fbpx

VRM: “Erkenningen zijn definitief”

Vernietigingsarrest of niet, de bestaande erkenningen en zendvergunningen bestaan nog altijd en ze zijn definitief voor zover er geen beroep werd ingesteld.

Hiermee verwijst de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) de klacht van drie radiostations – Hit FM, Radio FG en Antwerpen FM – definitief naar de prullenmand. De drie stapten eind november naar de VRM met de eis dat die “onmiddellijk” moest optreden” tegen de “illegale uitzendingen op FM van alle private nationale radio’s, lokale radio’s en netwerkradio’s”. Ze baseerden zich hierbij op het arrest van de Raad van State van 25 oktober 2018 waarbij het Vlaams frequentieplan werd vernietigd.

In de oorspronkelijke klacht waren ook Club FM en Family Radio betrokken, maar beiden trokken zich twee dagen later al terug uit de procedure.

De hoorzitting over de klacht vond plaats op 14 januari 2019. Voor de klagers verschenen Dave Verdonck, Peter Dingenen en Marc Peersmans. De VRM maakte niet veel woorden vuil aan de klacht, waarvan waarnemers al snel hadden gezegd dat ze geen enkele kans op slagen had. De regulator “stelde vast dat de individueel verleende erkenningen (en zendvergunningen) na bovengenoemd vernietigingsarrest nog altijd bestaan”.


Lees verder onder de advertentie


Volgens rechtspraak van de Raad van State zijn individuele erkenningen, waartegen binnen de voorziene termijn geen beroep werd ingesteld, definitief. Als orgaan van actief bestuur komt het de Algemene Kamer van de VRM niet toe te oordelen over de wettigheid van een door de minister gegeven erkenning als radio-omroeporganisatie.

In de gevallen waarin wel een beroep tot nietigverklaring tegen een individuele erkenning werd ingesteld, heeft de Raad van State nog geen uitspraak gedaan. Het komt de VRM als orgaan van actief bestuur evenmin toe om zelf reeds te oordelen over de wettigheid van een voor de Raad van State aangevochten erkenningsbeslissing en zich aldus vooraf in de plaats van de Raad van State te stellen.

De beslissing van de VRM kun je hier nalezen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Herstelbesluit: openbaar onderzoek moet opnieuw Malaise in radioland krijgt nieuw verlengstuk Het lijkt er sterk op dat een herstelbesluit voor het vernietigde frequentieplan opnieuw flinke vertraging zal oplopen. Het kab...
Verschilt de ‘energie’ in het radiobeleid? ° Een verhaal over cowboys, indianen, en een ‘corrupte sheriff’ Een omroep voor de hele bevolking Het was zomer 2017, en het waren beslissende dagen voor netwerkradio in Vlaa...
Waalse storingen in het Vlaams parlement (video) Gisteren, donderdag 17 januari, werden opnieuw de Waalse storingen besproken in het Vlaams Parlement. Dat is niet voor de eerste keer. We moeten terug gaan naar begin jaren '90 om ...
Raken we uit het radiomoeras in 2019? Nu we aan het begin van een bijzonder jaar staan in de Vlaamse radiogeschiedenis leek het ons bijzonder nuttig om een juridische stand zaken op te maken. 2018 zal immers de geschie...
Flink wat procedures bij de Raad van State Op woensdag 19 december werd het ‘nieuwe’ frequentieplan voor een tweede keer goedgekeurd. Ondertussen lopen er diverse klachten bij de VRM voor het uitzenden zonder rechtsgeldige ...
Het Avondblad van 26 december (video) Gezocht: een verslag Afgelopen vrijdag, 21 december, werd het FM-frequentieplan een tweede keer goedgekeurd in de Vlaamse Regering. Omdat het moest werd er ook een raadpleging g...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
HaveveAndre Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Andre
Gast
Andre

De Vlaamse Regulator voor de Media stelt in haar beslissing: “Volgens rechtspraak van de Raad van State zijn individuele erkenningen, waartegen binnen de voorziene termijn geen beroep werd ingesteld, definitief: “Een individuele beslissing die niet binnen de voorgeschreven termijn wordt aangevochten, is immers definitief rechtsgeldig, haar wettigheid kan niet meer ter discussie worden gesteld, behoudens wanneer de betrokken handeling door bedrog is uitgelokt of wanneer ze dermate grof onrechtmatig is dat ze voor onbestaande moet worden gehouden.” (RvS 1 oktober 2009, nr. 196.547)”

Het gaat hier echter niet om de vernietiging door de RvS van ‘individuele’ beslissingen tot erkenning maar om de vernietiging van ALLE erkenningen door de RvS. De RvS is immers van oordeel dat deze algemene beslissing inzake allle erkenningen voldoende onrechtmatig om is ze volledig te vernietigen. Het valt natuurlijk af te wachten hoe dat de RvS hierover zelf gaat oordelen in het geval de klagers besluiten bij de RvS in beroep gaan.

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@Andre: gij zijt de slimste van de klas. Dit artikel insinueert dan ook een aantal zaken verkeerd. De VRM stelt ook dat ze niet bevoegd zijn om over erkenningen te oordelen, en dat is (normaal) een geweten zaak. De VRM is wel bevoegd om (desnoods zelfs ambtshalve) op te treden tegen iedereen die illegaal uitzendt.

Meer in Actueel
Studio Brussel heeft zichzelf heruitgevonden
Studio Brussel: De Nieuwe Lichting 2019
Het Ochtendblad van 1 februari (audio)
Het Avondblad van 31 januari (audio)
Gatz geeft uitbrander(tje) aan Norkring
Nieuw: het DAB+ weekrapport (1)
Sluiten