RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Vlaamse radiostations blijven Borsato (voorlopig) draaien

Er gaat nog nauwelijks een week voorbij of de beschuldigingen van aanranding, ongewenst gedrag en hele foute intimidatie in de wereld van de bekendere medemensen halen de voorpagina’s van de kranten, het tv- en radionieuws. Marco Borsato, ook in Vlaanderen geliefd en populair, was de voorbije dagen meer in de belangstelling – om de ‘foute’ redenen – dan hem lief was.

Waarna blijkbaar als vanzelf de vraag rijst of zijn muziek dan nog wel moet gedraaid worden op de radio. Eerder was dat ook al het geval na de vrouwonvriendelijke uitspraken van Borsato’s landgenoten Boef (2018) en Bilal Wahi (lente 2021). Staat de kwaliteit van hun muziek los van het privégedrag van een artiest, of moeten ontspoorde artiesten compleet geboycot worden? Zie bijvoorbeeld ook de wekenlange heisa rond Michael Jackson in 2019.

De vraag stellen is ze beantwoorden. Het Nieuwsblad contacteerde daarom de Vlaamse landelijke zenders, waarna snel duidelijk werd dat ze allemaal Marco Borsato blijven draaien, dit in tegenstelling tot enkele stations in Nederland die de zanger wel weren uit hun muzieklijsten. Dat is onder andere zo bij Qmusic. Andere zenders kozen er voor om hem bewust minder te laten horen. Daarmee volgen ze “het sentiment dat leeft bij de luisteraars”, luidt het.

De Vlaamse Qmusic volgt de collega’s in Nederland niet. Ook Joe, uit hetzelfde DPG Media-huis, laat Borsato in de playlists staan, al wordt wel gekeken hoe de zaak evolueert. Dat is net zo bij de publieke omroep VRT. “Het gaat momenteel om geruchten, die willen we niet voeden”, zegt woordvoerder Hans Van Goethem. “Sowieso censureren we niet, tenzij er wordt aangezet tot haat of discriminatie. Maar we volgen de zaak op de voet. Komen er gerechtelijke stappen, dan geven we die context mee.”

Bij NRJ en Nostalgie bepalen de dj’s zelf of ze Borsato laten horen. “Ze kregen daarover een mail met uitleg”, aldus Dominique Crommen, music director bij de commerciële radio. “Sowieso geven we bij platen de actualiteit mee. Dat is niet meer dan logisch.”

° Onder andere bij VRT.NWS staat meer achtergrondinfo over ‘de zaak Borsato’.

Foto bovenaan: credits – RTL Boulevard


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx