RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

2001: Lokale luistercijfers in Limburg

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In onze rubriek ‘Dag op dag’, waarin we teruggaan naar exact dezelfde dag uit een ver of nabij verleden om een opmerkelijk feit uit de Vlaamse radiogeschiedenis boven te halen, stonden we gisteren stil bij de luistercijfers uit 2001 voor de lokale radiostations. Zeventien jaar geleden werden ze nog uitgebreid ‘in kaart’ gebracht, tegenwoordig heb je er meestal het raden naar. We kregen behoorlijk wat reacties met de vraag naar de cijfers uit de andere provincies, of hoe het zat met bepaalde radiostations.

Omdat ook bij ons de klant koning is, halen we de resultaten voor de andere Vlaamse provincies nu eveneens uit ons archief. Gisteren hielden we halt in Antwerpen, vandaag trekken we naar de groenste provincie van allemaal, op het vlak van bos en bomen dan toch, Limburg. Cijfers die zeventien jaar oud zijn, wat heb je er aan? Ansich niet veel, behalve dat het exact laat zien welke positie lokale radiostations toén innamen en wat er intussen van is geworden. Globaal en individueel. Verrassend hoeveel zenders anno 2018 zijn verdwenen.

De opmars van de blauwe dolfijn

Ongeletterd? Omdat na de letter A de letter B komt in het alfabet, halen we vandaag de luisterrapporten van de Limburgse plaatselijke radiostations boven. Mocht je ons van enige alfabetische onkunde verdenken, dan willen we d’r gauw aan toevoegen dat na het opsplitsen van Brabant er geen B-provincie meer is in Vlaanderen en bijgevolg het eerste landsdeel dat in de buurt van de letter A komt, dus Limburg is. Omdat we anders te horen krijgen dat we favoriete provincies hebben…

Ondankbaar om radio te maken

Opvallend. Radiomaken is heel erg onrechtvaardig. De inspanning die geleverd wordt om een perfect programma uit te zenden, blijft wààr dan ook, hoè dan ook, precies dezelfde. Heb je het nadeel dat te moeten doen in de schone en wijde omgeving van Hechtel-Eksel, dan weet je dat je aantal luisteraars in de verste verte niet in de buurt zal komen van datgene waar een gemiddeld radiostation in Antwerpen zijn neus voor ophaalt. Met andere woorden, de Limburgse luistercijfers zijn in vergelijking met de Antwerpse van gisteren, klein. Je kan dus alleen de provinciale cijfers onderling vergelijken om een juist beeld te krijgen.

De opmars van Radio Contact

Opmerkelijk. Het best scorende station heet Radio Grensland en zendt uit voor de regio Kinrooi. Grensland is echter al een eeuwigheid bekend als Radio Contact. 7.200 unieke personen stemmen dagelijks af. Op 2, en alweer verhoudingsgewijs, volgt op ruime afstand G.R.K uit Genk. En dat is wederom een station dat behoort tot de Contact-groep. Met de hete adem in de nek, een verschil van nauwelijks honderd dagelijkse luisteraars, staat Radio Mystique uit Overpelt. Een station dat lid is van… de Contactgroep. Een volledig podium dus voor de dolfijne club uit Brussel. Tijdens de vorige RadioScan had FM Limburg nog twee vertegenwoordigers in de Top 3. Op de plaatsjes 2 en 3.

Omdat Radio ABC eigenlijk Radio CBA heet

Opsporen. De namen van de stations die je in onderstaande lijst terugvindt, zijn de officiële ‘station calls’ van de betreffende lokale omroepen. De naam die is ingevuld op de officiële zendvergunning dus. Dat kan tot verwarring leiden omdat je een bepaalde radio misschien helemaal niét meer onder die naam hoort uitzenden. 

° Lees ook: 2001 – De cijfers van lokaal luisterend Vlaanderen

° Klik op de afbeelding voor groter formaat

.

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Nederland: Qmusic groeit niet meer

NPO Radio 2 is de opnieuw verrassend marktleider in Nederland, bij Qmusic is de groei Lees verder

Blad 1637: Fabian Hermans, luistercijfers Frankrijk, Adformatie

• Fabian's radiodebuut met NRJ 40 • Frankrijk: zit radio in vrije val? • Nederland: Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: France Inter oppermachtig, Europe 1 ondermaats

Het uithangbord van Radio France deelde een gevoelige tik uit aan de achtervolgers die gemengde Lees verder

Blad 1635: DAB+ in Italië, luistercijfers Marokko, Donkere Dagen Top 50

• Lokale DAB+ gestart in Treviso • Marokko: religieuze radiostations blijven op kop • Stemmen Lees verder

Nederland: vernieuwd luisteronderzoek op komst

In Nederland gaat per 1 januari 2023 - weliswaar met de nodige vertraging - een volledig vernieuwd luisteronderzoek Lees verder

1971: muziekradio bereikte 2 op 3 luisteraars (video)

Volgens het onderzoek was de gemiddelde luisterdichtheid van Hilversum 3 met 2,5 procent gestegen in Lees verder

UK luistercijfers: commerciële radio vergroot de kloof op BBC

De BBC kon het afgelopen kwartaal zijn bereik weliswaar net handhaven, maar op jaarbasis zien Lees verder

CIM Establishment Survey 2022: de audio-analyse

Het laat toe om het gebruik van alle vormen van mediatoestellen en de meest bekeken Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx