Vrienden en vijanden in chaos Gatz neemt zo snel mogelijk contact met de VRM

Leestijd: 5 minuten

Zeggen dat het momenteel druk is in de ether is een understatement. De radiowereld zit hier en daar nog in de overschakelingen, luisteraars zoeken naar oude en nieuwe signalen en proberen ze te (her)kennen. Tegenover de stilte van verdwenen omroepen en zij die nog moeten opstarten, wordt vooral (betere) ontvangst van meer Franstalige omroepen gemeld. 

Er zijn ook onverwachte wendingen, het wisselen onderling is alweer volop bezig. Blijkbaar verleert zelfs een oude radiovos niet zijn streken. Dan zijn er nog omroepen die blijven uitzenden al moesten ze stoppen, anderen die nog geen zendvergunning hebben en al willen starten met die van de vorige. 

De chaos heerst, zowel bij vriend als bij vijand. 

De minister 

Op zijn Facebook profiel krijgt Sven Gatz nog regelmatig de volle laag. Tussen blije berichten over cultuurprojecten door blijft het protesten regenen over niet erkende omroepen. Zelfs op 1 januari verdedigde de minister daar nog de procedure, de beoordelingen en de erkenningen. Het was echter opmerkelijk stil over zendvergunningen die er niet tijdig kunnen zijn. 

Volgens de krant de Standaard zou Gatz “zo snel mogelijk contact opnemen met de VRM om een vlotte overgang mogelijk te maken”. De krant had aangeklaagd dat tientallen radio’s tijdelijk uit de ether moeten omdat ze nog geen zendvergunning hebben. Die vlotte overgang had er immers al op 1 januari moeten zijn. 

Gelijke kansen 

Opmerkelijk is ook dat Gatz publiek blijft stellen dat hij “verplicht is om de schaarse frequenties te herverdelen”. Hij herhaalde dat nog eens op Facebook, en voegde er zelfs aan toe: “Waarom herverdelen? Omdat iedereen in dit land recht heeft om een radiostation te mogen uitbaten, niet alleen degenen die dat al 10, 20 of 30 jaar doen. Dat heet gelijke kansen”. 

Het blijven toch woorden die ergens haaks staan op het automatisch verlengen van openbare, landelijke en regionale erkenningen. Gatz noemde zelfs de termijn van “om de negen jaar” voor het herverdelen. Over de geruchten als zou het stadsbestuur in Brugge radio financieren met belastingsgeld schreef Gatz nog op Facebook “zal onderzocht worden”. 

TOPradio

Het nieuws sloeg in als een bom: TOPradio was terug op FM. Dat zou enkel in Gent en de rand Merelbeke zijn, al zijn er ook meldingen dat Radio Gemini, voor Kortrijk/Zwevegem, het signaal zou uitzenden. Dat laatste zou vreemd zijn, zeker omdat TOPradio waarschijnlijk goed zal worden gevolgd in het kader van nog lopende procedures. 

De terugkeer van TOPradio zorgt voor een driedubbel gevoel. Vooral uit de streek van Gent regent het blije reacties over de FM frequenties. Anderen beginnen te hopen dat er ook in andere streken zenders zouden bij komen. Zij hopen misschien op extraatjes na de succesvolle crowdfunding voor DAB+?  Iemand vroeg zich op Facebook wel af hoe dit nu allemaal kon, geld inzamelen voor DAB+ en dan toch op FM terugkomen. Dat terugkomen is voorlopig echter enkel in Gent en omgeving.  

Ja en neen tegelijk 

Volgens TOPradio zelf zenden zij in het Gentse volledig volgens de regelgeving uit via de erkenning van Radio Plus. Blijkbaar is er over zo’n wissel tussen omroepen tegenstrijdige informatie bij de VRM. Volgens verschillende bronnen wordt zo’n wissel aanvaard, anderen melden dat het niet wordt toegelaten. 

Er zou een verschil zijn tussen de administratieve diensten en de controle. In de radiowereld wordt aangenomen dat een melding van een wissel voldoende zou zijn. Het is aan de minister en/of VRM om hierover duidelijkheid te scheppen, volgens de krant HLN gisteren zou de VRM dit alleszins onderzoeken. De bal blijft rollen tussen Gatz en de VRM, en omgekeerd. 

Tielt of tilt 

Caraad FM en Radio Meteor waren de enige kandidaten voor kavel 4, Meteor haalde het met 86,88% tegen 63,32 voor Caraad FM. Radio Meteor zendt nu uit op de frequenties 105.0 Aalter en 105.8 Tielt. Blijkbaar wou Caraad FM echter niet stoppen, de politie zou zelfs tussenbeide zijn gekomen en er zou een PV zijn gemaakt over scheldpartijen aan het adres van de nieuwe radio en zijn voorzitter. 

Blij waren ze alleszins niet bij Caraad FM. Op Facebook schreven ze na de bekendmaking op 1 december: ‘het doet wat om de frequentie te moeten afstaan aan iemand die de frequentie in handen krijgt via een op lucht gebaseerd dossier’. Op 1 januari ging het over de sound van de opvolger, die werd ‘een monoradio waarvan de ‘pielen’ bijna plat zijn’ genoemd. De stad Tielt kreeg verder nog een paar vegen uit de ontgoochelde pan. 

Broederlijk radiospelen? 

Er wordt al veel gewisseld in de radiowereld. Niet-erkende omroepen duiken, volledig of ten dele, weer op via de erkende radio’s. In een omroepland waar de soap Familie zelfs gecremeerde personen terughaalt, kan dat. Op de dag van Driekoningen spreken we beter over een vorm van naastenliefde in de Pax Media. Het is echter te verwachten dat het daarbij niet zal blijven. 

In de wandelgangen wordt reeds gefluisterd over meervoudige uitwisseling van programma’s, ook wel syndicated genoemd . Het zou gaan om themaprogramma’s, die beperkt op internet en/of op lokale omroepen worden uitgezonden. Het is te verwachten dat initiatieven van (Vlaamse) hitparades, maar ook itemradio met bvb countrymuziek en zelfs praatprogramma’s zo’n toelating wel zouden willen. Dat zou niet onbeperkt moeten, er wordt gesproken over een twaalftal uren per cluster. 

VBRO

Uit de streek van Sint-Niklaas wordt gemeld dat VBRO volop bezig is met de uitbreiding van zendmasten voor hun netwerk, zij zouden daar op de bestaande mast willen komen. VBRO krijgt enorm veel vragen via Facebook over hun oude en nieuwe frequenties. De omroep deelt mee dat ze wachten op de VRM voor de zendvergunningen en dat alle info via Facebook en de website zal worden medegedeeld. Op een vraag uit het Antwerpse lieten ze weten dat ze “er achter de schermen alles aan doen om deze (zender) zo snel mogelijk aan te zetten”.  Wordt dus vervolgd. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale radio, kneusje van de DAB+-klas? Persberichten VRRO en Sven Gatz (inclusief onderti... De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), voelen zich in de kou gezet door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om d...
Het Radioblad: 17 maart (weekend) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te ... Voorlopige pauze bij RVS De Raad van State zal de procedures van Radio Maria, Club FM en Familyradio wegens het mislopen van een erkenning als netwerkradio, niet in hoogdringendhe...
Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (2) De verrijzenis in de hoofdstad De verrijzenis van Flagey  In 2003 mocht de universiteitsradio FM Brussel een stadszender voor Brussel worden. De verruiming van geest verliep blijkbaar ook financieel zeer...
Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (1) De hoofdstad en de identiteitscris... De naam van de hoofdstad Onze hoofdstad kan in haar profiel voor relatie misschien beter ‘het is ingewikkeld’ zetten, zoals vele andere steden. Het gebeurt vaak dat namen verand...
Het Radioblad: 14 maart (video) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te go... Een Dino in je (internet)radio FM Goud en FM Goud Plus krijgen er zeer binnenkort nog een zusterstation bij via internet: Dino Radio. Initiatiefnemer van de oldiesradio is duize...
Rood licht voor digitalisering lokale radio Raadpleging over aanbesteding DAB+ kavel van s... Gisteren, maandag 12 maart, is de bevraging gestart over een nieuw nationaal DAB+-kavel. Dat is een Europese verplichting. Tijdens deze hoorzitting stond er op de powerpoint van Ja...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
Broadcast Partners
Spotlight

7 gedachten over “Vrienden en vijanden in chaos

 • za 6 jan 2018 om 09:25
  Permalink

  Spijtig genoeg moeten vaststellen dat CaraadFm hun zender (draaggolf) terug heeft aangezet om ons te storen, eerst gedurende enkele minuten om 22u, dan enkele sec om 0u24 en 1u13 , hun signaal drukt het onze weg in de studio, dus simpel om het vast te stellen, we kunnen niks anders doen dan telkens PV te laten opstellen en dit naar BIPT en VRM te melden, maar spijtig dat men dergelijke spelletjes speelt…
  We hadden hun nochtans voorgesteld dat geintereseerde medewerkers ook de mogelijkheid kregen bij ons programma te maken, elders zijn omroepen blij, nog ergens op een of andere manier te kunnen samen werken, hier willen ze niet….
  Iets afbreken is natuurlijk makkelijk, het valt wel op dat het steeds dezelfde harde kern is die op social media berichten post, alle verwijten van oudejaar en nieuwjaar hebben wij van onze pagina gehaald. Wij hebben geen luchtdossier, we proberen goede radio te maken, maar zijn pas opgestart, en vinden het gewoon spijtig dat alle middelen worden aangewend om het ons lastig te maken, met als ultieme middel de “stoorzender”

  Beantwoorden
 • za 6 jan 2018 om 13:27
  Permalink

  Naast alle Waalse zenders is het in Antwerpen ook een invasie van Nederlandse zenders.
  Radio 538 komt zowaar gewoon binnen tot het Zuiden van de stad.
  Ik heb wel muziek, maar Vlaams is nog amper te bespeuren…
  De Vlaamse (lokale) radio is dus officieel dood hier.

  Beantwoorden
  • za 6 jan 2018 om 18:34
   Permalink

   Dan is dit goed nieuws, want ik luister al jaren naar Nederlandse zenders waaronder Skyradio, 538 of radio 10 via DAB+ of internet radio ,in Belgie is er niks wat goed te noemen is wat lokale radio betreft en nu zeker niet en zal in de toekomst niet beter zijn

   Beantwoorden
 • za 6 jan 2018 om 20:35
  Permalink

  OH Het is één en al klucht,dat nieuwe radiodecreet.De pot op GATZ!!!!!!!

  Beantwoorden
 • za 6 jan 2018 om 20:47
  Permalink

  wie luistert er nu nog naar lokale zenders??ofwel is het niet goed ofwel kan je ze niet goed of zelfs niet ontvangen wegens storingen,de tijd v miamigo maeva contact is voorgoed gedaan,leer het accepteren!

  Beantwoorden
 • zo 7 jan 2018 om 00:25
  Permalink

  Ook City Aalst 107.8 moet zwijgen terwijl ietsje lager Ternat 107.5 nog altijd het geluid van 87.8 doorgeeft of anders gezegd een onzuiver Omroep Zeeland. Geen idee wie dat de 107.5 Ternat gaat gebruiken.

  Beantwoorden
  • zo 7 jan 2018 om 09:47
   Permalink

   Aha, dát is de reden waarom ik Omroep Zeeland op 107.5 hoor! Ik vroeg het me al dagen af…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *