RadioVisie

 • .
  Spotlight
  .
TVV Sound

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) haar bezorgdheid over de aanhoudende problemen met het Belga-radionieuws. “Verschillende aangesloten regionale radio’s zijn klant voor het Belga-radionieuws en melden ons sinds enkele maanden ernstige problemen met de verdeling van het audiobestand en met de inhoud ervan”, aldus de radiovereniging.

“Na contactopname van verschillende van onze aangesloten radiostations met Belga en DPG Media blijkt dat er gelijktijdig verschillende nieuwe softwareprogramma’s zijn geïmplementeerd. Dat dit kinderziektes met zich meebrengt dat kunnen we begrijpen, maar op een bepaald moment moet dit stabiel gaan werken zodat de klanten van het Belga-radionieuws weer volop kunnen genieten van een kwalitatief sterk product zoals dit in het verleden reeds bewezen is.”

“De problemen zijn van die aard dat heel wat van onze aangesloten radio’s zich ernstig zorgen maken over wat er zich de laatste tijd allemaal afspeelt. Dit gaat van dubbele quotes in het nieuws, lege bestanden, te laat aanleveren van het bestand,… Bovendien blijkt ook dat er maar een deel van de aangesloten klanten gemaild wordt bij eventuele problemen. Het is dan ook vaak te laat om in te grijpen, met alle gevolgen van dien.”

“Omdat de afname van het Belga-radionieuws vaak een stevige hap is uit het werkingsbudget van de regionale omroepen wordt dit meestal ook gesponsord door een lokale handelaar. Wij vernemen dat een aantal van onze leden reeds adverteerders zag afhaken omdat het Belga-radionieuws te kampen heeft met technische en inhoudelijke problemen.”

“Als VRRO vragen wij dan ook dat u dringend werk maakt van het opnieuw op punt stellen van het Belga-radionieuws zodat onze aangesloten radiostations weer volop kunnen genieten van een sterk afgeleverd product. Bovendien leeft de vraag of onze leden gecompenseerd kunnen worden voor de geleden imagoschade.”

Update 13.55 uur

Inmiddels ontving de VRRO een antwoord van Jan De Wever, de verantwoordelijke binnen DPG Media.

“We zijn ons meer dan bewust van de problemen die ons teisteren, en daardoor ook jullie. Ik ben technisch verantwoordelijk binnen DPG Media voor dit project, samen met mijn collega Frank. Mag ik jullie enige duiding bezorgen?

 • ‘dubbele quotes’:
  • dit is een bug die recent is opgedoken, en op zichzelf niet kunnen verklaren. We hebben onze nieuwslezers al aangegeven hoe ze dit kunnen ‘zien’ gebeuren. Want: wij leveren losse audio-opnames aan aan Belga (dus aparte audiofiles van onze lezers, quotes, …) en Belga stelt voor ieder van jullie uit dit geheel een op maat afgewerkt product samen. Onze lezers kunnen dit probleem dus niet horen als ze lezen, maar ze weten nu wel hoe ze dit kunnen zien in de tools die ze gebruiken.
  • we hebben onze softwareleverancier aangesproken en die is vandaag en morgen hard bezig om deze bug weg te werken. We voorzien bovendien bijkomende tools zodat wij kunnen nakijken dat audiofiles correct naar Belga aangeleverd worden.
 • andere issues van de laatste dagen (stiltes in bulletins etc): onze systemen zijn by design bedoeld om redundant te werken. Met andere woorden: wat we in Antwerpen doen, loopt over 2 gescheiden glasvezel paden naar Vilvoorde. Alleen heeft 1 van onze audiosystemen een probleem hiermee. Waardoor dit voorlopig niet redundant loopt. En daar sloeg Murphy keihard toe: maandag in het station van Mechelen en gisteren voor onze voordeur was er een breuk in deze kabel. Waardoor maandag het bulletin van 12u ‘leeg’ bij Belga belandde, maar daar als normaal behandeld werd en doorgestuurd.
 • communicatie: wanneer wij problemen ondervinden, waarschuwen wij onmiddellijk de Belga Helpdesk. Zo ook bvb maandag: om 12u12, 12u28,14u53 gingen er mails buiten met een status-update, een prognose en eventuele aanrader om bulletins te schrappen op maandag zodat jullie geen gaten of oude bulletins zouden hebben. Als deze info jullie niet tijdig bereikte betreur ik dat uiteraard. Wij begrijpen meer dan goed de impact op jullie uitzendingen en inkomsten.

Naar de toekomst toe: waar mogelijk hou ik jullie graag rechtstreeks op de hoogte als er bij DPG Media dingen gebeuren die impact hebben op jullie uitzendingen. Als jullie een emailadres hebben om te waarschuwen voor zware issues, dan hoor ik dat graag, en zorg ik dat ik jullie langs die weg ook waarschuw. Langs diezelfde weg hou ik jullie ook graag op de hoogte van verdere ontwikkelingen (zoals software aanpassingen die impact kunnen hebben).

Nogmaals, als collega broadcaster begrijpen wij perfect de impact van problemen, en het belang van een smetteloos product. We doen er alles aan om dit, via Belga, perfect te laten lopen naar jullie toe. Vandaar dus de hoop dat jullie begrijpen dat we dit absoluut ter harte nemen en willen oplossen.”

Heynen

DPG Media heeft ook beloofd om bij problemen de betrokken stations sneller te informeren.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dirk
Dirk
23 augustus 2021 - 12:13 12:13

Nieuws van Radiohuis nooit problemen mee en VEEL goedkoper. Enkel de quotes zitten er niet in als je gaat vergelijken. Je moet nog gek zijn om bij Belga te zitten die u doen betalen PER ANTENNESITE. Kwestie van hun inkomsten op peil te houden sinds een deel van de stations overgingen in nieuwe handen.

info: Tom@radiohuis.com

Gunnar
Gunnar
19 augustus 2021 - 15:01 15:01

Dat van die dubbele items heb ik al gehoord.

Het doet me ook denken aan het volgende een paar jaar geleden gehoord op één van de zenders die Belganieuws opneemt. Tijdens het nieuws was er een item over de Antwerpse ring. De nieuwslezer herhaalde steeds een zinnetje over de ring en versprak zich steeds. Hij maakte zich zelfs eventjes kwaad, iets van “allez jong [zucht]…” tot hij het zinnetje correct las. Hij vergat die fout er uit te knippen, het kwam integraal op antenne.
Het uur daarna was dit gelukkig opgelost.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx