RadioVisie

  • .
    .

Is ook Vlaamse DAB+-kwaliteit bedreigd?

Het verhaal van DAB+ was er één met kleur en vooral klank voor de voorbestemde openbare omroepen, de automatisch bijgevoegde landelijke omroepen en tot vorig jaar ook de durvers van (vroegere) ketenradio’s. Het verhaal kreeg zelfs nog een epiloog, dankzij een advies om meer keuze te hebben op DAB+ mochten uiteindelijk ook de netwerkradio’s meedoen. Mogen is moéten, want het is opgelegde regel, de enigen die ‘mogen’ zijn de lokale kavels: zij mogen namelijk niét (meedoen). 

Uiteraard zou het niet redelijk zijn om de 124 lokale omroepen landelijk te verdelen, en op hooguit 12 plaatsen is dat ook niet mogelijk. Het kleurrijke verhaal lijkt nu ook wat schaduw te krijgen voor sommige anderen. Gisteren nog berichtten we hoe NPO de kwaliteit van DAB+ beknibbelt in Nederland, ‘less bandbreedte voor meer aanbod, maar dan ook voor less kwaliteit’.  Onze redactie vernam nu uit zeer betrouwbare bron dat ook in Vlaanderen iets beweegt, waardoor  bepaalde DAB+ klankkwaliteit zou verminderen.

Plaats voor Nostalgie

Blijkbaar wil Nostalgie niet wachten op de aanbesteding van 5a en 5d en is Norkring volop aan ’t onderhandelen om een plaats voor hen te vinden. Zij zouden aan een aantal kleinere omroepen gevraagd hebben om 16 kbit in te leveren, en zo (bestaande) plaats vrij te maken. Niet iedereen zal echter graag plaats, én dus kwaliteit, afstaan. Minister Gatz haalt geregeld aan dat de ruimte op DAB+ niet oneindig is. Dergelijke schaarste doet de waarde van bestaande ruimte dan natuurlijk stijgen in de markt. 

Waarschijnlijk zal die waarde in de komende jaren zelfs nog oplopen, behalve de vraag tegenover het aanbod is deze digitale techniek nu ook in volle doorbraak. De meeste grote spelers willen veel kanalen maken, elke van de 24 plaatsen is dan veel geld waard. Een technisch inferieure plaats (met een matige klank) heeft die potentiële waarde niet. De verkoop van 4FM destijds is geen letterlijke referentiebasis, doch, ze was wel miljoenen euro’s waard. 

Procedures

Bovendien zou de nationale aanbesteding van 5a en 5d wel eens voor nieuw juridisch vuurwerk kunnen zorgen. Een behoorlijk aantal lokale radio´s is helemaal niet tevreden over de ‘uitsluiting’ van de digitale vernieuwing op DAB+. Lokale radio´s krijgen voorlopig enkel vaste plaats op FM. Daar leggen een aantal partijen zich zeker niet bij neer. De aanbesteding van 5a en 5d zou dan wel eens opnieuw voor extra procedures kunnen zorgen. 

Spookkanalen

Het lijkt er alleszins op dat een snelle, en tijdige, aanwezigheid van Radio Nostalgie op DAB+ afhankelijk is van de bereidheid van kleinere omroepen. In een mogelijke bereidheid (of niet) spelen ook de vier spookkanalen mee die nog vrij zouden zijn. Op die vier kanalen is nog geen klank te horen, in de wandelgangen wordt echter beweerd dat ze zouden toebehoren aan Medialaan. De vraag van Norkring aan de kleinere omroepen zou dan betekenen dat de eigenaar van die kanalen (voorlopig?) niet bereid zou zijn om Radio Nostalgie te depanneren. 

Het lot van Nostalgie zou daardoor enkel afhankelijk worden van de goodwill van de kleinere omroepen. Sommigen daarvan zijn als echte voorstander van DAB+ al actief, in de bestaande kwaliteit. De vraag van Norkring heeft daarom een wrange smaak: net nu de techniek werkelijk belangrijk dreigt te worden, zou kleinere omroepen expliciet gevraagd zijn om uit te zenden in slechtere kwaliteit dan de grote spelers.

Die kleinere omroepen zijn nochtans pioniers van DAB+, ze betalen ook al geruime tijd de rekeningen om mee te kunnen draaien in de digitalisering. Moet dat dan nu plots met een technische achterstand voor onafhankelijke spelers? Waar hebben we dat eerder al gehoord? Alleszins zijn er al omroepen die op het verzoek van Norkring niet zouden willen ingaan.

Heynen

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd. 


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Norkring
Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
sif
sif
13 juni 2018 - 09:33 09:33

De bitrate van TOPradio is als enige verlaagd naar 72 kbps!!!
Wat is daar de bedoeling en het nut van???

ND
ND
1 juni 2018 - 11:57 11:57

Oké, 4 extra-stations uit de Medialaan-groep zal wel overdreven zijn, maar ik verwacht zeker 1 à 2 non-stopkanalen als je ziet hoe het er in Nederland aan toe gaat.
We kennen natuurlijk geen cijfers in detail, maar Medialaan zal wel kapitaalkrachtiger zijn dan alle kleine DAB+-stations samen, dus capaciteit reserveren zal ook wel geen probleem zijn.

Ook heb je nog ValuesRadio, waarover hier eind vorig jaar een artikel verscheen. Zij hadden zelfs als startdatum 1 januari 2018. Geen idee of deze ruimte (nog) gereserveerd is.

DAB+ werd politiek voorgesteld als dé oplossing voor de FM-schaarste. En in het begin kon iedereen met een zak geld een station via DAB+ doorgeven zonder veel regels, maar deze werking is niet houdbaar, gezien de beperkte capaciteit.

Ik zie net dat de Vlaamse regering groen licht gegeven heeft voor capaciteitsuitbreiding met 5A/5D, maar ook dit kan snel vol geraken.
https://svengatz.prezly.com/uitbreiding-voor-capaciteit-dab

Norkring heeft eventueel nog DVB-T-kanaal 10 achter de hand, dat omgezet kan worden in 4 DAB+-sloten, maar dat zal nog niet voor morgen zijn.

luce
luce
1 juni 2018 - 10:13 10:13

De regionale omroepen van VRT zeker niet van de DAB+ gooien.
Laat aub kwaliteit en zekerheid het halen van gehaaide platte commercie.

Dimitri
Dimitri
1 juni 2018 - 00:26 00:26

Dan betaalt Medialaan voor 4 niet zo goedkope kanalen die ze niet gebruiken? Anderzijds klagen ze dan dat ze te veel reclame-inkomsten mislopen. Van mij mogen ze Q non-stop die ik nu via de Nederlandse DAB kan beluisteren erop gooien.

Tom
Tom
31 mei 2018 - 20:56 20:56

Ik verwacht wel een Qmusic non stop zoals in Nederland…
Maar ze zouden de lokale edities van de VRT kunnen wegdoen om op die plaatsen Qmusic, JOE en Nostalgie te zetten. Lijkt me een perfecte oplossing. Dan kan NRJ en de eventuele anders zenders het basis aanbod van Norkring aanvullen.

sif
sif
31 mei 2018 - 12:07 12:07

Er zijn op 11A toch nog 3 plaatsen beschikbaar…

ND
ND
31 mei 2018 - 13:11 13:11
Antwoord aan  sif

@sif Er staat in het artikel dat er ruimte voor 4 stations gereserveerd is, die nog niet on air zijn.

Zou best kunnen dat dit door Medialaan is, om concurrentie te vermijden. Qmusic heeft momenteel al 5 extra themakanalen online, Joe heeft er 2. Reserveer plaatjes, zet er een goedkoop nonstop-product op, en er wordt ruimte afgesnoept voor eventuele concurrentie.

luce
luce
31 mei 2018 - 09:48 09:48

Eric een vraag die ik me al lang stel ” waarom is DRM afgevoerd ” ???
De voordelen die ik ken: groot bereik, plaats zat op lange-, midden- en kortegolf. Telkens met hun eigen propagatie kenmerken. Zeer uitgebreid in tegenstelling met DAB en FM.
Allicht zijn er nog meer voordelen. Wat zijn de nadelen???
WAAROM niet doorgebroken???

Eric
Eric
31 mei 2018 - 09:02 09:02

DAB+ is een gestuurd monopolistisch initatief om DRM te voorkomen. Op de digitale kortegolf is er plek zat! Met DRM op die banden waren alle mono en duopolies definitief gesneuveld, en was bovendien de overheidskontrole door het internationale karakter weggevallen. Men had ook middengolf en lange golf met DRM kunnen inzetten. Om nog te zwijgen van DRM + voor FM. Het is altijd hetzelfde liedje. Politiek, incompetentie en macht.

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx