RadioVisie

  • .
    .

VRM: Stadsradio Vlaanderen speelt te weinig Nederlandstalig

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Stadsradio Vlaanderen moet van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een boete van 2.000 euro betalen omdat er, bij een controle eind mei, te weinig Vlaamse en Nederlandstalige liedjes werden gespeeld. Het gaat om de derde gelijkaardige veroordeling.

De onderzoekscel van de VRM hield op 31 mei de muziek tegen het licht die op Stadsradio Vlaanderen (SRV) te horen was tussen 07:00 en 20.40 uur. Het ging dit keer niet om een externe klacht, wat wel het geval was bij twee eerdere veroordelingen (2018/28 en 2018/45), maar om een eigen initiatief van de onderzoekscel.

De VRM telde op die bijna veertien uur 47 Vlaamstalige en Nederlandstalige muzieknummers, op een totaal van 212 liedjes of 22,17 procent van het totale aanbod. Ook songs die werden onderbroken of niet volledig werden uitgespeeld telden mee.

Bij de netwerkradio moet volgens de licentie minstens 30 procent van de muziek Vlaams- of Nederlandstalig zijn. Dat is immers wat het station in 2017 zelf opgaf in zijn dossier en dus wordt dat gezien als een verbintenis. SRV vocht eerder de beslissing 2018/045 aan bij de Raad van State, maar die gaf de VRM gelijk.

Stadsradio Vlaanderen gaf in zijn verweer aan dat de muziek op weekbasis moet worden gemeten, maar omdat dit toen niet zo letterlijk in het dossier stond heeft de VRM daar geen oren naar. De regulator is van oordeel dat de 14 gemeten uren voldoende representatief zijn en dat de 30 procent-norm dus ook binnen het betrokken tijdvak van tel is. “Een onderzochte tijdspanne van 14 uren is geen onredelijk korte periode naar de radio-omroeporganisatie toe, maar volstaat wel in het licht van de waarneembaarheid door de luisteraar.”

Ook een poging van de netwerkradio om de 30 procent “met het oog op de toekomst” enkel nog op weekbasis te tellen, vond geen genade. Dat wordt door de VRM dan weer geïnterpreteerd als een profielwijziging.

De VRM besluit een administratieve geldboete van 2.000 euro op te leggen met de uitdrukkelijke verplichting om zich uiterlijk tegen 1 december 2021 aan het Mediadecreet te conformeren. “Na het verstrijken van deze termijn, stelt Stadsradio Vlaanderen zich bloot aan de mogelijke intrekking van haar erkenning als netwerkradio-omroeporganisatie.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx