RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

VRD: roeien met de riemen die voorhanden zijn

Dinsdag 3 december meldden we in Het Blad dat VRD, de lokale radio uit Diepenbeek, al een tijdje niet te horen was op de 105.6 FM. Intussen heeft de actualiteit dit bericht – enigszins – ingehaald.

Enkel op de Diepenbeekse frequentie (106.5 FM ) was een hele poos niks te horen, er was wel een draaggolf, maar geen uitzending. Dat was toén, want intussen is het er niet meer doodstil, maar kan er opnieuw naar muziek geluisterd worden. De programma’s waren de hele tijd wél gewoon in de lucht via de VRD-frequentie in Hasselt (106.1 FM).

De klank van die 106.5 FM zou weliswaar nog beter kunnen. Onze correspondent meldt een te zwakke modulatie en te weinig hoge tonen. Maar dat is een kwestie van afstelling, iets wat vrij snel kan opgelost worden. De Hasseltse zender (106.1 FM) heeft ook af en toe last van een signaal dat wegvalt maar dat is dan van kortere duur. Het zendbereik is, ondanks de twee frequenties, relatief beperkt. 

Dat is jammer, want hoewel slechts een klein aantal programma’s gepresenteerd worden, klinkt het station vlot met een hit gericht format, afgewisseld met leuke jingles, reclamespots, nationaal nieuws en regionale info. Dit laatste wordt gedeeld met collega regioradio Hasselt1. Een station dat nog steeds op slechts één frequentie (107.2 FM) uitzendt. Alhoewel in de jingles ook de 107.6 FM in Haspengouw wordt genoemd, maar de zender in Kortessem is nog steeds niet operationeel. 

Wel is het zendbereik van dit – overigens nog steeds nonstop muziekstation- aanvaardbaar voor een project met maar één frequentie. De website van Hasselt1 (onveranderd sinds de start in 2016!) heeft het nog altijd over de bekendmaking van een programmaschema. Het in de zomer ter ziele gegane Tongeren FM (106.6), behoorde ook uit de groep ‘regioradio’. 

Conclusie: het leven van veel lokale radioprojecten in Vlaanderen gaat niet over rozen. De overheid heeft het niet makkelijk en vooral duur gemaakt. Daar waar de hobbyïsten welig tieren, lukt het nog net, waar waar de die hards in minder grote getale aanwezig zijn, wordt het moeilijk. Alhoewel de lokale radio een sterk sociaal bindmiddel zou kunnen zijn, heeft de overheid dit nooit ingezien, laat staan naar waarde geschat. 

Jammer!

Regio Radio VRD – Limburgs Leukste –

Posted by Regio Radio VRD on Saturday, June 16, 2018


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx