Binnen de Europese Unie bedraagt de dekking van digitale radio (DAB en DAB+) al meer dan vijftig procent van de bevolking, maar toch kan een meerderheid van de in EU verkochte radiotoestellen enkel de ouderwetse analoge signalen (FM en AM) oppikken. De geesten lijken daarom steeds rijper voor een Europees verbod op de verkoop van «analog-only» radiotoestellen.
WorldDAB, het wereldwijde overkoepelende orgaan van actoren en platformen rond digitale radio, deed maandag, samen met de European Broadcasting Union (EBU) en de European Digital Radio Alliance (EDRA), een oproep aan de beleidsmakers van de Europese Unie om op de Europese markt geen verkoop meer toe laten van radio-ontvangers met enkel nog analoge ontvangst. Nieuwe radiotoestellen zouden dus minstens altijd toegang moeten geven tot zowel analoge als digitale radio.
“De invoering van interoperabiliteitseisen zou de aanvaarding van digitale radio in de hele EU versnellen, wat voordelen oplevert voor luisteraars, omroepen en de samenleving. Het zou helpen schaalvoordelen te realiseren en de overdraagbaarheid van apparaten over de grenzen heen te garanderen”, aldus het persbericht van WorldDAB. Het Duitse parlement (de Bondsdag) deed in december al een gelijkaardige oproep aan de EU.
De timing van deze oproepen past duidelijk in de nakende start van de onderhandelingen over een «Europese elektronische communicatiecode». Een verbod op enkel analoge ontvangstapparatuur is een onderdeel van deze discussies. Daarnaast lijkt vooral het feit dat een beperkt aantal technologische giganten steeds meer het internet domineren in politiek Europa nog het meest het pad te effenen voor de digitale radio via de ether. “De radio heeft de digitale weg nodig, wil het als medium gratis en aantrekkelijk blijven voor luisteraars én betrouwbaar in tijden van nood,” aldus Labour.
Italië en Frankrijk beslisten al
Eén Europese regelgeving voor radiotoestellen hangt dus al een tijdje in de lucht. In oktober 2017 keurde het Europees Parlement al een amendement goed om radio-ontvangers te reguleren. Italië stemde in december al een wet die bepaalt dat vanaf 1 januari 2020 op alle nieuwe radio-ontvangers op de markt ook digitale radio moet kunnen worden beluisterd.
In Frankrijk staat een gelijkaardige maatregel op stapel. Daar was in de wetgeving al voorzien dat nieuwe radiotoestellen verplicht ook DAB+ aan boord moeten hebben, zodra de landelijke dekking van digitale radio minstens 20 procent zou bedragen. Volgens de Franse mediaregulator CSA werd die drempel in januari overschreden en dus moet die regulering in voege treden.
In de EU hebben momenteel zeven landen al een volledige dekking voor digitale radio: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Italië, Denemarken en Slovenië. Frankrijk wil een nationale dekking binnen drie jaar en ook Polen werkt gestaag verder aan de uitrol van DAB+. Daarnaast zetten nu ook Oostenrijk, Slovakije, Hongarije en Letland hun eerste stappen in DAB+. In Noorwegen en Zwitserland, twee landen buiten de EU, staat digitale radio al het verst.
“In de EU hebben momenteel zeven landen al een volledige dekking voor digitale radio: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Italië, Denemarken en Slovenië.”
Er zijn nog veel gaten te vullen in Belgie, laten we stellen dat er een dekking is, maar een volledige ?? Verrevan.
De VRT en RTBf hebben een 100% dekking in resp. DAB+ en DAB. Het “private” netwerk van Norkring in Vlaanderen vertoont inderdaad nog gaten, maar het volstaat om op eender welke plek buitenshuis minstens 1 netwerk te ontvangen om van een volledige dekking te kunnen spreken. Als u nog “veel” plekken kent in ons landje waar (buitenshuis) werkelijk geen enkel DAB/DAB+ signaal te ontvangen is, dan verneem ik die graag. 😉