fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Vlaamse ‘strijdradio’ vanuit Engeland

Frank de Leeuw (62) die lang geleden deel uitmaakte van de vrije radio scène, woont inmiddels al 26 jaar in Engeland. Maar de Oostendenaar is zijn roots meer dan trouw gebleven. Al een zevental jaren runt hij van over de kleine plas via internet Radio Vlaanderen Nationaal. Een project met een grenzeloze liefde voor het Vlaamstalig repertoire.

Frank de Leeuw: “Buiten non-stop muziek die 24/7 te beluisteren is, maken we dagelijks een live programma tussen 14:00 en 16:00 uur en van maandag tot vrijdag een verzoekprogramma tussen 20:00 en 21:00 uur. Ik zend vanuit Engeland en doe deze webradio helemaal alleen, al heb ik wel vriendelijke en welwillende luisteraars die me soms wat muziekbestanden doorsturen. Momenteel heb ik ruim 7.000 nummers in de muziekdatabase”.

“Die muziekjes moeten wel een link met Vlaanderen hebben, maar het zijn niet enkel Vlaamstalige titels, er zitten ook Nederlandse, Afrikaanse en instrumentale nummers tussen. Deze laatste moeten dan wel uitgevoerd worden door Vlaamse, Nederlandse of Afrikaner artiesten”, verduidelijkt Frank. Als je plots een leuk taaltje hoort dat enorm op het Nederlands lijkt, dan heeft Frank een verzoekje uit Zuid-Afrika. En dat presenteert hij in het… Afrikaans!

Ons wens Frank en sy werknemers van die nuwe Vlaamse webradio alle sukses toe namens die nuusblog Local radio in Vlaandere”.

° Lees verder onder de afbeelding

Als het maar Nederlandstalig is

Vlaamse artiesten die in het Engels zingen belanden ook op de playlist. “Wij nemen het niemand kwalijk om eens een liedje in een andere taal te zingen, wel als ze uitsluitend in een andere taal zingen, of constant politiek correcte boodschappen staan uit te dragen in hun muziek. Maar van alle anderen willen wij best hun Nederlandstalig werk op onze radio brengen.”

Zo zal je ‘The French Song’ van Lisa Del Bo horen, een lied dat ze afwisselend in drie talen zingt, waaronder het Nederlands. In de muziekcomputer staan ook nummers van Jim Reeves die in heel behoorlijk Afrikaans zingt. Ook het ‘Lied van mijn land’, gezongen door een Roemeens koor, wordt gedraaid. “En, echt waar, die zingen het in mooier en beter Nederlands dan Elio di Rupo, Charles Michel en Sophie Wilmès”, merkt Frank fijntjes op.

Op Radio Vlaanderen Nationaal komen artiesten aan bod die op de VRT-netten zelfs uitgesloten worden, zoals Jef Elbers en De Strangers. “Bij de VRT moet je aan de juiste kant van het politieke spectrum staan om aan bod te komen en moet je muziek bij voorkeur van politiek correcte aard, Engels- of anderstalig zijn. Niet dat ik iets tegen muziek in andere talen heb, maar onze moedertaal is toch niet minderwaardig zeker?”, aldus de strijdvaardige radiomaker.

Partij-onafhankelijk

Radio Vlaanderen Nationaal is van en voor Vlaams nationalisten en naast de muziek wil Frank ook een politieke boodschap uitdragen. “Het is inderdaad meer dan de muziek, wij willen een boodschap van strijd voor ons volk, onze taal en ons land, dus voor een onafhankelijk Vlaanderen. Wij kondigen ook activiteiten van Vlaamsgezinde aard aan zoals Het Vlaams Nationaal Zangfeest, de IJzerwake, activiteiten van het Vlaams Nationalistisch Jeugdverbond (VNJ), lezingen en bijeenkomsten.”

Toch leunt Radio Vlaanderen Nationaal niet aan bij een politieke partij en wordt er volledig onafhankelijk gewerkt. “Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik mijn eigen mening en overtuiging heb, maar partijen die onze zaak gunstig gezind zijn en mee voor Vlaanderen willen vechten, kunnen op onze radio terecht”, besluit Frank de Leeuw. (DM)

° Online luisteren naar de radio met een hart voor Vlaanderen, doe je hier. 


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
10 uur Share Your Song-radio bij Qmusic

50 artiesten steunen jongeren met live verzoeknummers Rode Neuzen Dag zag er dit jaar anders Lees verder

Blad 672: Maria, Spotify & Sting (video)

Misschien verdient u er uw hemel niet mee, maar kwaad kan het niet. Gevecht tussen Lees verder

December is feestmaand in de Radio 2-app

De Radio 2-app zit in een nieuw jasje en dat wordt een maand lang gevierd. Lees verder

Willy: Staalhard 100 op Kerstdag (audio & video)

Stevig geluid op deze heilige dag Dat het dit jaar geen 'gewone' kerst wordt, dat Lees verder

NRJ: ‘2000 sinds 2000’ – verrassende dj duo’s (video)

De stemmen zijn geteld, de gasten geregeld en de dj’s hebben er veel zin in. Maandag Lees verder

FM Goud is The Christmas Station (video)

Wie in Noord-Limburg woont en van kerstmuziek houdt, weet inmiddels waar te zijn, want FM Lees verder

Radio Noordzee startte apart kerstkanaal

En laat 90 beide Oostendenaren aan het woord Veertig jaar geleden - op 30 november Lees verder

Klara: Wat als Mozart op TikTok zat? (video)

Hoe hard lijken hedendaagse popsongs op klassieke muziek? Klara wordt vandaag twintig jaar en daarom Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het Ochtendblad: NRJ en Extra Gold

Het is vandaag 22 september… 1999 (audio)

2008: Screening van Donna-medewerkers gestart

Sluiten