De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft beslist dat voor evenementen die plaatsvinden tussen 1 juli en 30 september 2020 tijdelijke zendvergunningen kunnen worden toegekend voor ten hoogste zes weken. Dat is opmerkelijk langer dan de huidige duurtijd. De VRM speelt hiermee in op de drive-in events die deze zomer overal te lande zullen opduiken.
Artikel 193 van het Mediadecreet bepaalt dat de VRM naar aanleiding van evenementen en voor experimenten om nieuwe technologieën uit te testen een tijdelijke vergunning kan uitreiken voor de duur van de activiteiten. Normaal is dit sterk beperkt in tijd. Sommige initiatieven maken daar maximum een (verlengd) weekend gebruik van, zolang de plaatselijke kermis duurt bijvoorbeeld. Anderen houden het bijna twee weken vol. Vaak gaat het om een webradio die een ruimer publiek wil aanboren.
Drive-in’s meer kansen geven
Door de economische impact van corona, heeft de VRM nu beslist dat voor evenementen die plaatsvinden tussen 1 juli en 30 september 2020, tijdelijke zendvergunningen kunnen worden toegekend voor ten hoogste zes weken. Dit is aanzienlijk langer dan de termijn die tot nu toe gebruikelijk was. “Op die manier krijgen maatschappij-verbindende initiatieven zoals drive-in-bioscopen meer kansen”, meldt de VRM op haar website.
Organisatoren die de voorbije weken al een tijdelijke vergunning ontvangen hebben voor een event dat plaatsvindt tussen begin juli en eind september, moeten expliciet een nieuwe aanvraag doen. De eerder toegestane duurtijd wordt niet automatisch verlengd tot zes weken. Nodig is ook om er rekening mee te houden dat de aanvraag minstens negen weken voor de aanvang van het evenement bij de VRM moet ingediend zijn.
Die lange periode – drie weken langer dan de duur van je vergunning – hebben de experten nodig om inpasbaarheidsanalyses te doen en coördinatieonderzoeken met binnenlandse en soms ook met buitenlandse overheden te voeren. Een tijdelijke zendvergunning kost honderd euro, vooraf te betalen. (DM)
° VRM: Toelichting over het afleveren van tijdelijke zendvergunningen