VRM legt kleine bom onder lokaal radiodecreet Staat de deur nu open voor ‘familiale ketenradio’? 

Rechtstreekse bindingen

Zoals u gisteren hier al kon lezen heeft de Vlaamse Regulator voor de Media een klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM Goud Plus afgewezen. Het betrof een klacht wegens (vermeende) rechtstreekse bindingen. De beslissing van de VRM is hier terug te vinden .

Volgens FM Promotion bvba voldeden de vzw’s van FM Goud en FM Goud Plus niet meer aan de basisvoorwaarden van artikel 145,2°,a) van het Mediadecreet, omdat er sprake zou zijn van ‘rechtstreekse bindingen tussen beide radio’s en uitoefening van zeggenschap door radio FM Goud over radio FM Goud Plus’. 


Lees verder onder de advertentie


Niet-verboden samenwerking

Waarover ging het concreet? De namen van de omroepen zijn bijna gelijk, ze zenden uit vanuit dezelfde studio, in diverse kranten en op sociale media wordt indirect toegegeven dat het over één organisatie gaat, voor beide ‘onafhankelijke’ radio’s is eenzelfde contactpersoon (zelfs bij de VRM), en de besturen bestaan uit mensen met directe familiebanden. 

FM Promotion bvba liet een deurwaarder hierover vaststellingen doen, het verslag daarvan is in deze bijlage ‘FM Goud VRM’ in te kijken. Volgens de VRM zijn alle vastgestelde zaken (bij FM Goud en FM Goud Plus) geen reden  om te kunnen spreken van rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen. Volgens de VRM is dit ‘niet-verboden samenwerking tussen de radio’s FM Goud en FM Goud Plus’

Een halt toe roepen 

De VRM nam daarmee niet alleen een opmerkelijke beslissing, het is ook een precedent, en dan vraagt iedereen zich natuurlijk af wat dit zou kunnen betekenen voor de lokale sector als dusdanig. Met het nieuwe decreet had Vlaams minister Sven Gatz vooral tot doel om de ketens een halt toe te roepen. Tot begin dit jaar was het toegelaten om maximum zestig lokale radio´s in bezit te hebben.

Artikel 145 van het decreet bevat daarom de volgende tekst:

‘Rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen tussen lokale radio-omroeporganisaties zijn niet toegestaan en leiden er evenmin toe dat een onderneming of rechtspersoon zeggenschap uitoefent over meer dan één radio omroeporganisatie. Rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen tussen lokale radio-omroeporganisatie enerzijds en anderzijds een of meer landelijke, regionale of netwerkradio-omroeporganisaties zijn evenmin toegestaan en leiden er evenmin toe dat een onderneming of rechtspersoon zeggenschap uitoefent over die radio-omroeporganisatie’

Bij de toelichting over deze wijziging werd toen het volgende gezegd:

‘Ter bevordering van de diversiteit van het radiolandschap en om de onafhankelijkheid van de lokale radio-omroeporganisaties te garanderen wordt aldus ervoor gezorgd dat cross-ownership tussen lokale radio-omroeporganisaties en/of de achterliggende vennootschappen verboden wordt’Een precedent

De beslissing van de VRM dat het hier enkel om niet-verboden samenwerking’ gaat, heeft natuurlijk ook andere gevolgen. Het schept immers een precedent, dat elke omroeporganisatie, waartegen klacht werd ingediend, voortaan kan inroepen. 

Het zou zelfs nog verder kunnen gaan dan dat. In de radiosector zouden velen (desnoods) nogal veel familie kunnen hebben, met (uiteraard) allemaal een hoge interesse in lokale radio. Die radio-ondernemers zouden zich deze zomer best kunnen verheugen, want na deze uitspraak zijn er ‘plots enorme nieuwe mogelijkheden. 

De essentie van de baan

Zo zouden ze vanuit één studio een onbeperkt aantal radio’s van signaal kunnen voorzien, een groep radio’s van een min of meer gelijke naam voorzien, en overal beweren dat het om één radio gaat. Het opnieuw opstarten van een aantal beroemde radio merken in de Vlaamse radioscene zou dan niet ver af zijn, een Radio Contact in franchising, het zou morgen kunnen. 

De beslissing van de VRM zorgt er dan voor dat de essentie van het nieuwe decreet, een halt aan ketenradio, al in een eerste echte confrontatie meteen definitief van de baan is. Dit staat in schril contrast met de door Sven Gatz aangekondigde, en beloofde, strenge controles op de naleving van de voorwaarden van een erkenning. 

De schaduwzone

Velen zullen zich nu afvragen waarom de totale herstructurering van de lokale radiosector zo dringend, en zo intens, nodig was. Moesten, zoals velen al dachten, de betere frequenties uit het totale pakket voor lokale radio worden gehaald? De komst van een SBS-radio worden voorbereid? Een S-radio die, nog voor de start, werd begraven voor de komst van NRJ? En waar de beloofde Samson en Gert waarschijnlijk niet vaak te horen zal zijn. 

