fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Vlaamse Regering keurt herstelbesluit frequentieplan goed

De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van minister van media Sven Gatz een herstelbesluit goed met een aangepast frequentieplan. Dit was nodig na de vernietiging door de Raad van State van het frequentieplan van 21 april vorig jaar, omdat 26 frequenties niet voor consultatie waren voorgelegd. Gatz laat er dus duidelijk geen gras over groeien en kiest voor een minimale reparatie.

“Het frequentieplan van vorig jaar bestond uit dezelfde frequenties als de vorige frequentieplannen van 2003, 2006 en 2012. Er bestaan echter 26 frequenties die niet vervat waren in het frequentieplan van vorig jaar en dus evenmin in die van 2003, 2006 en 2012. De opstelling van het frequentieplan van vorig jaar werd voorafgegaan door een openbare consultatieronde met de frequenties uit het plan.

De Raad van State stelde in zijn recente arrest dat, in tegenstelling tot wat hij stelde bij de beoordeling van de frequentieplannen van 2003, 2006 en 2012, die 26 frequenties deel hadden moeten uitmaken van de openbare consultatie van het frequentieplan van 2017. Dat was de reden waarom de Raad dit frequentieplan vernietigde.

Het herstelbesluit bevat nu de frequenties uit het plan van vorig jaar, aangevuld met de bijkomende frequenties die, na analyse door de administratie (Departement CJM), bruikbaar zijn voor lokale radio-omroeporganisaties.”

Het herstelbesluit bevat ook een motivering voor het weglaten van de onbruikbare frequenties. Van die 26 niet opgenomen frequenties blijken er immers 18 niet bruikbaar voor het frequentieplan. Het gaat om redenen van diverse aard, bijvoorbeeld het niet aanvaarden van frequenties bij internationale coördinaties of frequenties met een te laag bruikbaar vermogen.

In het herstelbesluit werden zo acht wel bruikbare frequenties voor lokale radio-omroeporganisaties toegevoegd: het gaat om frequenties voor Brakel, Ninove, Maaseik, Roeselare, Mol, Sint-Niklaas en twee frequenties voor Tienen. Minister Gatz zal over dit aangepaste plan een nieuwe publieke raadpleging organiseren. “Voor de acht toegevoegde frequenties kunnen lokale omroeporganisaties, na een oproep, dan een aanvraag tot erkenning indienen,” zegt minister van Media Sven Gatz. 

Met het herstelbesluit wordt tegemoetgekomen aan het vernietigingsarrest van de Raad van State. “Alle radio’s die al beschikken over een erkenning en vergunning kunnen blijven uitzenden, wat dus voor ongeveer 90% van de radio’s het geval is. De overige 10%, waarover aparte juridische geschillen bestaan, zal geval per geval door de Raad van State beslist worden,” zegt de minister.


TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio Benelux heeft de zender 105.5 MHz in Halen opgestart, het signaal uit Paal wordt
Nemen kleine mediagroepen stilaan lokale radio over?  Metaalmoeheid In volle vakantietijd, en zowel in het
De administratie Media heeft deze voormiddag de kandidaten bekendgemaakt die een ontvankelijk dossier indienden voor
Bestuursrechtspraak fluit Gatz opvallend terug Even het geheugen opfrissen Twee jaar geleden diende de vzw
Raad van State geeft Sven Gatz (nogmaals) een rode kaart 2/3e van het lokale vermogen
Erkenningen netwerken en frequentieplan opnieuw betwist Nooit eerder zo belaagd Het mediabeleid van (ex)minister Sven
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Of: hoe lang is de korte termijn?  Een voorlopige balans DAB+ verving de eerder ‘nieuwe’

10
Reageer op dit artikel

avatar
7 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
9 Personen die reageerden
johanWautersFrankskeJohanDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Erwin
Gast
Erwin

En 94.4 Veltem? Zit in heel Vlaams Brabant niks op. 90.6 Overijse wordt zwaar gestoord door Vivacite met 40 kw vanuit LUIK!!! het wordt hoe langer hoe duidelijk dat de puinhoop enkel maar groter wordt.

Jean
Gast
Jean

Was 103.2 in Kortrijk daar niet bij? De vroegere frequentie van Studio Kortrijk. Niet dat het een goede frequentie zou zijn met het Q-geweld vanuit West-Vlaanderen (103) en Oost-Vlaanderen (103.1)

PVM
Gast
PVM

Ook een frequentie in Roeselare. Hopelijk kan radio Bingo terug een aanvraag indienen. Dan zou Roeselare terug een lokale zender hebben op FM. Momenteel zenden ze enkel uit via internet.

Frankske
Gast
Frankske

Ik hoop het ook voor Bingo, die mensen verdienen dat dubbel en dik, het zal eindelijk weer iets anders zijn op de Roeselaarse FM band dan de zoveelste pop -bonke bonke – W – nrj ‘eenheids worst’ radio’s waar we het nu moeten mee stellen hier.. Go Bingo Go 🙂

johan
Gast
johan

wie zegt dat 97.4 voor Bingo is, wij gaan in elk geval ook een aanvraag indienen, onze nieuwsredactie en reclameregie zit in het bedrijvencentrum van Roeselare en hebben al jaren een binding met Roeselare, iedereen kan trouwens een aanvraag doen voor die nieuw vrijgekomen frequenties…

Dimitri
Gast
Dimitri

Was de 99.6 ook al niet ergens gecoördineerd? De piraat die er nu opzit is de enige lokale die in het midden van Vlaanderen over de provinciegrenzen geraakt zonder dat gelijk wordt weggedrukt door een ander station.

Matthias
Gast
Matthias

Good luck aan degene die iets zal proberen met 102.6 Sint-Niklaas. We zijn van 1000 naar 47W (directioneel!) gegaan.
Recap: 102.5 Q-Music, 102.6 Musiq3, 102.6 kanon van Family Radio Groep, 102.7 Radio 538, 102.7 TOPradio, 102.8 TOPradio.
94.7 was een mooie geweest, maar goed. Chaos voor de onafhankelijken erger maken is de prioriteit van de politiek.

Dimitri
Gast
Dimitri

Door Veltem 94.4, Brussel 94.6 & Sint-Niklaas 94.7 aan één netwerk te geven zou men deze wel optimaal kunnen benutten.

Johan
Gast
Johan

Clowns hadden ze al voldoende bij Circus Gatz, maar nu heeft men ook nog een zeer kundige goochelaar gevonden. Waar zijn plots die hoge(re) vermogens gebleven ? Tommy Cooper had het niet beter kunnen doen, de grote verdwijntruc NET niet…. 1000 watt is plotseling 47 geworden en van 4000 watt bleven er nog 63 over. Gatz hoeft na de verkiezingen niet bang te zijn voor zijn boterham, met zulke acts trek je overal volle zalen !

Wauters
Gast
Wauters

Het lijkt er steeds meer op dat lokale en regionale niet gewenst zijn en men de publieke radios voorrang geeft. Daar worden geen vermogens gereduceerd zodat ze de straat niet meer uit komen. Klein houden lijkt het credo. En zo graaft men zijn eigen kuil want hierdoor zal internet alleen maar groeien en verliest men grip op de situatie. Erg jammer en een gemiste kans voor Vlaanderen.

Meer in Actueel
Wordt dit uw toekomstige autoradio?

Siska Schoeters van StuBru naar Radio 2 (video)

Het Avondblad van 8 november (video)

Sven Gatz: “Niet-betwiste erkenningen zijn definitief”

Peter Hoogland mag het uitleggen bij Joe (video)

Gelijk hebben of gelijk willen krijgen? 

Sluiten