RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren van het digitale televisiekanaal 10 in band III. Eén jaar nadat de operator van de VRM het mes op de keel kreeg gezet volgt nu de definitieve executie. Al volgt er mogelijk nog een achterhoedegevecht bij de Raad van State.

We hebben hier bij RadioVisie al enkele jaren bijzondere aandacht voor het fameuze kanaal 10. Het gaat officieel om een digitaal televisiekanaal (DVB-T), maar het bevindt zich in de zogenaamde band III, zeg maar de frequentieband voor DAB+. Die laatste (radio)technologie neemt intussen ook in ons land in belang toe, waardoor dat televisiekanaal in deze band een hinderend element werd.

Ook andere landen hadden oorspronkelijk televisiekanalen toegewezen gekregen in deze band, maar in de meeste landen werd die capaciteit intussen omgezet naar radio. Enkel in Italië zijn er nog enkele regio’s waar een televisiekanaal actief is in band III, maar die licenties lopen dit jaar af en worden niet meer verlengd, met als doel ook daar lokale DAB+ mogelijk te maken.

Kortom, er zat in zekere zin dus wel een politieke agenda achter om dat Vlaamse kanaal 10 eens juridisch tegen het licht te houden. Want het leidt weinig twijfel dat Norkring er zelf al jaren een lachertje van maakte. De operator kreeg de vergunning in 2009, maar deed er op – op enkele experimentele uitzendingen na – niets mee tot er plots onaangekondigd, ergens eind 2018, begin 2019, een spook-tv opdook op dat kanaal 10. Het signaal was enkel in de regio Pajottenland te ontvangen (via zender Sint-Pieters-Leeuw, foto boven,) en het open ‘programma’ bestond uit een loop van drie promotionele filmpjes en een (auteursrechtenvrije) kortfilm.

Korte tijd later kwam de aap uit de mouw. Het Nederlandse Broadcast Partners had via de VRM een procedure opgestart omdat het van oordeel was dat Norkring zich voor dat kanaal 10 niet hield aan zijn licentie. De VRM achtte de klacht gegrond (29 april 2019) en Norkring kreeg tot 30 september 2019 om zich in regel te stellen.

Een tweetal weken voor het verstrijken van de deadline werden op het kanaal 10 plots twee tv-zenders (Love Nature en TravelXP) doorgegeven. Ze waren dit keer versleuteld en enkel te ontvangen door gebruikers van Antenne TV. Weliswaar nog steeds enkel in de regio rond Brussel.

Voor de VRM volstond dat ‘schaamlapje’ niet. Norkring kreeg op 9 december 2019 een tweede keer uitstel, tot 31 juli 2020, om aan te tonen dat het voor dat kanaal 10 nog een echte business case in huis had voor héél Vlaanderen en Brussel. Wat we sindsdien nog niet wisten, en wat nu blijkt uit het verslag, is dat Norkring tegen dit tweede besluit een annulatieberoep indiende bij de Raad van State. Deze procedure loopt nog, maar een hoogdringende schorsing werd door Norkring niet gevraagd.

Intussen is er voor dat kanaal 10 in de ether nog niets gewijzigd tegenover september 2019. Op de nieuwe zitting deed de Nederlandse klager de VRM zelfs nog wat extra munitie cadeau over wat dient te worden verstaan onder landelijke dekking. Het besluit kun je hier downloaden. Volgens de VRM wordt in Sint-Pieters-Leeuw slechts uitgezonden met een zender van (maximaal) 250 Watt, waar er destijds in het aanvraagdossier voor die locatie sprake was van een zender van 5 kW. In datzelfde aanvraagdossier uit 2009 stelde Norkring voor kanaal 10 overigens een netwerk van 30 zendlocaties in Vlaanderen en Brussel in het vooruitzicht.

“De VRM meent dat Norkring destijds een optimistische business-case heeft ingediend terwijl de markt intussen niet meer toelaat om meer te doen dan wat momenteel door Norkring wordt aangeboden. Nochtans was duidelijk dat de licentie een geldigheidsduur van 15 jaar had.”

Voor de VRM is het nu wel genoeg geweest en heeft Norkring bewezen dat het geen concrete plannen en vooruitzichten in petto had/heeft voor het omstreden kanaal.

Hiermee valt wellicht het doek over de vaudeville rond dit illustere televisiekanaal dat, om te beginnen, nooit door de Vlaamse regering als een televisiekanaal had mogen uitbesteed worden. Ook hier blijft er voor Norkring echter nog de mogelijkheid om de beslissing aan te vechten bij de Raad van State. Al zal de operator dan met sterkere argumenten voor de dag moeten komen dan hij nu deed.

Het blijft voorlopig een open vraag of het kanaal 10 hiermee snel ter beschikking kan komen voor lokale DAB+. Theoretisch staan procedures bij de Raad van State een mogelijke planning en uitrol niet in de weg, maar theorie is niet altijd praktijk. Belangrijk is voorts dat de licentie, die tot 2024 liep, ook niet meer automatisch eenzijdig door Norkring kan worden verlengd voor nog eens 15 jaar. En dat is alvast voor de Vlaamse radiowereld uitstekend nieuws. (RDS)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

Norkring start ‘spook-tv’ via kanaal 10

Norkring België is de voorbije weken blijkbaar in alle stilte gestart met het in gebruik Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

Een kink in de kabel voor kanaal 10 DVB-T

Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig Lees verder

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
jaques
jaques
18 januari 2021 - 14:06 14:06

Als kanaal 10 ooit mocht beschikbaar worden voor dab+, zal dit kanaal hopelijk niet binnen de kortste keren opnieuw volgepropt worden met nietszeggenden non stop kanalen van de vrt en mediahuizen. Kunstmatige schaarste opwekken dus… Ik hoop echt van niet, maar ik vrees er wel voor.

PVM
PVM
18 januari 2021 - 20:28 20:28
Antwoord aan  jaques

Ik hoop hetzelfde. Het zou beter zijn dat belangstellende kandidaten een dossier kunnen indienen, en men dan uit deze een selectie maakt

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx