RadioVisie

  • .
    .

Vrije radio-sector verloor Freddy Hoornaert

Hij automatiseerde de lokale nachten

En alweer is een notoir vrije radio voorvechter uit de eerste generatie overleden. In maart was dat reeds het geval voor Freddy Birset (Radio GRK). Jan Mertens (Radio Gompel) volgde in juni en vorige maand nog ging Wim Ravell aka Wim van der Linden van ons heen. Hij die zijn sporen verdiende bij onder meer Radio Seven, Melody FM, Micron en Contact Aalst.

Dit keer moeten we naam van Freddy Hoornaert aan het rijtje toevoegen, die op 7 augustus jongstleden, na een aanslepende ziekte overleed. Hij zou op 5 december aanstaande 67 jaar jong geworden zijn. Zijn naam is minder bekend bij het grotere publiek, want hij zat nooit achter een microfoon. Niettemin was hij uiterst belangrijk voor de volwassen wording van het medium op technisch vlak. De West-Vlaming startte eind jaren 70, via zijn bedrijf Studio Crocodile, met het aanleveren en installeren van luidsprekers en audiofaciliteiten op wielerwedstrijden, wijkfeesten en braderijen. Al snel volgde het verhuren van discobars.

Daarnaast had hij een vaste baan als technieker bij de Roeselaarse onderneming Hoornaert en werd hij een gegeerd technicus bij diverse vrije zenders. Dat was onder meer het geval bij Radio Alpine, niet geheel toevallig omdat het station eigendom was van zijn… eigen werkgever. Begin jaren 80 bedacht hij reeds een systeem dat de nachtelijke uitzendingen van de lokale radio’s automatiseerde. Dankzij zijn vinding moest er moest niemand meer in de studio aanwezig zijn en de ellenlange non-stop muziekbanden moesten niet eindeloos meer herhaald worden. 

Hij combineerde een tiental cassettedecks die de job klaarden. Ieder toestel stopte op het einde van elk lied, een volgende deck nam over, of draaide een jingle of een publiciteitsspot. Zonder tussenkomst van een computer, want die waren er toen nog niet. Tal van lokale radio’s hebben dit systeem door hem laten installeren. Een echte vorm van automatisatie zou nog enige tijd op zich laten wachten, de intrede van de studiocomputer nog iets langer. 

Begin jaren 90 werd steeds vaker beroep op Freddy Hoornaert gedaan omdat meer en meer organisatoren van events hem inschakelden voor de installatie van klank en licht. Hij werd fulltime zelfstandige en startte zijn eigen bedrijf. Snel volgde de complete omkleding van grote events. Zo was hij ook de vaste klankman van ondermeer Laura Lynn.

Als mens was hij minzaam en geliefd bij elk die hem op zijn levensweg hebben ontmoet. De uitvaartdienst vindt plaats op uitnodiging van de familie op donderdag 12 augustus, in Roeselare. (TB – Met dank aan Louis Mariën).

1985: Freddy staat in de bak van een hoogtewerker om een aparte antenne te plaatsen om het in Roeselare mogelijk te maken dat het signaal van Radio Alpine live vanuit de Expo Hallen werd doorgestraald naar de hoofdstudio.

Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Blad 963: Marcel, Serge, Team Talk Radio (audio)

• Marcel Blomme (van Marcel & Vicky) is niet meer • Serge terug (achter de Lees verder

Blad 961: Nostalgie+, Audiodienst en Willy van Praet (audio)

• Wallonië: straatkunstenaar Milan tekende campagne voor Nostalgie+ • Gratis radioservice met uittips • Eresaluut Lees verder

West-Vlaamse (vrije) radiosector nam driemaal afscheid (audio)

De West-Vlaamse (vrije) radiosector is de voorbije dagen bijzonder hard getroffen door het overlijden van Lees verder

Blad 938: Carlo Hendrickx, Carcassonne, Radiodays Europe (video)

• Limburgse radiomaker Carlo Hendrickx (65) overleden • Chérie FM Carcassonne in stilte verdwenen • Lees verder

Blad 930: Radio Maria, Rolling Stone, Radio Benelux

• Radio Maria zette de heilige deuren open • Rolling Stone: de beste 500 songs Lees verder

Blad 911: Felix Alen, True Crime, de von Karajan-fabel

• Overleden chef Felix Alen maakte ook graag radio- en tv-programma's • Het Belang van Lees verder

Robbie Dale (81), ‘The Admiral’, is niet meer

Robbie Dale, vooral bekend als deejay bij Radio Caroline in de jaren ’60, is vandaag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x