Blijkbaar beweegt er veel in de schaduwzone van lokale radio, echte media zaken die kennelijk niet openbaar worden gedaan. Vorige week nog trok de VAR plots de stekker uit het reclamecontract van NRJ. In de commissie media van 14 juni jl. was dit nochtans een probleemloze zaak voor minister Gatz. Velen vragen zich dan af wat er in die drie weken buiten de commissie media zou kunnen zijn afgesproken.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

“Samenwerking FM Goud en FM Goud Plus is legaal” VRM doet belangrijke uitspraa... De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) pleit de Limburgse lokale omroepen FM Goud en FM Goud Plus vrij in een klacht over een vermeende verboden samenwerking tussen beide omroepe...
Het Avondblad van 15 augustus (video) Kort radionieuws met hoog kriebelgehalte De lijst van Marc Demartin Na jaren afwezigheid op de radio, uit tijdsgebrek, begon het bij Marc Demartin, oud-voorzitter van het Nationaal Verbond van Disc-Jockey’s, opnieuw te...
Stadsradio brengt hoge vermogen in actie De netwerkradio lijkt de deadline VRM te willen h... Nieuwe stemmen Zoals we eerder al berichtten kreeg Stadsradio Vlaanderen een verwittiging van de VRM, en lijken ze volop bezig om drie overtredingen van het decreet, in orde te ...
NRJ: nu ook met ‘beeld’ (video) Knokken in een markt met StuBru, Qmusic en MNM Gisteren kon u alles lezen over de start van NRJ Vlaanderen. De nieuwkomer pakte de zaken vrij professioneel aan tijdens de eerste grote persconferentie. RadioVisie was ter plaatse...
NRJ Vlaanderen onthult programmatie (video) Met elf jonge en stedelijke stemmen als smaakm... De langverwachte (stads)netwerkradio NRJ gaat van start op 3 september. De Vlaamse poot van de internationale hitzender zal opereren vanuit Antwerpen, onder leiding van directeur T...
Het avondblad van 7 augustus (audio) Limburg, Berlijn, Glasgow en Playa de Aro Q2 op bezoek bij RBS Q-music dj Jolien Roets (foto bovenaan) was even gast-dj bij evenementenradio RBS tijdens de Lokerse Feesten. Ze maakte deel uit van een tv-team van Q2, dat...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
TVV Sound
Spotlight

Eén gedachte over “VRM legt kleine bom onder lokaal radiodecreet

 • do 19 jul 2018 om 00:43
  Permalink

  Respect voor FM Promotion om de (op voorhand al verloren) moeite te doen ! Wanneer ik het goed lees, heeft men zelfs de moeite genomen om vanuit Limburg af te reizen naar de hoorzitting van de VRM, een deurwaarder EN een advocaat in te schakelen…. Zo iets doe je niet zomaar even, dat kost tijd, geld, en vooral heel veel energie. Ik ben (nog wel) actief in het lokale radio wereldje, maar dit blijft zo niet duren.

  Een voorzitter (?) van een zogenaamde radio vereniging (VRRO), die tot voor de nieuwste erkenningsronde heel hard riep dat leden van het clubje niet meer dan 3 (DRIE) frequenties mochten hebben om lid te worden, zomaar even de ‘drie frequentie regel’ eigenhandig uit de voorwaarden weghaalt, alleen maar omdat mijnheer anders niet meer in orde is met zijn eigen gemaakte regels (Michel haalde zomaar VIJF frequenties binnen) ???

  indien de situatie recentelijk niet aangepast is, is volgens mijn gegevens de hele ‘VRRO’ niet eens geregistreerd als rechtspersoon.

  Mag ik als ‘onafhankelijk mediavolger ‘ (waarom zouden we buitenlandse woorden gebruiken???) hier en daar een vraagteken plaatsen bij deze ‘klucht’ ? Het is weer bijna verlof, we zijn niet bereikbaar, het zal wel weer overwaaien ! Helaas Sven en VRM, deze keer niet, de ECHTE MEDIAWAAKHOND gaat niet op vakantie !!!!!!!

  (Tuut, tuut, tuut, komt net binnen via de gouwe ouwe fax (hij werkt nog! ),
  Radiovisie gaat ook niet op vakantie !

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Actueel
Waarschuwing voor Stadsradio Vlaanderen
Het Avondblad van 17 juli (audio)
Kijk… luistercijfers in de VS (video)
Het Avondblad van 16 juli (video and more)
Joyne zet vijf VRT-radiostations op satelliet
WK: Engeland scoorde vooral in de hitparade
Sluiten