RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Voorlopig geen mondmaskers in VRT-studio’s

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wel (vaak) mondmaskers tijdens het VTM Nieuws

Gisteren, dinsdag 2 februari lichtte viroloog Steven Van Gucht het nieuwe rapport van de Risk Assessment Group toe op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. Dat rapport zou aanraden om een mondmasker te dragen op kantoor of in afgesloten, slecht verluchte ruimtes (waar je meer dan kwartier minuten doorbrengt met personen van buiten je gezin). De VRT analyseert dit advies grondig (zodra gepubliceerd) maar verplicht voorlopig geen mondmaskers in haar radio en tv-studio’s. Praatgasten die een mondmasker willen dragen, kunnen dit zeker doen.   

Viroloog Marc Van Ranst: “Beide opties zijn verdedigbaar, maar als ik mij niet veilig voel in een studio, zal ik een mondmasker dragen. Als alle maatregelen in de studio gerespecteerd worden, dan is het risico verwaarloosbaar klein en dan kan het mondmasker af voor de tijd van het interview. Het gaat om maatregelen als voldoende afstand bewaren en vooral voldoende ventilatie. Zonder mondmasker zijn mensen beter verstaanbaar en dat is ook belangrijk.”

Uit herhaalde controles in de voorbije maanden bleken de studio’s van de publieke omroep zeer goed verlucht, zowel bij radio als televisie. Er zijn bovendien zeer strenge veiligheidsmaatregelen in de studio’s, die gevalideerd werden door virologen, de bedrijfsarts en de preventieadviseur. Alle VRT-medewerkers houden anderhalve meter afstand, nodigen minder gasten uit aan langere interviewtafels, zorgen voor aangepaste microfoons en een continue ontsmetting van interviewtafels en opnamemateriaal.

Viroloog Steven Van Gucht: “Gesprekken in tv-studio’s – met meerdere mensen op afstand aan een tafel – duren meestal niet zo lang. Mijn ervaring is dat tv-studio’s meestal zeer grote en goed ventileerde ruimtes zijn, met heel hoge plafonds. De afstand tussen de deelnemers is meestal twee meter, dus op zich is dit OK omdat de gespreksdeelnemers geen hele dag doorbrengen met elkaar.”

Met het oog op de verstaanbaarheid van praatgasten, verplicht de VRT voorlopig geen mondmaskers in haar studio’s. Ondertussen blijven de strenge veiligheidsmaatregelen gelden en optimaliseert de omroep zijn werking voortdurend – zo besliste men op basis van het vorige overlegcomité om buitenlandse gasten te weren tot maandag 1 maart 2021. 

Anders aan de Medialaan

Bij het VTM NIEUWS gaat het er iets anders aan toe. Van zodra er iemand extra in de studio aanschuift aan tafel, zullen zowel het nieuwsanker als de tweede persoon een masker dragen. Als iemand duiding komt geven aan de ‘wall’, hoeft die persoon echter geen masker te dragen, want dan kan er ruim zes meter afstand gehouden worden.

Hoofdredacteur Michiel Ameloot: “Onze nieuwsankers zullen dus een mondmasker dragen wanneer er een studiogast is en wanneer het sportanker aan tafel schuift voor het sportblok – hij of zij presenteert het sportnieuws dus ook mét mondmasker. Kortom, telkens wanneer er iemand extra in de nieuwsstudio aanwezig is.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Blad 1476: MNM, Fluister, Qmusic

• MNM en het geloof in de West-Vlaamse toekomst • Fluister: nieuwe abonnementsdienst voor audio Lees verder

Blad 1473: MNM, Interne Keuken, CrossMediaal

• MNM steunt studenten met De MNM Blokhut in Gent • Waarom de Vlaamse pers Lees verder

Klara en de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello – 1 (video)

Voor het eerst hechte samenwerking met Canvas Na de uitgestelde editie van 2020 en die Lees verder

De stress-tickets van Studio Brussel (video)

We hebben ze gemist, die festivals. Dat blijkt uit de ticketverkoop voor de komende live Lees verder

Blad 1469: Arno, NPO Radio 1, Radio 538

• Afscheid van Arno op 't strand van Oostende • Nederland: Publiek NPO Radio 1 Lees verder

VRT viert Toots Tielemans

Op vrijdag 29 april zou hij honderd jaar zijn geworden. Als Toots in augustus 2016 Lees verder

Zoekt Mediahuis (Nostalgie/NRJ) opnieuw toenadering tot VRT/VAR?

Volgens De Standaard heeft radioreclame het "knap lastig" in Vlaanderen. Toch hebben wij het “knap Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x