RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VRRO: “Ook lokale radio’s vragende partij om frequenties netwerk 2”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De VRRO, wat staat voor de Vereniging Regionale Radio Omroepen, vraagt aan Vlaams minister van Media Benjamin Dalle dat ook de lokale radio’s “niet vergeten worden” indien hij zou overwegen om de frequenties van het netwerkpakket 2 te herverdelen onder bestaande spelers.

De voorgeschiedenis zou u intussen al wat bekend moeten zijn. Het netwerkpakket 2 behoorde sinds 2018 toe aan VBRO, nadien BNL, maar het werd ongeveer een jaar geleden ingetrokken door de Vlaamse Regulator voor de Media.

Minister Dalle gaf op 20 januari in de Commissie Media voor het eerst toe dat er een piste wordt besproken om de 17 frequenties van dat netwerk niet meer opnieuw als een pakket in de markt te zetten. In plaats daarvan bekijkt hij de mogelijkheden om deze frequenties te herverdelen, waarbij hij ook toegaf dat er hierover intussen al gesprekken plaatsvonden met de andere drie netwerkradio’s (NRJ, Topradio en Stadsradio Vlaanderen).

“De lokale radiozenders van de VRRO merken graag op dat de frequenties om de netwerkpakketten samen te stellen voordien toegewezen waren aan lokale radiozenders”, aldus een mededeling van de VRRO.

“Vaak gaat het dan nog om de beste frequenties met het hoogste zendvermogen. Indien de minister overweegt om geen nieuwe erkenningsronde voor het hele netwerkpakket te organiseren, maar de frequenties opnieuw wenst te verdelen onder bestaande spelers om hun bereik te optimaliseren, dan hopen de lokale radiozenders dat zij hierbij niet vergeten worden.”

Daarnaast vraagt de radiovereniging dat de minister ook de ingetrokken of ingeleverde lokale pakketten opnieuw ter beschikking stelt, of bekijkt of de frequenties kunnen ingezet worden voor het optimaliseren van bestaande clusters. Volgens onze eigen berekening gaat het momenteel om 13 frequenties uit zeven lokale frequentiepakketten (15, 60, 61, 86, 121, 123 en 127). Daarnaast zijn er nog de frequentiepakketten 5 (Aalter 107.4) en 125 (Brakel 88.8), waarvoor in 2019 echter niemand een dossier indiende. De zaak rond Minerva (frequentiepakket 11) laten we hier even buiten beschouwing.

“Inmiddels zijn er daarnaast ook enkele lokale erkenningen ingetrokken of ingeleverd. De VRRO hoopt dat de mediaminister geen maanden meer wacht – tot er voldoende kritische massa is – maar ook tussentijds durft schakelen. Net als bij netwerkpakket 2 zijn er twee mogelijkheden. Enerzijds kan de minister een nieuwe mini-erkenningsronde uitschrijven, anderzijds kan de minister deze frequenties toekomgericht wellicht eveneens inzetten om bestaande clusters te optimaliseren. De VRRO hoopt dat hier snel duidelijkheid rond komt en dat er in dat laatste geval op korte termijn een wettelijk kader rond wordt gecreëerd.”


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Commissie Media: veel vragen en weinig antwoorden over netwerk 2

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft donderdagmiddag 20 januari, in de Commissie Media Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Minister Dalle breekt lans voor regionaal nieuws bij Radio2

De beslissing om het mes te zetten in de regionale programma’s van Radio2 blijft voor Lees verder

Studio 100 vecht door voor een FM-licentie

De spoedeisendheid werd dan wel afgewezen, maar de procedure ten gronde lijkt allesbehalve kansloos.

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

Daarin wordt ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Auditeur Raad van State niet happig om commerciële radiolicenties te schorsen

De auditeur van de Raad van State adviseert het beroep van Studio 100 tegen de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marc
marc
17 februari 2022 - 14:17 14:17

Amendement:
Als je in Poperinge de 1000W 104.5 afzet, en de 100W 107.5 aanzet, dan zul je m met minder storingen hebben, want die 104.5 is niet zo netjes …

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx