Vlaamse radio’s mogen Brusselse blijven storen Samenwerkingsovereenkomst onder de loep genomen

Leestijd: 3 minuten

We konden de hand leggen op de tekst van de samenwerkingsovereenkomst over de coördinatie van frequenties tussen de Vlaamse en de Franse gemeenschap. Vrijdag 9 december nog redelijk triomfantelijk aangekondigd door de ministers van media aan beide zijden van de taalgrens; Sven Gatz en Jean-Claude Marcourt. We opperden eerder al onze bezwaren over het hoera-toontje. Het is er, na het inkijken van de overeenkomst, niet beter op geworden.

Jean-Claude Marcourt en Sven Gatz, twee ministers van media, vorige week blijkbaar nog heel tevreden met een niet-akkoord.

De kop van ons artikel is enigszins controversieel. Maar het trekt de aandacht. Die hebben we even nodig want het verhaal over de storingen in het Belgische radiolandschap is echt geen éénzijdig probleem. We nemen er de zopas afgesloten ‘overeenkomst’ bij. Meteen merken we dat een aantal problemen voor onbepaalde tijd worden bevroren. Zo heeft Funradio op 104.7 FM in Brussel al jarenlang problemen met de ontvangst op het noorden van de ring van Brussel. De veel te korte inplanting van Mechelen op 104.8 FM is hiervoor verantwoordelijk. Maar er is meer.Een ‘Vlaamse’ RTL

Vlaanderen is akkoord dat RTL voor onbepaalde tijd blijft uitzenden met maar liefst 20.000 Watt (!) op de taalgrens in Brussel richting, jawel je leest het goed, het… noorden. Naar Vlaanderen dus. De NVA heeft het communautaire thema duidelijk definitief begraven. Enig idee hoeveel Vlaamse radio’s rondom deze frequentie zouden kunnen worden ingepland indien RTL geen, feitelijk en technisch, Vlaamse radio zou zijn? Met hun vermogen bestrijk je letterlijk ongeveer heel Vlaanderen. En de demping van het vermogen? Lach niet… richting het zuiden. Wallonië dus.

Het akkoord is verder slecht nieuws voor alle radiostations die gestoord worden door Brusselse zenders in de bovenband. In de hoofdstad werd bijvoorbeeld de frequentie van Gold FM  bevroren tot 2.000 Watt op 106.1 FM. Radio Scorpio 106 FM in Leuven, op minder dan twintig kilometer van Brussel, houdt dus best rekening met nog jarenlange storingen. Dat klopt niet volgens het rekenmodel van de overeenkomst. Maar de beide ministers maken deze situatie voorlopig / definitief legaal. Misschien kan Scorpio aan enkele rechtsstudenten van de KUL vragen of dit zomaar kan en of hun rechten niet geschonden worden?

De schaarste fabel

Maar ze hebben nog even de tijd. Pas nadat de deelregeringen de tekst bekrachtigd hebben, kan men naar het Grondwettelijk Hof. Al wordt het verhaal nog sterker. Enkele weken geleden brachten we het nieuws dat er een twintigtal hoogvermogen frequenties ongebruikt gelaten worden in Vlaanderen. Dat wordt door deze documenten nogmaals bevestigd. Er moeten dus omroepen verdwijnen terwijl er legale, goedgekeurde frequenties ongebruikt gelaten worden. Tot zover de fabel dat frequenties schaars zijn.

Het medelijden met de verliezers lijkt niet helemaal oprecht te zijn. Want ook de minister van Media moet die lijst toch kennen? Hoe vaak heeft Sven Gatz die schaarste niet herhaald in het parlement, in alle interviews en op sociale media? We zijn benieuwd wanneer hierover een eerste parlementaire vraag gesteld zal worden. Is de Kamer verkeerd inlichten geen politieke doodzonde meer in Vlaanderen?

De Europese richtlijn

Het is nieuw dat er een objectieve technische plannorm in de overeenkomst staat. Naast de gecoördineerde frequenties is er nu een formule om uit te rekenen of een vrije frequentie alsnog gecoördineerd kan worden. De Europese richtlijn zegt heel duidelijk dat alle mogelijke frequenties ook moéten worden aanbesteed. De doos van Pandora, lijkt bijna helemaal open.De kans dat de Franstalige radio’s een procedure opstarten ter vernietiging van dit akkoord is groot. Maar er zijn ook benadeelde Vlaamse radiostations. Vanuit de ‘wandelgangen’ horen we dat ‘ze geen zin hebben in nog eens negen jaar storings-ellende’. 2018 wordt een goed jaar voor de… advocatuur in België.

Wil je weten of er een vrije frequentie bestaat in jouw buurt? Download dan de database onderaan dit artikel en de voorlopige tekst van de overeenkomst.

Lijst ongebruikte frequenties

87.6 : Gent – 20dbw
87.9 : Oudenaarde – 20dbw
90.6 : Overijse – 23dbw
92.2 : Tienen – 30dbw
94.4 : Veltem – 30dbw
94.7 : Sint-Niklaas – 26dbw
95.0 : Maaseik – 36dbw
95.0 : Ninove – 20 dbw
95.2 : Brussegem – 30dbw
95.3 : Berlaar – 27dbw
96.9 : Oudenaarde – 33dbw
97.4 : Roeselare – 20dbw
98.4 : Herentals – 25dbw
98.9 : Tienen – 30dbw
99.6 : Berlaar – 27dbw
100.4 : Mol – 27dbw
102.5 : Gent – 16dbw
102.6 : Antwerpen – 30dbw
102.6 : Sint-Niklaas – 30dbw
103.2 : Kortrijk – 35dbw
103.9 : Antwerpen – 30dbw
107.7 : Zaventem (Nossegem) – 20dbw

° Lees ook: Voorakkoord over de radio-frequenties
° Lees ook: Frequenties een schaars goed?

° Akkoord Fr Gem. Fr tekst.08.12.2017
° Akkoord Fr Gem. Nl tekst.08.12.2017
° Projet_AnnexV4

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Sven Gatz erkent nieuwe lokale radio’s Een dozijn nieuwe licenties werden uitgereikt Zoals we gisteren in de eerste editie van Het Middagblad al 'weggaven', maakte vandaag het Kabinet Media opnieuw een resem nieuwe FM-licenties bekend. Een dozijn erkenningen zijn e...
Tweede FM-erkenningsronde voor niets? Nog meer juridische procedures tegen Sven Gatz Op 14 maart werden er een aantal dossiers, ingediend tot het bekomen van een FM-erkenning voor ronde 2, per direct uitgesloten door de Administratie Media. Het ging om Tele Randsta...
Het Middagblad van 14 juni (video) We verschijnen eerder tijdens het WK Voetbal 'Landen' de resterende frequenties morgen?  Eén zinnetje kan al genoeg zijn om beroering te veroorzaken. Dit bijvoorbeeld; we vangen signalen op dat (een deel) van de reste...
Het Avondblad van 11 juni (video) Een inspecteur, een lijstje en een boze (oud) radiomaker Radio 2 telt uw geld Belastingaangiftes blijven voor veel mensen een jaarlijks terugkerende complexe materie. Daarom opent ’De Inspecteur’ van Radio 2 morgen, dinsdag 12 juni, s...
Het werkelijke verhaal van de VAR en Medialaan Niemand had de 'Franse' verandering verwach... Vorige week waren we getuige van een kleine oorlog tussen Medialaan en de Var. De reclameregie, een dochteronderneming van een overheidsbedrijf die nieuwkomer in het Vlaamse radiol...
Ook VRRO ziet combinatie Var en NRJ niet zitten "Is dit wel een kerntaak voor de openbare ... Na de Medialaan en de Vlaamse Radiovereniging (VRV) stelt nu ook de VRRO zich ernstig vragen bij de overeenkomst tussen reclameregie Var en NRJ Vlaanderen. De Vlaamse Regionale Rad...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec

5 gedachten over “Vlaamse radio’s mogen Brusselse blijven storen

 • ma 18 dec 2017 om 10:26
  Permalink

  Zaventem 107,70: de oude frequentie van Radio Saventas die de stekker uittrok ergens rond het jaar 2000 en waarvan de frequentie niet werd opgenomen in het frequentieplan 2003.

  Beantwoorden
 • ma 18 dec 2017 om 14:16
  Permalink

  Opwijk 106,0 was de oude frequentie van Succes die werd bij de vorige ronde vervangen door de huidige 87.8. Brussegem 95.2 wordt gebruikt om de Duitstalige in Brussel te bereiken.

  Beantwoorden
 • di 19 dec 2017 om 09:01
  Permalink

  102,6 in Sint-Niklaas was tot 2003 in handen van radio 77. Sinds 2003 is deze frequentie ongebruikt en in het nieuwe frequentieplan niet eens meer opgenomen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *