De GCV EKW Media, de ‘organisatie’ achter de lokale radio Nova+, krijgt van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) twee boetes opgelegd. De eerste (1.250 euro) omdat de frequentie Wuustwezel (107.2) nog steeds niet in de lucht is en de andere (750 euro) omdat er al anderhalf jaar geen officieel administratief adres meer blijkt te bestaan.
Er zijn zo van die lokale radio’s waarvan je je afvraagt wat nu eigenlijk de bedoeling is. De GCV EKW Media slaagde er enkele jaren geleden in om, via de tweede en derde erkenningsronde, twee lokale frequentiepakketten (60 en 61) binnen te halen in de Noorderkempen. Veel moest men daar niet voor doen, want er was simpelweg niemand anders geïnteresseerd.
De GCV – een gewone commanditaire vennootschap – heeft niet veel om het lijf. Deze werd opgericht op 2 maart 2018 met een kapitaal van 500 euro en vermeldt twee namen, Natalie Ndabagobetse en Ines Debets, met respectievelijk 51 en 49 deelbewijzen. Het initiële adres was identiek aan dat van Radio Stad in Antwerpen en ook via eerstgenoemde is er een duidelijke link richting Radio Stad, want Natalie, Thalia voor de vrienden, is er ‘manager’. Op haar nochtans zeer actieve Facebook repte ze echter nog nooit over haar radioprojecten in de Noorderkempen.
Ook op de rest van het web is er van het project niet veel te vinden. Er is een wel heel minimale website en je vindt ook deze – niet bepaald heel actieve – Facebookpagina. Als je er als lokale radio al niet in slaagt om je minstens deftig te profileren op het web, dan weet je het wel zeker? Dergelijke ‘stations’ zijn geen reclame voor de sector.
Omdat er van uitzenden in de praktijk weinig of niets in huis kwam werd het pakket 61, met frequenties in Essen, Kalmthout en Wuustwezel, al in november 2020 ingetrokken door de VRM. Intussen heeft de VRM ook het pakket 60 – met frequenties in Essen en Wuustwezel – in het vizier. Op de 105.5 in Essen is sinds begin dit jaar Nova+ te beluisteren. Afgaand op de stream zijn dat overigens nog steeds ‘testuitzendingen’ (met vrijwel enkel muziek uit jaren ’70).
De start in Essen was al enkele maanden na de theoretische deadline (25 november 2020) waarop het station in de lucht had moeten zijn. Maar goed, door de coronaperikelen wil de VRM daar nog soepel mee omspringen. De tweede frequentie, 107.2 in Wuustwezel waarover we al eerder schreven, bleef echter ruis, ook al reikte de VRM al in augustus 2020 een zendvergunning uit.
Op 31 mei 2021 deed EKW Media een aanvraag bij de VRM om de zendlocatie te verhuizen. Maar bij een controle van de GCV in de Kruispuntbank van Ondernemingen blijkt dat het adres van de maatschappelijke zetel (Limburgstraat 49, 2020 Antwerpen) sinds 14 februari 2020 werd doorgehaald. Dat adres werd pas op 1 december 2019 opgegeven als nieuwe administratieve zetel.
Bij de VRM geraakt het geduld nu wel op. De regulator ziet zich, vanwege het ontbreken van een geldig adres, in de onmogelijkheid om de verhuisaanvraag in Wuustwezel te behandelen en stelt ook vast dat EKW Media om dezelfde reden in overtreding is met drie artikels van het mediadecreet. De administratieve ‘slordigheid’ zou intussen wel zijn opgelost (al is er op vandaag nog geen spoor van te vinden in het Belgisch Staatsblad), maar niettemin legt de VRM hiervoor een boete op van 750 euro.
Daar komt nog een boete van 1.250 euro bovenop omdat de frequentie Wuustwezel nog steeds niet in de lucht is. EKW Media krijgt nog tot 1 december om deze frequentie ‘on air’ te krijgen, anders wordt ook de licentie voor pakket 60 ingetrokken. Dat wordt dus een race tegen de tijd.
Jammer van die insinuaties in het artikel: zoals ‘organisatie’ , ‘manager’, ‘station’. EKW media is een rechtsgeldige vereniging, dus die ‘ ‘ hoeven echt niet. Objectiviteit van jullie redactie?
Laat de luisteraars oordelen over het muziekproduct, dat blijft de kerntaak van radio, niet hoe hun website of facebook eruit ziet.