fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Vlaamse ‘Week van de digitale radio’ (audio)

Alle Vlaamse landelijke radiozenders nemen van 12 tot en met 16 november deel aan de ‘Week van de digitale radio’. Het initiatief wordt gesteund door Mediaminister Sven Gatz. Bedoeling is om radioluisterend Vlaanderen beter vertrouwd te maken met de voordelen van digitale radio.

Met de gezamenlijke campagne hoopt men dat de uitrol van DAB+ in een stroomversnelling raakt. Tijdens deze bijzondere week zullen alle landelijke omroepen, de vijf publieke VRT-zenders en de commerciële stations Qmusic, Joe en Nostalgie, ruime aandacht schenken aan de evolutie van FM naar digitale radio. Ook andere stations die nu reeds uitzenden via de digitale ether, zullen aandacht besteden aan DAB+.

Op initiatief van de minister werd de stuurgroep Digital Radio Vlaanderen opgericht, met de betrokken mediabedrijven, netwerkoperatoren en de overheid. De stuurgroep heeft de opdracht de uitrol van en overgang naar digitale radio in Vlaanderen op gang te brengen via campagnes, engagementen, concrete acties, afspraken met belangrijke medespelers als de retailsector en de autosector. Die laatste is van groot belang aangezien er erg veel in de auto naar de radio wordt geluisterd.

Stand van zaken 

Het huidige aanbod via DAB+ in Vlaanderen bestaat uit 25 zenders, waarvan er elf enkel digitaal uitzenden. Dit aantal kan binnen afzienbare tijd toenemen omdat naast de landelijke ook de commerciële netwerkradio’s digitaal zullen kunnen uitzenden. In september werd een nulmeting verricht om een stand van zaken op te maken. De resultaten zullen tijdens de ‘Week van de Digitale Radio’ bekend worden gemaakt en in diverse programma’s ook aan bod komen. Voor 2019 en 2021 werden nu reeds metingen voorzien om de groei op te volgen.

Minister Gatz beseft dat een doorgroei naar digitale radio een werk van meerdere jaren zal zijn: “Daarom zullen we een strak sensibiliseringsbeleid voeren om de uitrol te stimuleren. We zullen met onze partners uit de stuurgroep nog heel wat initiatieven uitwerken, zoals bijzondere acties rond de feestdagen en tijdens de komende Autosalons. Ook de organisatie van een ‘Dag van de digitale radio’ staat op het programma.”

De Vlaamse overheid voorziet dit jaar 200.000 euro voor de DAB+ uitrol.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Een complete generatie bekende radiomakers gaat met pensioen Qmusic.nl krijgt prestigieuze trofee voor innovatief denken,
Twee op de drie Britten (66 procent) luisteren nu wekelijks minstens 1 keer digitaal naar
Frankrijk: erkende radiostations nationale muxen mogen zelf hun operator aanduidenNieuwe Zwitserse DAB+ operator wil kanalen
Lokale DAB In 2017 hebben diverse lokale radiostations in Nederland meegedaan aan een experiment met
De Europese Radio-unie (EBU) publiceerde deze week een nieuwe update van de ‘Technology Fact Sheet’
Engeland: 19 extra zenders voor Sound Digital en nieuwe lokale muxen in CumbriaTsjechië moet Duitse
Bodenmeer: 99 radiostations in DAB+ vanop één zendersiteEerste private Engelstalige radiostation op Duitse DAB+Landelijke mux
De RTBF pakt vanaf morgen (2 mei) op de Vlaamse DAB+ uit met een nieuw

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Herma, Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Herman
Gast
Herman

Digitale Radio sorry niks voor mij zal het ook nooit worden , lang leve analoog.

Meer in Actueel
Het Avondblad van 5 oktober (fotoreeks)
Geen Capriolen meer voor Walter Capiau (audio)
Sven Gatz verwacht duidelijkheid van VRT
Het Avondblad van 4 oktober (video)
VRT: ‘Wij vragen geen geld voor info’
Kost ‘aandacht’ geld bij de VRT?
Sluiten