RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Vlaamse regering legt VRT “soepel besparingspad” op

De openbare omroep VRT moet het volgend jaar stellen met een dotatie van 260 miljoen euro, dat is 2,4 miljoen minder dan eerst was voorzien. Tegen 2024 moet de VRT op jaarbasis in het totaal 12 miljoen besparen. Dat staat in de begrotingstabellen die de nieuwe Vlaamse minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) maandag uiteindelijk vrijgaf. Eerder was dat bij de VRT nog koffiedik kijken. Op vraag van oppositiemediadeskundige Katia Segers (sp.a) zei Diependaele donderdag dat ”de VRT een soepeler besparingspad krijgt”.

CJSM stiefmoederlijk behandeld?

Segers wordt in de pas opgerichte commissie voor Cultuur en Media plaatsvervangend lid. Op haar sociale media reageert ze bezorgd over “de harde besparingen (30 miljoen én niet indexering werkingsmiddelen) bij Cultuur, Jeugd, Media en Sport (pakweg Chiro, amateurkunsten, Scouts en Gidsen Vlaanderen, FOV, Zij-kant, Femma, UPV Wetenschapspopularisering, ….), maar ook de VRT. Snoeien in ons middenveld, in de humus van onze samenleving, is blijkbaar de definitie van het ‘warme Vlaanderen’.”

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) vreest dat nieuwe saneringen bij de VRT dreigen uit te lopen op minder kwaliteit in het nieuwsaanbod en minder nieuwsaanbod zonder meer. “Als de Vlaamse regering zegt dat de nieuwsopdracht voor de VRT prioritair is, dan moet ze daar ook consequent naar handelen en mag ze de openbare omroep niet in een krimpscenario dwingen”.

Beheersovereenkomst 2021-2025

Dat belooft dus voor volgend jaar, wanneer de nieuwe voogdijminister van de openbare omroep Benjamin Dalle (CD&V) met de VRT de (vijfjarige) beheersovereenkomst die ingaat in januari 2021 moet onderhandelen.

Intussen heeft de mediaminister nu ook officieel zijn intrek genomen in de Koolstraat 35 in Brussel. Er zijn heel veel uitdagingen en jij hebt als voorganger getoond dat er ook veel mee te doen is”, zei Dalle tegen Sven Gatz maandagochtend toen Gatz, voormalig Vlaams minister van Brussel, Media en Jeugd zijn opvolger wegwijs maakte in de op te volgen dossiers rond Brussel, Jeugd en Media. (TDN)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ivan Peter
Ivan Peter
11 oktober 2019 - 13:38 13:38

De VRT straks geen openbare omroep meer ? zou top zijn dat ze hun reclame niet meer onder de prijs verkopen, indien niet genoeg inkomsten verkoop een paar zenders opgelost

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx