u bestuurder bent van meerdere clusters, dan vragen we u om per cluster/rechtspersoon te ondertekenen. 
 
OPGELET: wil u bij ondertekenen achter uw naam ook de naam van uw radiostation en rechtspersoon tussen haakjes vermelden a.u.b.?
 
Alvast 1.000x dank! 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, lokale radio, mediabeleid
Norkring heeft nu 10 DAB+-zenders aangezet

Radio BOO bouwt verder uit

Wordt uitzenden via 5G een alternatief voor DAB+?

Media 21: pluriformiteit in de Vlaamse media

Het blunderboek van de Vlaamse etherverdeling

DAB+radio boomt in Australië (video)

Sluiten