RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VRM trekt erkenning Radio FG-Xtra in

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) trekt de erkenning in de Antwerpse lokale radio FG-Xtra (107 MHz). Dat hoeft niet te verbazen nadat de gcv 107FM, dat het lokale station exploiteert, eerst al drie keer in gebreke werd gesteld.

FG-Xtra zit al anderhalf jaar in lastige papieren, een gevolg van een klacht van de vzw Radio Tele Randstad, een van de vehikels in het netwerk rond Stadsradio Vlaanderen. Die klacht was in feite een ‘poets wederom poets’, maar dat maakt voor de VRM niks uit. Eens de VRM zijn tanden in een dossier zet, laat die niet meer los en al zeker niet als het een lokale radio is.

Bottomline hier was dat FG-Xtra zich niet hield aan zijn erkenningsdossier. Het station had in 2017 de erkenning gewonnen met de belofte op een ‘actieve programmering’, met tijdens de dag nogal wat gepresenteerde (redactionele) content. Daar kwam weinig of niets van terecht. Overdag was enkel non-stop te horen en ’s avonds waren er wel gepresenteerde programma’s, maar die bleken dan weer Engelstalig, wat evenmin in het dossier stond.

De VRM maande de lokale zender tot drie keer aan om zich ‘aan zijn erkenningsdossier’ te houden. Op 4 november 2022 werd een nieuw rapport voorgelegd aan de algemene kamer van de VRM: “Uit het onderzoek van de onderzoekscel van de VRM blijkt dat in vergelijking met eerdere controles er reeds meer Nederlandstalig gesproken interventies worden uitgezonden, de gesproken presentaties en tussenkomsten blijven evenwel beperkt. Het aandeel lokale info blijft beperkt tot één interview (’s ochtends) en één korte agenda (’s avonds). Gcv 107FM blijkt vanaf 19u ’s avonds programma’s in het Engels uit te zenden.”

“Aangezien een bijkomend uitstel om zich te conformeren aan de erkenningsvoorwaarden en het -dossier, gezien de grote tekortkomingen, het tijdsverloop en de eerder geboden kansen, niet langer redelijk kan worden verantwoord, meent de VRM dat de erkenning van gcv 107FM dient te worden opgeheven.”

De voorbije dagen circuleerde al het gerucht dat de VRM de erkenning had ingetrokken en dat FG-Xtra zelf al een tijdje op de hoogte is, maar de beslissing staat pas sinds vanmorgen effectief online. Op dit moment is het station nog steeds te beluisteren op FM én via de Antwerpse proef-DAB+. De intrekking van de erkenning heeft ook als gevolg dat de exploitant van de mux het signaal van FG-Xtra zal moeten weghalen.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
2 februari 2023 - 17:21 17:21

wie een put graaft voor een ander valt er zelf in

De Boeck
De Boeck
1 februari 2023 - 16:44 16:44

Dus deze frequentie blijft vrij, alsook op dab+ ?

Willem
Willem
1 februari 2023 - 12:44 12:44

En zo verdwijnt er weer een lokale radio, en komt de frequentie in de grote hun handen.
Wat eisen worden de lokale opgelegd?
En dat voor een 100W zender…

David
David
1 februari 2023 - 13:41 13:41
Antwoord aan  Willem

FG een lokale radio? Hier valt met 107 veel meer te doen. Het lijkt me niet meer dan logisch dat FG uit de ether gehaald wordt. Soms zijn beslissingen van VRM wel terecht.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
1 februari 2023 - 12:08 12:08

Lijkt mij logisch, als ze zich niet kunnen houden aan de opgelegde maatregelen zoals
gepresenteerde programma’s en nieuwsberichten, moet je uit de ether, vraag dat maar aan EazyFm uit Brussel die zitten in hetzelfde schuitje…..

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx