fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Vrienden en vijanden in chaos

Zeggen dat het momenteel druk is in de ether is een understatement. De radiowereld zit hier en daar nog in de overschakelingen, luisteraars zoeken naar oude en nieuwe signalen en proberen ze te (her)kennen. Tegenover de stilte van verdwenen omroepen en zij die nog moeten opstarten, wordt vooral (betere) ontvangst van meer Franstalige omroepen gemeld. 

Er zijn ook onverwachte wendingen, het wisselen onderling is alweer volop bezig. Blijkbaar verleert zelfs een oude radiovos niet zijn streken. Dan zijn er nog omroepen die blijven uitzenden al moesten ze stoppen, anderen die nog geen zendvergunning hebben en al willen starten met die van de vorige. 

De chaos heerst, zowel bij vriend als bij vijand. 

De minister 

Op zijn Facebook profiel krijgt Sven Gatz nog regelmatig de volle laag. Tussen blije berichten over cultuurprojecten door blijft het protesten regenen over niet erkende omroepen. Zelfs op 1 januari verdedigde de minister daar nog de procedure, de beoordelingen en de erkenningen. Het was echter opmerkelijk stil over zendvergunningen die er niet tijdig kunnen zijn. 

Volgens de krant de Standaard zou Gatz “zo snel mogelijk contact opnemen met de VRM om een vlotte overgang mogelijk te maken”. De krant had aangeklaagd dat tientallen radio’s tijdelijk uit de ether moeten omdat ze nog geen zendvergunning hebben. Die vlotte overgang had er immers al op 1 januari moeten zijn. 

Gelijke kansen 

Opmerkelijk is ook dat Gatz publiek blijft stellen dat hij “verplicht is om de schaarse frequenties te herverdelen”. Hij herhaalde dat nog eens op Facebook, en voegde er zelfs aan toe: “Waarom herverdelen? Omdat iedereen in dit land recht heeft om een radiostation te mogen uitbaten, niet alleen degenen die dat al 10, 20 of 30 jaar doen. Dat heet gelijke kansen”. 

Het blijven toch woorden die ergens haaks staan op het automatisch verlengen van openbare, landelijke en regionale erkenningen. Gatz noemde zelfs de termijn van “om de negen jaar” voor het herverdelen. Over de geruchten als zou het stadsbestuur in Brugge radio financieren met belastingsgeld schreef Gatz nog op Facebook “zal onderzocht worden”. 

TOPradio

Het nieuws sloeg in als een bom: TOPradio was terug op FM. Dat zou enkel in Gent en de rand Merelbeke zijn, al zijn er ook meldingen dat Radio Gemini, voor Kortrijk/Zwevegem, het signaal zou uitzenden. Dat laatste zou vreemd zijn, zeker omdat TOPradio waarschijnlijk goed zal worden gevolgd in het kader van nog lopende procedures. 

De terugkeer van TOPradio zorgt voor een driedubbel gevoel. Vooral uit de streek van Gent regent het blije reacties over de FM frequenties. Anderen beginnen te hopen dat er ook in andere streken zenders zouden bij komen. Zij hopen misschien op extraatjes na de succesvolle crowdfunding voor DAB+?  Iemand vroeg zich op Facebook wel af hoe dit nu allemaal kon, geld inzamelen voor DAB+ en dan toch op FM terugkomen. Dat terugkomen is voorlopig echter enkel in Gent en omgeving.  

Ja en neen tegelijk 

Volgens TOPradio zelf zenden zij in het Gentse volledig volgens de regelgeving uit via de erkenning van Radio Plus. Blijkbaar is er over zo’n wissel tussen omroepen tegenstrijdige informatie bij de VRM. Volgens verschillende bronnen wordt zo’n wissel aanvaard, anderen melden dat het niet wordt toegelaten. 

Er zou een verschil zijn tussen de administratieve diensten en de controle. In de radiowereld wordt aangenomen dat een melding van een wissel voldoende zou zijn. Het is aan de minister en/of VRM om hierover duidelijkheid te scheppen, volgens de krant HLN gisteren zou de VRM dit alleszins onderzoeken. De bal blijft rollen tussen Gatz en de VRM, en omgekeerd. 

Tielt of tilt 

Caraad FM en Radio Meteor waren de enige kandidaten voor kavel 4, Meteor haalde het met 86,88% tegen 63,32 voor Caraad FM. Radio Meteor zendt nu uit op de frequenties 105.0 Aalter en 105.8 Tielt. Blijkbaar wou Caraad FM echter niet stoppen, de politie zou zelfs tussenbeide zijn gekomen en er zou een PV zijn gemaakt over scheldpartijen aan het adres van de nieuwe radio en zijn voorzitter. 

Blij waren ze alleszins niet bij Caraad FM. Op Facebook schreven ze na de bekendmaking op 1 december: ‘het doet wat om de frequentie te moeten afstaan aan iemand die de frequentie in handen krijgt via een op lucht gebaseerd dossier’. Op 1 januari ging het over de sound van de opvolger, die werd ‘een monoradio waarvan de ‘pielen’ bijna plat zijn’ genoemd. De stad Tielt kreeg verder nog een paar vegen uit de ontgoochelde pan. 

Broederlijk radiospelen? 

Er wordt al veel gewisseld in de radiowereld. Niet-erkende omroepen duiken, volledig of ten dele, weer op via de erkende radio’s. In een omroepland waar de soap Familie zelfs gecremeerde personen terughaalt, kan dat. Op de dag van Driekoningen spreken we beter over een vorm van naastenliefde in de Pax Media. Het is echter te verwachten dat het daarbij niet zal blijven. 

In de wandelgangen wordt reeds gefluisterd over meervoudige uitwisseling van programma’s, ook wel syndicated genoemd . Het zou gaan om themaprogramma’s, die beperkt op internet en/of op lokale omroepen worden uitgezonden. Het is te verwachten dat initiatieven van (Vlaamse) hitparades, maar ook itemradio met bvb countrymuziek en zelfs praatprogramma’s zo’n toelating wel zouden willen. Dat zou niet onbeperkt moeten, er wordt gesproken over een twaalftal uren per cluster. 

VBRO

Uit de streek van Sint-Niklaas wordt gemeld dat VBRO volop bezig is met de uitbreiding van zendmasten voor hun netwerk, zij zouden daar op de bestaande mast willen komen. VBRO krijgt enorm veel vragen via Facebook over hun oude en nieuwe frequenties. De omroep deelt mee dat ze wachten op de VRM voor de zendvergunningen en dat alle info via Facebook en de website zal worden medegedeeld. Op een vraag uit het Antwerpse lieten ze weten dat ze “er achter de schermen alles aan doen om deze (zender) zo snel mogelijk aan te zetten”.  Wordt dus vervolgd. 


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
NRJ hielp luisteraars om een 'betere kiezer' te wordenPodcasts pieken vooral op 'schermloze momenten', zo
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radio World geeft een technische inkijk in de studio's van NRJ VlaanderenJoe's favoriete liedje uit
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

7
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
7 Personen die reageerden
Herman BDimitrihendrikPatrick De BatselierIkke Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
johan
Gast
johan

Spijtig genoeg moeten vaststellen dat CaraadFm hun zender (draaggolf) terug heeft aangezet om ons te storen, eerst gedurende enkele minuten om 22u, dan enkele sec om 0u24 en 1u13 , hun signaal drukt het onze weg in de studio, dus simpel om het vast te stellen, we kunnen niks anders doen dan telkens PV te laten opstellen en dit naar BIPT en VRM te melden, maar spijtig dat men dergelijke spelletjes speelt…
We hadden hun nochtans voorgesteld dat geintereseerde medewerkers ook de mogelijkheid kregen bij ons programma te maken, elders zijn omroepen blij, nog ergens op een of andere manier te kunnen samen werken, hier willen ze niet….
Iets afbreken is natuurlijk makkelijk, het valt wel op dat het steeds dezelfde harde kern is die op social media berichten post, alle verwijten van oudejaar en nieuwjaar hebben wij van onze pagina gehaald. Wij hebben geen luchtdossier, we proberen goede radio te maken, maar zijn pas opgestart, en vinden het gewoon spijtig dat alle middelen worden aangewend om het ons lastig te maken, met als ultieme middel de “stoorzender”

Stijn Verherstraeten
Gast
Stijn Verherstraeten

Naast alle Waalse zenders is het in Antwerpen ook een invasie van Nederlandse zenders.
Radio 538 komt zowaar gewoon binnen tot het Zuiden van de stad.
Ik heb wel muziek, maar Vlaams is nog amper te bespeuren…
De Vlaamse (lokale) radio is dus officieel dood hier.

Ikke
Gast
Ikke

Dan is dit goed nieuws, want ik luister al jaren naar Nederlandse zenders waaronder Skyradio, 538 of radio 10 via DAB+ of internet radio ,in Belgie is er niks wat goed te noemen is wat lokale radio betreft en nu zeker niet en zal in de toekomst niet beter zijn

Patrick De Batselier
Gast
Patrick De Batselier

OH Het is één en al klucht,dat nieuwe radiodecreet.De pot op GATZ!!!!!!!

hendrik
Gast
hendrik

wie luistert er nu nog naar lokale zenders??ofwel is het niet goed ofwel kan je ze niet goed of zelfs niet ontvangen wegens storingen,de tijd v miamigo maeva contact is voorgoed gedaan,leer het accepteren!

Dimitri
Gast
Dimitri

Ook City Aalst 107.8 moet zwijgen terwijl ietsje lager Ternat 107.5 nog altijd het geluid van 87.8 doorgeeft of anders gezegd een onzuiver Omroep Zeeland. Geen idee wie dat de 107.5 Ternat gaat gebruiken.

Herman B
Gast

Aha, dát is de reden waarom ik Omroep Zeeland op 107.5 hoor! Ik vroeg het me al dagen af…

Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad (weekend)
Boek: 100 jaar Hilversum Mediastad
Radio 2 roept burgemeesters ‘op het matje’
Het niet gesproken Radioblad op vrijdag
Kan (een) Boef nog op de radio?
En toen werd het pas echt stil
Sluiten