RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

VRM treedt op tegen lokale radio’s met ‘eenvormige programma’s’

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) beboet de West-Vlaamse lokale radio’s Musica FM, I.R.O. en T.R.O. omdat ze al maanden een “eenvormig programma” uitzenden. De stations moeten zich uiterlijk eind deze maand in regel stellen.

Het gaat om boetes van 750 euro voor de vzw TwinMedia en 1.500 euro voor de vzw Radio 2000 Exclusief “wegens verboden gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid”.

Op 16 juni 2020 deed de onderzoekscel van de VRM een luisteronderzoek in de comfortzones van de drie lokale omroepen. Daarbij werd vastgesteld dat in de drie verschillende verzorgingsgebieden een “grotendeels identiek programma-aanbod wordt uitgezonden via de zes frequenties”.

“Zo is het muziekaanbod tijdens het luisteronderzoek identiek. De enige verschillen of afwijkingen zijn de uitzendingen van de respectievelijke roepnamen en de reclameblokken die niet steeds identiek zijn. Het nieuwsaanbod bevat eveneens dezelfde nieuwsberichten, die evenwel op een andere wijze gecombineerd worden in de (op het uur) uitgezonden journaals. ‘Musica FM’, ‘I.R.O’ en ‘T.R.O’ gebruiken ook eenzelfde PI-code”, aldus de VRM. Een bijkomend luisteronderzoek op 9 september jongstleden bevestigde de eerdere vaststellingen.

Het uitzenden van een gezamenlijk programma-aanbod of elke gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid door lokale radio omroeporganisaties, wordt echter verboden door artikel 134/1 van het Mediadecreet.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM er rekening mee dat “een inbreuk op het verbod op ketenvorming door gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid een ernstige inbreuk betreft die leidt tot een uitholling van de decretale opdracht die is weggelegd voor lokale radio-omroeporganisaties”.

Aangezien de inbreuken bij vzw TwinMedia betrekking hebben op 1 omroepprogramma wordt een administratieve geldboete van 750 euro opgelegd. Bij vzw Radio 2000 Exclusief hebben de inbreuken betrekking op 2 omroepprogramma’ en daarom wordt een administratieve geldboete van 1.500 euro opgelegd. Beide vzw’s worden verplicht om zich “uiterlijk op 31 december 2020 aan het Mediadecreet te conformeren”.

De volledige beslissing van de VRM kun je hier vinden.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Matthias
Matthias
3 december 2020 - 12:09 12:09

De lokale Stadsradio edities blijven onder de radar.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx