Vlaanderen kannibaliseert de middengolf

Leestijd: 4 minuten

Waar we het op onze  heupen van krijgen? Onder andere van mensen die een einde maken aan een gesprek met de woorden ‘omdat IK het zeg’. Dat is het gevoel dat overblijft als we onze eigen én de pogingen van anderen overlopen om een sluitend antwoord te krijgen op de vraag waarom Vlaanderen het gebruik van de middengolf niet toelaat voor radio-uitzendingen. Zelfs beperkt in tijd en ontvangstgebied, mag en kan niet.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg ieder land, via het Plan van Kopenhagen, een aantal AM-frequenties toebedeeld. Zo ook België waar er een onderverdeling kwam tussen Wallonië en Vlaanderen. In het noordelijk deel van het land mocht de openbare omroep de 540, 927, 1188, 1224 en 1512 kHz gaan gebruiken. Als eerste werd de 1224 buiten gebruik gesteld, daarna volgde de rest.


Lees verder onder de advertentie


Radio 1 was de zender die het langst in die omroepband te horen was, op de 927 kHz. Tot zover een héél beknopt overzicht. Waar het om om draait is het feit dat sedert 2012 Vlaanderen een braakliggend terrein is in middengolfland. ‘Niet meer rendabel’ , was de uitleg. Wat we niet tegenspreken, vooral niet als men een zenderpark moet openhouden met het geld van de belastingbetaler.

Edoch… als er dan toch vier frequenties beschikbaar zijn waar de overheid niks mee aanvangt, waarom kunnen die dan niet door andere geïnteresseerden gebruikt worden? Het kost de overheid, aka de Vlaamse belastingbetaler toch niks. Helaas, het wordt verboden. En dat heeft enkel te maken met de publieke omroep die een veto heeft gesteld. Via politiek gelobby heeft de VRT ervoor gezorgd dat de huidige (lokale) wetgeving stelt dat de openbare omroep het alleenrecht heeft om op de middengolf uit te zenden. Op die manier wordt mogelijke concurrentie op voorhand geëlimineerd.

Concurrentie? Op de middengolf? Kom op! Waarna we terug zijn beland bij het begin van dit stukje; ‘Je mag niet omdat IK het zeg!’. Vervelend. Verwerpelijk. Dat ondervond ook de groep achter het Mi Amigo 40 project in 2014. Naar aanleiding van het feit dat deze Vlaamse zeezender veertig eerder was begonnen, werd een herdenking op het getouw gezet. Vier dagen lang werd er vanaf het zeilschip de Artremis uitgezonden.

Om geheel in de stijl van toen te blijven, wilde men graag heel tijdelijk gebruik maken van de middengolf. Maar men botste op een stevige ‘nee’ bij het BIPT. ‘Het kan niet. De wet laat het niet toe’. Veel keuze bleef er niet over, de reünie-uitzendingen gebeurden dan maar via een een FM-evenementenfrequentie en internet.

Maar de groep rond Geert Vandijk en Noël Cordier gaf niet op. Een jaar later werd opnieuw geprobeerd om een tijdelijke toelating te krijgen om gebruik te maken van één van de aan Vlaanderen toegekende frequenties. Men wilde nog graag eenmaal eer bewijzen aan de omroepband waar de moderne (pop)radio werd geboren. Een hulde, een ‘tribute’, een blijk van eer betuigen.Logisch dat men daarvoor de bewuste omroepband zelf gebruikt. Er werd samengezeten met alle betrokken partijen; het Kabinet, de dienst Cultuur en Media en VRM. Het antwoord was ontnuchterend; ‘Er worden geen vergunningen meer uitgereikt voor de middengolf’. Of toch? Jawel! “De 927 is nog ter beschikking voor uitzendingen op AM, maar niet voor evenementenproject, wel als het om een definitief initiatief gaat”. Tja…

Er zijn natuurlijk nog oplossingen voor tijdelijke projecten die bedoeld zijn voor Vlaamse oren. Nederland laat het gebruik van AM-zenders, op laag vermogen (LPAM) wel toe. We zijn bij enkele mensen ten rade gegaan naar de haalbaarheid. Technisch is het best mogelijk. Dat zie je op de kaartjes. Op het eerste merk  je een simulatie waarbij een zendvermogen van 100 Watt wordt gebruikt, op het tweede is een kracht van 70 Watt nagebootst.

De zendersites bevinden zich in willekeurig gekozen grensgebieden, als illustratie van wat mogelijk zou kunnen zijn. Zelfs met een zendvermogen van… één enkele Watt kom je al een eind. Bij een test, vanuit de regio Tielt (we houden de exacte locatie liever voor onszelf) en mits het gebruik van de juiste antenne, was het signaal tot in Engeland te ontvangen.

Slotparagraafje: er wordt nog steeds nagedacht over een Vlaams middengolfproject door een groep radiofanaten. Permanent? Vermoedelijk niet. Tijdelijk dan? Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Liefst niet van over de grens, maar de mogelijkheid dat dit wel gebeurt is ook niet onbestaande. Omdat WIJ het zeggen!

° Met 100 Watt van Ingelmunster tot Brussel

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 19 juli (audio) Beetje humor, flardje school en een stukje recyclage Netflix gaat (humor)radio maken De Amerikaanse videostreamingdienst Netflix associeer je niet meteen met radio, maar toch gaat dit bedrijf vanaf januari 2019 starten met een eig...
KBC Radio verlaat AM en wil doorgaan via DAB+ Liggen hoge kosten aan de basis ven het verd... Per 1 juli verdwijnt KBC Radio van de AM-frequentie 1602 kHz in Nederland. Wel is het de bedoeling om landelijk via DAB+ door te gaan. Maar zover is het nog niet. Een reden voor he...
Minder uren voor laatste Belgische AM-zender RTBF schroeft het aantal zenduren op 621 kHz ... RTBF International, de enige Belgische radiozender die nog actief is op de middengolf, heeft sinds het begin van deze maand het aantal uitzenduren teruggeschroefd. Voorheen was het...
Finland gaat radiolicenties veilen Digitale radio via de ether blijft onbestaande De Finse overheid start met de herverdeling van alle commerciële FM-frequenties. Het gaat om concessies die tien jaar geldig zijn en op 1 januari 2020 ingaan. Radiostations hebben ...
Het Avondblad van 23 mei (audio) Over digitale radio, privacy regels en uitgezette AM-zend... DAB-je d'r bij voor Norkring Vorige week nam Norkring alweer een nieuwe steunzender in gebruik op zijn DAB+-netwerk, dit keer in het Limburgse Overpelt. Da’s vlak bij het Nederl...
LPAM: Nederland start met evaluatie Vragenlijst naar tevredenheid, ook bij niet licentieho... Het Nederlandse Agentschap Telecom (vergelijkbaar met de VRM en het BIPT in Vlaanderen) is gestart met een evaluatie over het beleid rond laagvermogen middengolf-vergunningen. Alle...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec

3 gedachten over “Vlaanderen kannibaliseert de middengolf

 • ma 20 nov 2017 om 20:58
  Permalink

  Maak die cirkeltjes maar flink kleiner, met 100 watt een radius van 20 km halen en je mag in je handjes knijpen !

  Beantwoorden
 • ma 27 nov 2017 om 06:04
  Permalink

  De 245 m – 1.224 khz is nooit aan Belgie toegewezen geweest maar wel de 189 M – 1.584 khz waar een hulpzender van 1 kw op zat om (BRT 1) VRT Radio 1 aan de kust een beter ontvangst te geven omdat de 324 m – 927 khz niet goed te ontvangen was aan de kust. Daar heb ik vroeger toen ik aan de kust op vakantie was nooit veel last van gehad alléén maar om het radio nieuws te horen en meer niet.

  Maar de 245 m – 1.224 khz werd wel toegewezen aan Nederland is werd gebruikt als steunzender en voor de regionale omroep RONO en voor het nationaal signaal van uit Hilversum. En later heeft Holland FM hier nog op uitgezonden en Veronica via het ex zendschip MV Communicator (Laser 558) in de jaren 70 heeft er ooit een landpiraat in Belgie bestaan onder de naam ‘ Radio 245 ‘ met een zendvermogen van max 100 vanuit Assenede en dat was heel goed te ontvangen aan de kust.

  Tav Peter Gemmeke

  Sorry maar ik moet je tegenspreken in je stelling dat je met 100 W maar een afstand zou halen van 20 km. Ik heb ooit geluisterd naar een lokaal Radio Station die uitzond vanuit de UK en met een vermogen van iets meer dan 100 watt het was 120 watt die 20 w meer zal niet echt veel rol spelen want als je bv uit de zender 120 watt komt mits het verlies in de kabel vanuit de zender naar de antenne dan is er al een zeker verlies. Dus komt er al geen 100 echte watts uit maar minder. Daar hou je al geen rekening mee.

  De zendmast stond in Clacton – On – Sea in het graafschap Essex , UK nu moet ik er wel bij vertellen dat dit gelegen is aan de Noordzee zie dit kaartje https://www.weather-forecast.com/locationmaps/Clacton-on-Sea.8.gif dan is het duidelijk. De naam van het Lokaal Radio Station was ‘ Mellow 1557 ‘ ofwel 191 m – 1.557 khz met 0,12 watt in een kwart golf antenne en een Beam Effect richting van de kust weg (Belgie zat dus aan de achterkant van de antenne) Dat was verplicht opgelegd door de vergunning omdat er een kust station daar in de buurt ook actief was. Als ik goed voor heb was dat voor de Marine ?

  Hier thuis in het Gentse was het station overdag in de zomer goed te ontvangen met een slechte antenne want dat was een dipool voor 45 m ofwel 6.6 mhz dus zeker niet geschikt voor middengolf ontvangst. De ontvanger was een Icom IC R70 zie foto https://www.universal-radio.com/used/u522lrg.jpg ik geef toe dat dit nu ook geen huis tuin en keuken ontvanger is.

  Maar ik was eens op bezoek in de buurt van Roeselare – (streek) Diksmuide. en ik had zo een klein zak radiotje mee met een kopetelfoontje oordopjes formaat. Zeg maar zo ongeveer het formaat van een Iphone. De antenne voor de MG – FM is de draad van de oortelefoon. Dus als die wat oprolt dat hoor je dat de ontvangst ook duidelijk slechter is en das het zelfde voor de MG (Middengolf)

  Ik wilde eens horen wat er in die streek daar allemaal te horen was zowel op de MG als de FM. En daar kwam Mellow 1557 keihard binnen. Ik zat amper op een kilometer of 25 schat ik van de kust ? maar de radio die ik mee had kan je nu ook niet echt goed noemen. Niet te vergelijken met die Icom ontvanger die ik thuis had staan bedoel ik.

  In het artikel hier boven is er sprake van de juiste antenne gebruiken. Wel dat is wel juist want dat is het belangrijkste in de hele keten zowel in zenden als ontvangen. En de hoogte speelt ook een zeer belangrijke rol.

  Toen ik op bezoek was in het Westen van Schotland had ik een draagbare korte golf ontvanger van Panasonic en in de late avond uren zo rond 23 u zat ik nog even te luisteren op de MG en toen hoorde ik Mellow 1557 en dat is ruim 650 km van de zender naar waar ik toen verbleef.

  Van de zender naar de plek in West Vlaanderen ruim 155 km (ontvangst was overdag) en van de zender naar mijn huis ruim 190 km (alle afstanden zijn in vogelvlucht van punt A naar punt B op Google Maps) de afstanden zijn wat afgerond niet meer dan 1 km. Meer om je een idee te geven van de afstanden. Het speelt ook een zeer grote rol , dat obstakels tussen zender en ontvanger mee spelen wat sterkte betreft.

  Het zou zelfs mogelijk zijn om met een zendervermogen van amper 100 mw op de MG dat er een afstand zou te overbruggen zijn van ongeveer 4 km. Ik heb dat eens gelezen maar of dit waar of niet wens ik wel even in het midden willen laten ?

  Ben je niet in de war met de korte afstand die maar te overbruggen is op de FM band ? Want FM en MG dat is echt niet het zelfde. FM signalen die planten zich rechtlijnig voort en een MG signaal die plant zich voor via een lucht golf ofwel een grond golf. De middengolf plant zich niet rechtlijnig voort zoals op de FM het geval is maar wordt afgebogen. En dat is het verschil tussen die twee banden.

  Groet Herman

  Beantwoorden
 • zo 25 feb 2018 om 22:58
  Permalink

  Middengolf is heel onvoorspelbaar wat het bereik gaat zijn.
  Overdag is het redelijk goed te bepalen maar in de avond doet vermogen er niet heel veel toe.
  Zelf heb ik op 160m zitten spelen met WSPR, je kan dan met 10mW probleemloos tot in Zweden of Monaco raken. Nu is WSPR geen omroep protocol, maar met 10W kan je onder zendamateurs makkelijk Moskou of Athene halen en het is niet eens uitzonderlijk.
  Daar de AM mannen nog wat lager zitten kan je met een goede antenne met 100W een enorm bereik hebben in de avond.
  100W overdag is genoeg voor 40km of meer, maar in de avond zijn dat zomaar enkele duizenden kilometers.
  Dat is het leuke aan banden onder de 30Mhz, je weet nooit of er condities zijn en als ze er zijn kan je zomaar even 9000km overbruggen met 1mW, zelf gedaan op 40m (7 MHz) en dat avonden aan een stuk.
  Daar we op dit moment in een conditie-minimum zitten zal het met die lage vermogens geen enorm bereik geven, maar binnen enkele jaren zitten we weer op een maximum.
  Je wil niet weten wat dan het bereik gaat zijn, fors verder dan nu.

  Tot slot Herman moet ik je tegenspreken, de antenne-kabel heeft quasi geen verlies, ook niet op lange afstand. Of je nu coax of ladderlijn gebruikt het verlies is verwaarloosbaar.
  Het grote verlies zit enkel in de hoogte van de antenne, die krijg je namelijk niet op de vereiste 1/8e golf (sommige beweren 1/4e) boven de grond, daardoor gaat er veel vermogen verloren in demping door de aarde.

  Laat nu net de omroepzenders als bv de VRT wel masten hebben die zo hoog boven de grond staan, daardoor zijn die onder alle condities constant knal en knal hard.
  Zeezenders hadden hier veel minder last van doordat ze uitzonden boven water, dan kan je een pak lager zitten met je antenne.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *