RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Vrije radio-sector verloor Freddy Hoornaert

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hij automatiseerde de lokale nachten

En alweer is een notoir vrije radio voorvechter uit de eerste generatie overleden. In maart was dat reeds het geval voor Freddy Birset (Radio GRK). Jan Mertens (Radio Gompel) volgde in juni en vorige maand nog ging Wim Ravell aka Wim van der Linden van ons heen. Hij die zijn sporen verdiende bij onder meer Radio Seven, Melody FM, Micron en Contact Aalst.

Dit keer moeten we naam van Freddy Hoornaert aan het rijtje toevoegen, die op 7 augustus jongstleden, na een aanslepende ziekte overleed. Hij zou op 5 december aanstaande 67 jaar jong geworden zijn. Zijn naam is minder bekend bij het grotere publiek, want hij zat nooit achter een microfoon. Niettemin was hij uiterst belangrijk voor de volwassen wording van het medium op technisch vlak. De West-Vlaming startte eind jaren 70, via zijn bedrijf Studio Crocodile, met het aanleveren en installeren van luidsprekers en audiofaciliteiten op wielerwedstrijden, wijkfeesten en braderijen. Al snel volgde het verhuren van discobars.

Daarnaast had hij een vaste baan als technieker bij de Roeselaarse onderneming Hoornaert en werd hij een gegeerd technicus bij diverse vrije zenders. Dat was onder meer het geval bij Radio Alpine, niet geheel toevallig omdat het station eigendom was van zijn… eigen werkgever. Begin jaren 80 bedacht hij reeds een systeem dat de nachtelijke uitzendingen van de lokale radio’s automatiseerde. Dankzij zijn vinding moest er moest niemand meer in de studio aanwezig zijn en de ellenlange non-stop muziekbanden moesten niet eindeloos meer herhaald worden. 

Hij combineerde een tiental cassettedecks die de job klaarden. Ieder toestel stopte op het einde van elk lied, een volgende deck nam over, of draaide een jingle of een publiciteitsspot. Zonder tussenkomst van een computer, want die waren er toen nog niet. Tal van lokale radio’s hebben dit systeem door hem laten installeren. Een echte vorm van automatisatie zou nog enige tijd op zich laten wachten, de intrede van de studiocomputer nog iets langer. 

Begin jaren 90 werd steeds vaker beroep op Freddy Hoornaert gedaan omdat meer en meer organisatoren van events hem inschakelden voor de installatie van klank en licht. Hij werd fulltime zelfstandige en startte zijn eigen bedrijf. Snel volgde de complete omkleding van grote events. Zo was hij ook de vaste klankman van ondermeer Laura Lynn.

Als mens was hij minzaam en geliefd bij elk die hem op zijn levensweg hebben ontmoet. De uitvaartdienst vindt plaats op uitnodiging van de familie op donderdag 12 augustus, in Roeselare. (TB – Met dank aan Louis Mariën).

1985: Freddy staat in de bak van een hoogtewerker om een aparte antenne te plaatsen om het in Roeselare mogelijk te maken dat het signaal van Radio Alpine live vanuit de Expo Hallen werd doorgestraald naar de hoofdstudio.

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1572: Ronny Dezwart, Virgin Radio, Radio Land van Waas

• Afscheid van Ronny Dezwart • UK: Virgin Radio lanceert Virgin Radio 80s PLUS • Lees verder

Jan Callebaut (1955-2022) was de echte geestelijke vader van Radio Donna

De grootste marketeer die ons land kende beleefde zijn doorbraak in die sector destijds als Lees verder

Blad 1553: Radio AVO, Goeiedag Radio, DRM

• Stichter van Radio AVO overleden • Wijkt Radio Omroep Aalst opnieuw voor Goeiedag Radio? Lees verder

Ignace Crombé: van radio- tot ‘miss maker’

Wat u nergens anders zult lezen: de Kortijkzaan startte zijn mediacarrière bij Radio Gemini, als Lees verder

Nederland: Oud-radiomaker Jan Steeman (76) overleden

De Nederlandse AVROTROS meldt het overlijden van voormalig AVRO-radiopresentator Jan Steeman op 76-jarige leeftijd.

Van Paradijs naar de hel (audio)

Het verhaal van een beloftevol zeezenderproject dat door de Nederlandse autoriteiten manu militari en in Lees verder

Blad 1545: Podcasters, langegolf Tsjechië, Leontien Ceulemans (video)

• VS: podcastmakers geen doorsnede bevolking • Tsjechië: zendmasten Topolná opgeblazen • Nederland: Leontien Ceulemans Lees verder

Blad 1537: Geert Brouwer, maradio.be, Radio Campus Lille

• Geert Brouwer is niet meer • Wallonië: DAB+ uitgelegd voor elk automerk • Nieuwe Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx