RadioVisie

  • .
    .

Voorlopig geen mondmaskers in VRT-studio’s

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wel (vaak) mondmaskers tijdens het VTM Nieuws

Gisteren, dinsdag 2 februari lichtte viroloog Steven Van Gucht het nieuwe rapport van de Risk Assessment Group toe op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. Dat rapport zou aanraden om een mondmasker te dragen op kantoor of in afgesloten, slecht verluchte ruimtes (waar je meer dan kwartier minuten doorbrengt met personen van buiten je gezin). De VRT analyseert dit advies grondig (zodra gepubliceerd) maar verplicht voorlopig geen mondmaskers in haar radio en tv-studio’s. Praatgasten die een mondmasker willen dragen, kunnen dit zeker doen.   

Viroloog Marc Van Ranst: “Beide opties zijn verdedigbaar, maar als ik mij niet veilig voel in een studio, zal ik een mondmasker dragen. Als alle maatregelen in de studio gerespecteerd worden, dan is het risico verwaarloosbaar klein en dan kan het mondmasker af voor de tijd van het interview. Het gaat om maatregelen als voldoende afstand bewaren en vooral voldoende ventilatie. Zonder mondmasker zijn mensen beter verstaanbaar en dat is ook belangrijk.”

Uit herhaalde controles in de voorbije maanden bleken de studio’s van de publieke omroep zeer goed verlucht, zowel bij radio als televisie. Er zijn bovendien zeer strenge veiligheidsmaatregelen in de studio’s, die gevalideerd werden door virologen, de bedrijfsarts en de preventieadviseur. Alle VRT-medewerkers houden anderhalve meter afstand, nodigen minder gasten uit aan langere interviewtafels, zorgen voor aangepaste microfoons en een continue ontsmetting van interviewtafels en opnamemateriaal.

Viroloog Steven Van Gucht: “Gesprekken in tv-studio’s – met meerdere mensen op afstand aan een tafel – duren meestal niet zo lang. Mijn ervaring is dat tv-studio’s meestal zeer grote en goed ventileerde ruimtes zijn, met heel hoge plafonds. De afstand tussen de deelnemers is meestal twee meter, dus op zich is dit OK omdat de gespreksdeelnemers geen hele dag doorbrengen met elkaar.”

Met het oog op de verstaanbaarheid van praatgasten, verplicht de VRT voorlopig geen mondmaskers in haar studio’s. Ondertussen blijven de strenge veiligheidsmaatregelen gelden en optimaliseert de omroep zijn werking voortdurend – zo besliste men op basis van het vorige overlegcomité om buitenlandse gasten te weren tot maandag 1 maart 2021. 

Anders aan de Medialaan

Bij het VTM NIEUWS gaat het er iets anders aan toe. Van zodra er iemand extra in de studio aanschuift aan tafel, zullen zowel het nieuwsanker als de tweede persoon een masker dragen. Als iemand duiding komt geven aan de ‘wall’, hoeft die persoon echter geen masker te dragen, want dan kan er ruim zes meter afstand gehouden worden.

Hoofdredacteur Michiel Ameloot: “Onze nieuwsankers zullen dus een mondmasker dragen wanneer er een studiogast is en wanneer het sportanker aan tafel schuift voor het sportblok – hij of zij presenteert het sportnieuws dus ook mét mondmasker. Kortom, telkens wanneer er iemand extra in de nieuwsstudio aanwezig is.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ op zaterdag 29 oktober

Ook dit jaar brengt het muzikale feest een keur aan orkesten, ensembles en solisten bijeen.

Radio2: grote burgemeestersbevraging over energiecrisis

Radio2 bevroeg de steden en gemeenten wat ze doen om hun energiekosten te beperken en Lees verder

Blad 1595: StuBru, Apple Podcasts, NPO Klassiek

• Exclusieve show Arctic Monkeys bij StuBru • Apple Podcasts lanceert Delegated Delivery • NPO Lees verder

Blad 1594: Gunther D, radio & energie, British DX Club

• Na de zondagsmis, de zondagsquiz • Energie besparen met een stillere radio? • Wat Lees verder

Blad 1592: Warmste Week, middengolf in Spanje, MENT

• De Warmste Week vanuit Hasselt • Spaanse middengolf is nog niet dood • De Lees verder

In oktober trekt Klara alle registers open

Klara heeft heel wat te bieden in oktober: Klara Live, The Original Soundtrack, Nachtbaders, nieuwe Lees verder

Blad 1589: Radio2, Symphony, Veronica Vintage (video)

• Radio2-ochtend: West-Vlaamse provincieraad vervoegt protest • Symphony: de Netflix voor klassieke concerten • Start Lees verder

Nieuw jong talent op de MNM Throwback-stream

Er mag weer nieuw talent aan de bak bij MNM: Aaron Blommaert, Silke Gordon, Maxine Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx