RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Vraag & antwoord bij… ‘Vragen over de herverdeling van Netwerk 2’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op 25 april verscheen er bij RadioVisie een artikel over de herverdeling van netwerk 2. Terecht kreeg het stuk de titel ‘Vragen over de herverdeling’ mee. Dat soort berichten wordt gretig gelezen. Bij luisteraars, de radiosector en bij de Vlaamse beleidsmakers. Niet zelden wordt daar geknarsetand. Niemand wordt graag met z’n neus op mankementen, fouten en andere vreemde manoeuvres gedrukt. Els Buelens, kabinetsmedewerker voor de CD&V, waar ze zich inzet voor jeugd, cultuur, sport, toerisme en… media regeerde op het bericht.

Niet rechtstreeks naar de redactie van RadioVisie, wel via de algemene reactie-module. Victor Olsen, auteur van het doorwrochten ‘Vragen over herverdeling Netwerk 2’, ging daarop eveneens achter z’n toetsenbord zitten om enkele zaken nog duidelijker te stellen. De reactie van mevrouw Buelens staat hieronder, cursief. Daarna volgt het antwoord van onze redacteur. Maar leest u vooraf – omwille van een goed begrip – misschien eerst nog even het originele bericht. Als u hier klikt, komt u er van zelf. 

Reactie Els Buelens

Dit artikel bevat onjuiste informatie : de Vlaamse regering keurde het voorontwerp van decreet goed op 1 april maar hierover wordt na de raadpleging nog het advies gevraagd van de SARC/mediaraad én van de raad van state. De regering kan het voorontwerp nog aanpassen op basis van deze adviezen en pas na definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering wordt het ter bespreking ingediend in het Vlaams Parlement. Dan zal het debat ten gronde gevoerd worden in de mediacommissie met alle juridische en technische argumenten, ook door Karin Brouwers (cd&v). Dit is de normale wettelijke procedure dus insinuaties over ‘goedkeuring door Vlaamse regering zonder parlementair debat’ zijn niet nodig. 

Antwoord Victor Olsen

Geachte Mevr. Buelens, 

Een CD&V minister kiest ervoor om een beslissing te nemen zonder voorafgaande discussie in de commissie media. De korte behandeling die volgde was er enkel omdat er een vraag gesteld werd door commissielid Katia Segers (Vooruit). Tot nu toe werden aanpassingen van decreet eerst besproken in die commissie, dit vooraleer er een beslissing aan de Vlaamse regering werd gevraagd. De nieuwe regelgeving wordt nu, nog vooraleer ze uitgebreid besproken is in het parlement en de commissie, al bevraagd door de overheid. 

Theoretisch zou de wetgeving nog kunnen worden aangepast, dat klopt. Alleen is de volgorde van dit traject ongebruikelijk te noemen. Indien er een aanpassing gebeurt dan zou dit decreet opnieuw bevraagd moeten worden. De kans dat er nog een aanpassing komt is uiterst klein. De term hamerstuk in het Vlaams parlement komt u wellicht bekend voor. Bovendien gebruikt de minister onjuiste technische en juridische argumenten om de verdeling van de frequenties onder lokale radio als zeer ingewikkeld voor te stellen. 

Daarbij komt ook nog eens dat hij de EU-richtlijn naast zich neerlegt. Deze stelt zeer duidelijk dat men frequenties alleen kan verdelen door middel van een openbare aanbesteding. Ik wil u ook nog herinneren aan het CD&V standpunt in uw eigen beleidsnota van destijds, die de titel ‘Lokale radio versterken in nieuw radiolandschap‘, meekreeg: 

Daarin willen de Vlaamse christendemocraten een prioritaire plaats geven aan de lokale radio’s die sinds de vorige erkenningsronde onder druk kwamen door ketenvorming en te kleine zendgebieden. Als het van CD&V afhangt vervellen de lokale radiozenders tot gemeenschapsradio’s in een leefbaar zendgebied van 75.000 luisteraars. Ze zijn immers de meest nabije en verbindende vorm van radio. Ze brengen dagelijks een aanbod van lokale informatie, met bijvoorbeeld aandacht voor de aankondiging en verslaggeving van sociaal-culturele, sportieve, economische en politieke gebeurtenissen…./In afwachting daarvan kunnen zij genieten van een voorrangsregel ten opzichte van de netwerkradio’s bij de toekenning van de FM-frequenties en dus met behoud van hun huidige frequentie indien zij aan alle erkenningsvoorwaarden voor een gemeenschapsradio beantwoorden. 

Er zijn in de steden nauwelijks frequenties beschikbaar voor lokale radiozenders. Hoogvermogen frequenties zijn er al helemaal niet. In Antwerpen is er eentje, net zoals in Gent. In Brussel is er naast Bruzz, dat een apart statuut heeft, slechts één enkele lokale frequentie beschikbaar met een vermogen van… 10 Watt. Het is uiterst ongepast dat er nu een situatie ontstaat waarbij sommige netwerken op twee frequenties gaan uitzenden in dezelfde stad, waar de lokale radio eerder is moeten verdwijnen. Op twee dure plekken dus die grotendeels hetzelfde gebied bestrijken. 

Het is moeilijk om te accepteren dat de minister de indruk wekt dat hij zich voor de kar laat spannen van een aantal uitzendgerechtigden en niet zou handelen in het algemeen belang van de sector. Het decreet is bovendien geschreven op juridisch drijfzand. Maar dat wordt dan weer een apart hoofdstuk. Ik kijk vol verwachting uit naar het uiteindelijke standpunt van Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (CD&V) in de commissie en in het Vlaams parlement. 

Met vriendelijke groeten, Victor Olsen 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

VRRO: “Ook lokale radio’s vragende partij om frequenties netwerk 2”

De VRRO, wat staat voor de Vereniging Regionale Radio Omroepen, vraagt aan Vlaams minister van Lees verder

Commissie Media: veel vragen en weinig antwoorden over netwerk 2

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft donderdagmiddag 20 januari, in de Commissie Media Lees verder

Wordt Netwerk 2 (VBRO/BNL) niet meer verdeeld?

Geruchten over opsplitsing tussen NRJ, TOP en SRV Van Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle Lees verder

Blad 1642: HLN-audionieuws, NRJ, WorldDAB Summit (video)

• HLN-nieuws luisteren, maar waar hoorden we dat nog? • NRJ zoekt uw 2000 favoriete Lees verder

Blad 1624: Joe 60’s & 70’s, Sublime, NRJ (video)

• 60's Top 500 via Joe 60's & 70's • Marvin Gaye ook op 1 Lees verder

Blad 1606: Jan Van den Brande, TOPradio, Sky Radio (audio)

• Jan Van den Brande, radiopionier in Asse, overleden • Stagiair Toon zoekt collega's voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
30 april 2022 - 20:44 20:44

De logica van die netwerkradio’s is zoek: Hit FM verdween nog voor het gestart was en ging naar de tweede beste: TOPradio. BNL ging eruit en die frequenties blijven open. En nu dreigen ze onterecht naar de andere netwerken te gaan. En dat terwijl er nood is aan leefbare lokale radio’s. Erg democratisch stelt de minister, en in zijn looppas mevrouw Buelens, zich niet op: waarvoor staat de letter “D” in haar partij eigenlijk? Wanneer neemt een politicus het eens op voor de lokale radio’s? °

wim
wim
30 april 2022 - 12:20 12:20

ze zouden beter netwerk2 terug vlaams (family radio ,ment) of misschien beter zo iets als radio5 (nl) of nostalgie+ op zetten

jaques
jaques
29 april 2022 - 10:00 10:00

knap antwoord

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx