Op 5 juli 2017 legde de onderzoekscel van de VRM aan de algemene kamer een rapport voor aangaande de uitzendingen van de lokale radio-omroeporganisatie BVBA FM Promotion. De algemene kamer beslistte hierop een procedure op tegenspraak te starten.
FM Promotion werd erkend als lokale radio-omroeporganisatie voor de lokaliteit Bree (99.3 MHz). Zij heeft op 31 maart 2014 gemeld tot het samenwerkingsverband ‘Family Radio’ te behoren (voordien was FM Promotion aangesloten bij het samenwerkingsverband ‘Hit FM’) en beschikt over een zendvergunning van 8 april 2014 met als roepnaam ‘FamilyRadio Noord-Limburg’.
De onderzoekscel stelde op 13 maart 2017 echter vast dat FM Promotion geen programma’s van het samenwerkingsverband ‘Family Radio’ meer uitzendt, maar wel programma’s van het samenwerkingsverband ‘Hit FM’.
Op 1 juni 2017 stelde de onderzoekscel vervolgens vast dat FM Promotion geen uitzendingen meer bracht van het samenwerkingsverband ‘Family Radio’ of van het samenwerkingsverband ‘Hit FM’, maar wel uitzendingen onder de benaming ‘Radio Grensland’ (buiten samenwerkingsverband).
Op basis van deze vaststellingen van de onderzoekscel bleek dat FM Promotion, op een tijdspanne van enkele maanden, tweemaal wijzigingen heeft doorgevoerd door het overstappen naar en uitstappen uit samenwerkingsverbanden.
Het Mediadecreet bepaalt dat lokale radio-omroeporganisaties die, nadat ze de erkenning hebben gekregen, willen toetreden tot, overstappen naar of uittreden uit een samenwerkingsverband met andere lokale radio-omroeporganisaties, daarvoor de goedkeuring aan de Vlaamse Regering moeten vragen.
Uit het onderzoek van de VRM bleek dat FM Promotion voor geen van de beschreven wijzigingen een goedkeuring had aangevraagd of verkregen bij de Vlaamse Regering. FM Promotion betwistte de vaststellingen van de onderzoekscel niet. De radio-omroeporganisatie erkende dat zij foutief heeft gehandeld en wenst zich hiervoor te excuseren.
De VRM stelde bijgevolg vast dat FM Promotion een inbreuk heeft begaan op het Mediadecreet. Doordat wijzigingen in samenwerkingsverbanden tussen lokale radio-omroeporganisaties een voorafgaandelijk onderzoek en een formele goedkeuring door de Vlaamse Regering vereisen, kon de VRM niet anders dan de erkenning van FM Promotion als lokale radio-omroeporganisatie schorsen. Het opschorten van de erkenning brengt ook het opschorten van de zendvergunning met zich mee.
Indien FM Promotion van de Vlaamse Regering alsnog goedkeuring krijgt voor de betreffende wijzigingen in samenwerkingsverbanden met andere lokale radio-omroeporganisaties, dient zij de VRM hiervan bij aangetekende brief op de hoogte te stellen. De uitzendingen kunnen slechts hervat worden nadat de VRM vervolgens bij aangetekende brief hiervoor expliciet de toelating heeft gegeven.