fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

VRM: Boete voor Stadsradio Vlaanderen

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft het netwerk Stadsradio Vlaanderen een nieuw ‘rapport’ bezorgd. De resultaten zijn beter, maar de ‘examinator’ is niet tevreden omdat de verplichtingen die eerder dit jaar werden opgelegd en voor 15 september moesten zijn doorgevoerd, niet werden gehaald. 

Bij beslissing 2018/028 waarschuwde de VRM eerder BG Consulting NV, het bedrijf achter Stadradio Vlaanderen, zich aan het Mediadecreet te conformeren wat de gegrond verklaarde klachten, ingediend door de VZW Radio Club FM, over de ‘technische uitrol’, ‘actief life programma-aanbod’ en ‘aandeel Vlaamse en Nederlandstalige muziekproducties’ betrof.

De onderzoekscel van de VRM heeft daarop een onderzoek ingesteld naar de conformering door BG Consulting NV wat deze drie aspecten betreft. Zo werd het door Stadsradio Vlaanderen in zijn erkenningsdossier aangekondigde aandeel van 30% Vlaamse en Nederlandstalige muziekproducties onderzocht.

Uit die luisteronderzoeken stelt de VRM vast dat het aandeel Vlaamse en Nederlandstalige muziek duidelijk gestegen is ten aanzien van de eerdere vaststellingen, maar dat het aanbod geen 30% van het totaal vertegenwoordigt. Bovendien wordt het grootste aandeel Vlaamse en Nederlandstalige muzieknummers uitgezonden buiten de dagprogrammering.

De VRM besloot daarop een administratieve geldboete van 1.250 euro op te leggen. BC Consulting NV wordt bovendien verplicht zich uiterlijk tegen 31 januari 2019 aan het Mediadecreet te conformeren.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het katholieke radiostation Maria verdubbelt de inspanningen om ook in Vlaanderen verder door te breken.
VBRO2 uit Brugge, eigendom van de vzw Radio Breydel, wordt dezer dagen opnieuw Hit FM.
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
TOPradio, het oudste (jongeren)netwerk in Vlaanderen, heeft via de sociale netwerksite Facebook afgelopen vrijdag de

7
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
6 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
HaveveFilipINDIgertPVM Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
PVM
Gast
PVM

Ik ben akkoord, dat iedere radio zich aan de voorgeschreven wetgeving moet houden. Maar hier is toch sprake dat Stadsradio geviseerd word. Volgens andere media draait met nu al 27,2% Vlaamse en Nederlandstalige nummers, terwijl er 30% moet gedraaid worden. Dus een beetje meer en dit is opgelost. Ook heb je genoeg mooie Nederlandstalige muziek in het Vlaamse hitarchief.
Zou men zich niet eens beter bezig houden om de andere radio’s te controleren? ik las hier het hele dossier van VBRO die dus volgens Radiovisie helemaal niet klopt met de werkelijkheid. En dan de NRJ groep, dit stond toch ook anders aangegeven in hun aanvraag.
Stadsradio Vlaanderen brengt muziek die de vijftigers en zestigers aanspreken, er was nood aan zulke radio met deze muziek. Alleen de techniek laat wel nog steken vallen, maar dit zal hopelijk allemaal wel in orde komen.
Aan Iedereen een vredevol Kerstfeest.

gert
Gast
gert

iedereen gelijk voor de wet zowel en dat geldt zowel voor de grote als kleinere zenders!

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@PVM: in de beslissing zelf staat daarover meer uitleg. Stadsradio Vlaanderen voerde aan dat Nederlandstalige muziek in de Nederlandse taal was, maar Vlaamse muziek was volgens hen muziek waaraan Vlamingen meehielpen, doch het mocht in meerdere talen (ook Vlaams). De VRM ging daar niet mee akkoord, te meer omdat in de eerdere behandelingen dat onderscheid niet was aangehaald door Stadsradio Vlaanderen. Anderzijds legde VRM bewust een mildere straf op, en gaf nogmaals een waarschuwing. Dat is toch een behoorlijke (tweede) kans om alles recht te zetten? Die paar procenten moeten ook eenvoudig te halen zijn voor Stadsradio, als het aan de ene kant maar weinig verschil is, dan is het dat ook aan de andere kant. De VRM laat hier wel het dossier uitvoeren zoals het is aangevraagd, en dat is niet alleen correct, maar ook te bewonderen. Zo zou het immers moeten zijn, iedereen heeft het eigen dossier toch zelf ingediend? Je kan de pdf met volledige beslissing hier downloaden: https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/beslissingen/2018/bg-consulting-nv-stadsradio-vlaanderen-boete-van-1250-euro-en-verplichting-zich

INDI
Gast
INDI

Ik geef u absoluut gelijk, maar ik snap de reactie van PVM ook wel.
Het is goed dat er gelet wordt op een correcte uitvoering van het ingediende dossier, maar de aandacht mag nu wel toch eens gevestigd worden op netwerk 1 en 2, zijnde NRJ en VBRO. Dat waren immers pakketten die een strikter muzikaal profiel opgelegd kregen.
Zo was S-Radio een station dat slechts een aanbod van 15% muziek zou hebben dat jonger is dan 18 maanden en het zou ook meerdere muziekstijlen aanbieden, in tegenstelling tot 100% hitmuziek.
VBRO had dan weer extra gescoord door voor 100% Nederlandstalig te gaan in hun dossier, waar Ment en Family Radio eerlijk toegaven er ook eens een anderstalige oldie of grote hit te willen draaien, tussen het Nederlands door. En laat dat nu net zijn wat VBRO ook schaamteloos blijft doen. Ook voor hen is Milow en Meskens niet Nederlandstalig.

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@INDI We staan hier allemaal dicht bijeen, op dezelfde lijn, denk ik. Dossier, beoordeling, erkenning, uitvoering, controle en toezicht. De VRM heeft nu maar één taak (bij manier van spreken): er voor zorgen dat alles wordt uitgevoerd zoals het in het dossier staat. Blijkbaar doet de VRM dat ook, dat is niet enkel te bewonderen, het is bovendien een goede zaak voor de geloofwaardigheid in de radiowereld. Het kan niet moeilijk zijn om uit te voeren wat men zelf heeft beloofd. Dat is ook een (dé) basis voor vertrouwen. Of niet. De VRM kan daarin zelfs ambtshalve optreden, ze hoeven niet te wachten op klachten. Gewoon doen!

Filip
Gast
Filip

Dan is er toch een verschil om op te treden tegen X% te weinig en 100% verkeerd zoals NRJ. Men durft de “grote ” niet aan te pakken want gatz heeft zelf gezegd dat NRJ niets te vrezen heeft..

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@Filip: Ik zou niet weten waarop uw opmerking is gebaseerd. De minister mag altijd een (persoonlijke) mening hebben, daarbuiten zijn er nog niet-afgehandelde zaken waarbij NRJ betrokken is. Eén daarvan moet zowat de meest gedocumenteerde klacht ooit zijn geweest bij de VRM, dat bleek toch uit een artikel daarover. Daarin is nog geen uitspraak. Uw opmerking zou (eventueel) na een uitspraak passen, ze hier doen nu al doen, voor er iets uitgesproken is, hoort echter bij stemmingmakerij. Dat lost zeker niets op.

Meer in Actueel
Oostenrijk: Nieuwe kans voor commerciële radio

Het Avondblad van 18 december (filmpje & audio)

Marconi Oeuvre Award voor Willem van Kooten

Het Avondblad van 17 december (fimpje)

Het Avondblad van 16 december (video)

Het Avondblad van 15 december (video)

Sluiten