De commissie
Morgen, donderdag 8 maart is er een volgende vergadering van de Commissie voor Media. Tot 11:00 uur worden er vragen gesteld over de schorsing van de uitzendvergunning/erkenning van Hit! als netwerkradio en over de implementatie van het nieuwe radiobeleid. De vraagstellers zijn Karin Brouwers (CD&V), Katia Segers (sp-a) en Wilfried Vandaele (NV-A).
Van deze laatste mochten we de vragen even inkijken. Wilfried Vandaele is Ondervoorzitter van het Vlaams Parlement ook Senator en Gemeenteraadslid in De Haan, waar hij in het najaar mikt op de burgemeesterssjerp. In de Commissie, die met voorzitter Bart Caron (Groen) inbegrepen vijftien leden telt, is hij één van de zes leden van de partij NV-A. Zijn website noemt hij zelf ‘Vandaelestreken’.
Al vragen van het begin
Wilfried Vandaele verwijst in zijn vraagstelling naar de ontgoocheling van vooral TOPradio na de erkenning van Hit! als derde netwerk. De verwijzing refereert naar de vragen, die er ook in het parlement waren, over de beslissing van minister Gatz en zijn aanduiding van de mensen die de dossiers beoordeelden.
De redactie wil hier even herinneren dat de erkenningen gebeurden op 15 september 2017 en dat er al in de commissievergadering van 29 september vragen werden gesteld. Een beeldverslag daarvan is hier te bekijken:
‘Veeleer wens dan waarheid’
Commissielid Vandaele wijst nog even op het uitermate klein verschil in de afweging door de ‘jury’, en op het feit dat die afweging volgens TOPradio niet correct was gebeurd. Voorbeelden zijn de mobiele studio’s die TOPradio zou inhuren doch waarvoor werd verloren (volgens TOPradio), en de samenwerking met Flair, waarvoor Hit! extra punten kreeg.
“Die samenwerking blijkt nu veeleer wens dan waarheid. Ook het zakelijke en financiële brokkenparcours van de initiatiefnemer van Hit! werd door TOPradio op de korrel genomen”, aldus Wilfried Vandaele in zijn vraagstelling. Over de schorsing meent hij: “Het is nu wachten op het vernietigingsbesluit, maar intussen rijzen toch al enkele vragen, temeer omdat ook anderen die uit de boot vielen (Radio Maria, Club FM) de beslissing van de minister aanvechten”.
De vragen
1. Welke zijn op korte termijn de concrete gevolgen op het terrein van de schorsing? Hit! uit de ether?
2. Nu de schorsing er is, lijkt het nuttig dat u zich voorbereidt op een vernietiging en met uw diensten nagaat hoe dan zo snel mogelijk met die nieuwe situatie omgegaan moet worden. Er zijn immers ook schadeclaims. Gebeurt dat? Zo ja, op welke wijze?
3. Leidt een vernietiging er toe dat de toewijzing gebeurt aan de kandidaat met de tweede meeste punten of moet de hele procedure voor dit pakket worden overgedaan?
° Het document: VOU_Vandaele_Radio’s
° Lees ook: Katia Segers (sp-a) over Hit!-arrest
Hey Abc ik heb niet de pretentie van mij een “radioexpert” te noemen en ken niet alle wetten of regels die daaraan verbonden zijn, het was maar een vraag !
By the way als je op artikels reageer, gebruik dan ten minste je eigen naam en voornaam….
De AM-band daarentegen is in Vlaanderen al enkele jaren leeg. De plaatsen zijn ook beperkt, maar worden niet ingenomen.
Iedereen kan en mag uitzenden via internet, kabel , DAB+ zolang daar oa. plaats of bandbreedte voor beschikbaar is. De FM band daarentegen zit overvol en daar zijn de plaatsen beperkt.
..waarom niet, Telenet is een privébedrijf en beslist toch zelf wie het toelaat, vergeet niet dat alle zenders ooit erkenning kregen en gekend zijn bij de VRM als radio organisatie, de meesten hebben zelfs een speciale erkenning voor dat soort bedrijvigheid, als “andere omroeporganisaties”
https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/radio-tv-en-netwerken/radio/particuliere-radio-omroeporganisaties-andere-radio-omroeporganisaties
Morgen kan ook U starten op DAB+, als U maar betaald, enkel via FM moet U een tijdelijke erkenning en zendvergunning hebben..
Is het normaal dat een geschorste radio zoals Hit FM, alsook een aantal
“gebuisden” zoals Topradio, Club FM of Radio Maria nog steeds via de kabel op Telenet te horen zijn ?
Gaat over FM… Telenet = kabel zeg je zelf!! Informeren voordat je onzin uikraamt aub