RadioVisie

  • .
    .

Vlaamse regering wijzigt radiodecreet voor landelijke omroepen

De Vlaamse regering kwam vrijdag voor de laatste keer voor de vakantie samen en dan kun je er meestal donder op zeggen dat er van alles wordt beslist waarover amper of niet wordt gecommuniceerd. Zo vonden we tussen de meer dan 100 beslissingen ook een hoofdstukje “Wijziging Radiodecreet met betrekking tot landelijke en regionale radio-omroeporganisaties: nieuwe erkenningsronde en -duur”.

Het gaat hier dus concreet om de erkenningen van Qmusic, Joe en Nostalgie. We brachten hierover eerder al enkele langere bijdragen. De precieze details van de geplande decreetwijziging worden pas in de loop van maandag gepubliceerd. Voorlopig moeten we het stellen met deze samenvatting:

“De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over radio-omroep en televisie, met betrekking tot de landelijke en regionale radio-omroeporganisaties. De erkenningen van de landelijke radio-omroeporganisaties vervallen decretaal op 31 december 2021.

Het decreet voorziet daarom in een nieuwe erkenningsronde en nieuwe erkenningsduur voor landelijke radio-omroeporganisaties (erkenning voor 5 jaar die ingaat op 1 januari 2023, éénmalig verlengbaar met maximaal 3 jaar); het heft de categorie van de vroegere regionale radio-omroeporganisaties op; voert enkele praktische en operationele bepalingen in die anticiperen op de toekomstige uitdoving en afschaffing van de FM-radio-uitzendingen en anticipeert op de inwerkingtreding van de bepaling die DAB+ ontvangsttoestellen verplicht maakt in nieuwe personenwagens vanaf 21 december 2020.

Het Departement CJM zal over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet een raadpleging organiseren en de resultaten voorleggen aan de Vlaamse Regering. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt ook voor advies voorgelegd aan de Sectorraad Media van de SAR CJSM en gaat daarna voor advies naar de Raad van State.”

De tekst bevat alvast één mysterie: de erkenningen eindigen op 31 december 2021 en de nieuwe erkenningsduur vat aan op 1 januari 2023. Wat gebeurt er dan in 2022? Is het domweg een typfoutje in de aanvangsdatum of gaan de commerciële zenders nog maar eens een jaartje extra mogen ‘pikken’? Het antwoord en de diepere analyse houden we voor u nog even in petto.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx