LPAM-zenders zijn onbekend in Vlaanderen wegens verboden door de overheid. In Nederland zijn deze middengolfstations met beperkt zendvermogen intussen wel ingeburgerd. Grote commerciële projecten zijn het niet, meestal situeren deze zenders zich in de iets ruimere hobbysfeer. De kosten worden door een beperkt aantal personen betaald. En dat heeft zo zijn gevolgen.
Zo is het voortbestaan van de gouwe ouwe zender Extra AM is in gevaar. Door de corona-crisis hebben een aantal sponsoren zich noodgedwongen terug moeten trekken. Daardoor kunnen de kosten van de vergunningen en de stream- en zenderkosten niet meer betaald worden. Om het voorbestaan veilig te stellen is een sponsoractie gestart. MediaPages sprak met Harm ten Brink (foto onder – credits: Vincent Schriel) van Extra AM over de huidige situatie.
Speciale uitzendingen
Vanaf de start heeft Extra AM z’n bewondering voor de voormalige zeezenders nooit onder stoelen of banken gestoken. Zo zond men in 2017 de studioband van de allerlaatste Veronica Top 40 en Tipparade uit. In datzelfde jaar liet men op 14 augustus de zeezender Radio London herleven. In de jaren erna was de laatste week van augustus altijd ‘zeezenderweek’. In 2020 zelfs een aantal weken lang. Daarnaast programmeerde Extra AM in 2017 een dag lang de ‘Radio Nederland Wereld Omroep Herinnering Uitzending’ en in 2019 de ‘Idzerda Day’, live uit het Scheveningse Kurhaus.

Niet zo vreemd dat Extra AM veel aandacht aan de voormalige zeezenders besteed. Eigenaar Harm ten Brink was, als Ruud van Velzen, in de jaren 80 zelf werkzaam voor de zeezender Radio Monique. Dat is ook één van de redenen geweest om dit LPAM-project te starten. “We wilden met Extra AM het middengolfgeluid, gecombineerd met een gouwe ouwe format, terug brengen. Dat doet denken aan de voormalige zeezenders en dat heeft destijds bij veel luisteraars heel wat los gemaakt. Veel mensen hebben daar nog mooie herinneringen aan. Daarnaast is ons gouwe ouwe muziek format heel breed, ook dat doet denken aan de vroegere zeezenders”.
Middengolf
Extra AM is in Groot Amsterdam te beluisteren op de 1332 kHz. “Onze gouwe ouwe platen komen veel beter tot hun recht op de middengolf. De mono AM-processing zorgt voor het warme volle geluid zoals we dat vroeger hoorden via de zeezenders”, vertelt Harm. Naast de middengolf in Groot Amsterdam is Extra AM wereldwijd online te beluisteren.
“We krijgen heel veel mooie en warme reacties op onze reguliere en speciale programma’s. Het zou toch doodzonde zijn als we aan het einde van het jaar moeten stoppen. Maar door de corona-crisis heeft een aantal van onze vaste sponsoren zich terug moeten trekken. De rekeningen die er nu liggen voor de vergunningen en de stream- en de zenderkosten kunnen we echt niet meer betalen. Daarom vragen we onze luisteraars om hulp. Het is een hele ongebruikelijke stap voor ons en ik vind het eigenlijk heel erg om te moeten bedelen om geld. Maar het is de enige manier waarop we het voortbestaan van Extra AM kunnen redden. Om alle rekeningen te kunnen betalen hebben we tweeduizend euro nodig”. (Mediapages)
° Via de Extra AM-website kunnen bedragen vanaf 10,00 euro gedoneerd worden.
Het zou jammer zijn want extra AM is een goeie “gouwe ouwezender” waar ik regelmatig via mijn internettuner naar luister, maar radio maken kost helaas veel geld en sponsors
haken massaal af, zeker in deze “coronatijden” !