RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VRRO: “Ook lokale radio’s vragende partij om frequenties netwerk 2”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De VRRO, wat staat voor de Vereniging Regionale Radio Omroepen, vraagt aan Vlaams minister van Media Benjamin Dalle dat ook de lokale radio’s “niet vergeten worden” indien hij zou overwegen om de frequenties van het netwerkpakket 2 te herverdelen onder bestaande spelers.

De voorgeschiedenis zou u intussen al wat bekend moeten zijn. Het netwerkpakket 2 behoorde sinds 2018 toe aan VBRO, nadien BNL, maar het werd ongeveer een jaar geleden ingetrokken door de Vlaamse Regulator voor de Media.

Minister Dalle gaf op 20 januari in de Commissie Media voor het eerst toe dat er een piste wordt besproken om de 17 frequenties van dat netwerk niet meer opnieuw als een pakket in de markt te zetten. In plaats daarvan bekijkt hij de mogelijkheden om deze frequenties te herverdelen, waarbij hij ook toegaf dat er hierover intussen al gesprekken plaatsvonden met de andere drie netwerkradio’s (NRJ, Topradio en Stadsradio Vlaanderen).

“De lokale radiozenders van de VRRO merken graag op dat de frequenties om de netwerkpakketten samen te stellen voordien toegewezen waren aan lokale radiozenders”, aldus een mededeling van de VRRO.

“Vaak gaat het dan nog om de beste frequenties met het hoogste zendvermogen. Indien de minister overweegt om geen nieuwe erkenningsronde voor het hele netwerkpakket te organiseren, maar de frequenties opnieuw wenst te verdelen onder bestaande spelers om hun bereik te optimaliseren, dan hopen de lokale radiozenders dat zij hierbij niet vergeten worden.”

Daarnaast vraagt de radiovereniging dat de minister ook de ingetrokken of ingeleverde lokale pakketten opnieuw ter beschikking stelt, of bekijkt of de frequenties kunnen ingezet worden voor het optimaliseren van bestaande clusters. Volgens onze eigen berekening gaat het momenteel om 13 frequenties uit zeven lokale frequentiepakketten (15, 60, 61, 86, 121, 123 en 127). Daarnaast zijn er nog de frequentiepakketten 5 (Aalter 107.4) en 125 (Brakel 88.8), waarvoor in 2019 echter niemand een dossier indiende. De zaak rond Minerva (frequentiepakket 11) laten we hier even buiten beschouwing.

“Inmiddels zijn er daarnaast ook enkele lokale erkenningen ingetrokken of ingeleverd. De VRRO hoopt dat de mediaminister geen maanden meer wacht – tot er voldoende kritische massa is – maar ook tussentijds durft schakelen. Net als bij netwerkpakket 2 zijn er twee mogelijkheden. Enerzijds kan de minister een nieuwe mini-erkenningsronde uitschrijven, anderzijds kan de minister deze frequenties toekomgericht wellicht eveneens inzetten om bestaande clusters te optimaliseren. De VRRO hoopt dat hier snel duidelijkheid rond komt en dat er in dat laatste geval op korte termijn een wettelijk kader rond wordt gecreëerd.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marc
marc
17 februari 2022 - 14:17 14:17

Amendement:
Als je in Poperinge de 1000W 104.5 afzet, en de 100W 107.5 aanzet, dan zul je m met minder storingen hebben, want die 104.5 is niet zo netjes …

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx