RadioVisie

  • .
    .

Vlaanderen zit met een lockdown-radiofenomeen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nu iedereen omwille van de corona-beperkingen minder mobiel is, wordt er dan minder naar de radio geluisterd? Heeft dit een effect op de marktaandelen? Markonderzoekbureau Ipsos dat het luistergedrag monitort, deed dit ook tijdens de recente lockdownperiode en zag in Vlaanderen een heus radiofenomeen. 

De bevindingen van Ipsos kaderen in een groter onderzoek naar het gebruik van digitale radio dat het onderzoeksbureau al gedurende drie jaar voert in Vlaanderen. De deelenquête van september 2020 peilde telefonisch bij tweeduizend Nederlandstalige respondenten (12+) naar hun luistergedrag in de lockdownperiode van half september en eind oktober 2020.

Wat tonen die resultaten?

Het verplichte thuiswerken en de bijhorende verminderde mobiliteit vertalen zich inderdaad in de Ipsos-cijfers. Er wordt 21% (of 26 minuten per dag) minder geluisterd in de auto, dit ten opzichte van 2019. Eenzelfde beweging zien we ook in het luistergedrag op het werk: daar wordt een daling van 32% (of 45 minuten per dag) genoteerd, ook alweer tegenover een jaar eerder.

Tot zover het de slechte nieuws. Want wat blijkt? In de voorbije lockdownperiode werd een opmerkelijk ‘lockdown-radiofenomeen’ vastgesteld. De loyale luisteraar blijkt nu meer thuis de radio aan te zetten en dan liefst digitaal via DAB+, webradio of via de tv-decoder. De tijd dat we thuis luisteren klokte af op maar liefst 143 minuten per dag, wat een algemene stijging betekent van 36% tegenover 2019.

Slotsom: we luisteren nu gemiddeld – per dag – 239 minuten naar de radio versus 211 minuten in 2019. Radio verkeert, meer dan ooit, in prima gezondheid en blijkt opnieuw de betrouwbare metgezel in goede én minder goede tijden. (Bericht: Var)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx