Vlaamse radio’s mogen Brusselse blijven storen Samenwerkingsovereenkomst onder de loep genomen

Leestijd: 3 minuten

We konden de hand leggen op de tekst van de samenwerkingsovereenkomst over de coördinatie van frequenties tussen de Vlaamse en de Franse gemeenschap. Vrijdag 9 december nog redelijk triomfantelijk aangekondigd door de ministers van media aan beide zijden van de taalgrens; Sven Gatz en Jean-Claude Marcourt. We opperden eerder al onze bezwaren over het hoera-toontje. Het is er, na het inkijken van de overeenkomst, niet beter op geworden.

Jean-Claude Marcourt en Sven Gatz, twee ministers van media, vorige week blijkbaar nog heel tevreden met een niet-akkoord.

De kop van ons artikel is enigszins controversieel. Maar het trekt de aandacht. Die hebben we even nodig want het verhaal over de storingen in het Belgische radiolandschap is echt geen éénzijdig probleem. We nemen er de zopas afgesloten ‘overeenkomst’ bij. Meteen merken we dat een aantal problemen voor onbepaalde tijd worden bevroren. Zo heeft Funradio op 104.7 FM in Brussel al jarenlang problemen met de ontvangst op het noorden van de ring van Brussel. De veel te korte inplanting van Mechelen op 104.8 FM is hiervoor verantwoordelijk. Maar er is meer.


Lees verder onder de advertentie


Een ‘Vlaamse’ RTL

Vlaanderen is akkoord dat RTL voor onbepaalde tijd blijft uitzenden met maar liefst 20.000 Watt (!) op de taalgrens in Brussel richting, jawel je leest het goed, het… noorden. Naar Vlaanderen dus. De NVA heeft het communautaire thema duidelijk definitief begraven. Enig idee hoeveel Vlaamse radio’s rondom deze frequentie zouden kunnen worden ingepland indien RTL geen, feitelijk en technisch, Vlaamse radio zou zijn? Met hun vermogen bestrijk je letterlijk ongeveer heel Vlaanderen. En de demping van het vermogen? Lach niet… richting het zuiden. Wallonië dus.

Het akkoord is verder slecht nieuws voor alle radiostations die gestoord worden door Brusselse zenders in de bovenband. In de hoofdstad werd bijvoorbeeld de frequentie van Gold FM  bevroren tot 2.000 Watt op 106.1 FM. Radio Scorpio 106 FM in Leuven, op minder dan twintig kilometer van Brussel, houdt dus best rekening met nog jarenlange storingen. Dat klopt niet volgens het rekenmodel van de overeenkomst. Maar de beide ministers maken deze situatie voorlopig / definitief legaal. Misschien kan Scorpio aan enkele rechtsstudenten van de KUL vragen of dit zomaar kan en of hun rechten niet geschonden worden?

De schaarste fabel

Maar ze hebben nog even de tijd. Pas nadat de deelregeringen de tekst bekrachtigd hebben, kan men naar het Grondwettelijk Hof. Al wordt het verhaal nog sterker. Enkele weken geleden brachten we het nieuws dat er een twintigtal hoogvermogen frequenties ongebruikt gelaten worden in Vlaanderen. Dat wordt door deze documenten nogmaals bevestigd. Er moeten dus omroepen verdwijnen terwijl er legale, goedgekeurde frequenties ongebruikt gelaten worden. Tot zover de fabel dat frequenties schaars zijn.

Het medelijden met de verliezers lijkt niet helemaal oprecht te zijn. Want ook de minister van Media moet die lijst toch kennen? Hoe vaak heeft Sven Gatz die schaarste niet herhaald in het parlement, in alle interviews en op sociale media? We zijn benieuwd wanneer hierover een eerste parlementaire vraag gesteld zal worden. Is de Kamer verkeerd inlichten geen politieke doodzonde meer in Vlaanderen?

De Europese richtlijn

Het is nieuw dat er een objectieve technische plannorm in de overeenkomst staat. Naast de gecoördineerde frequenties is er nu een formule om uit te rekenen of een vrije frequentie alsnog gecoördineerd kan worden. De Europese richtlijn zegt heel duidelijk dat alle mogelijke frequenties ook moéten worden aanbesteed. De doos van Pandora, lijkt bijna helemaal open.De kans dat de Franstalige radio’s een procedure opstarten ter vernietiging van dit akkoord is groot. Maar er zijn ook benadeelde Vlaamse radiostations. Vanuit de ‘wandelgangen’ horen we dat ‘ze geen zin hebben in nog eens negen jaar storings-ellende’. 2018 wordt een goed jaar voor de… advocatuur in België.

Wil je weten of er een vrije frequentie bestaat in jouw buurt? Download dan de database onderaan dit artikel en de voorlopige tekst van de overeenkomst.

Lijst ongebruikte frequenties

87.6 : Gent – 20dbw
87.9 : Oudenaarde – 20dbw
90.6 : Overijse – 23dbw
92.2 : Tienen – 30dbw
94.4 : Veltem – 30dbw
94.7 : Sint-Niklaas – 26dbw
95.0 : Maaseik – 36dbw
95.0 : Ninove – 20 dbw
95.2 : Brussegem – 30dbw
95.3 : Berlaar – 27dbw
96.9 : Oudenaarde – 33dbw
97.4 : Roeselare – 20dbw
98.4 : Herentals – 25dbw
98.9 : Tienen – 30dbw
99.6 : Berlaar – 27dbw
100.4 : Mol – 27dbw
102.5 : Gent – 16dbw
102.6 : Antwerpen – 30dbw
102.6 : Sint-Niklaas – 30dbw
103.2 : Kortrijk – 35dbw
103.9 : Antwerpen – 30dbw
107.7 : Zaventem (Nossegem) – 20dbw

° Lees ook: Voorakkoord over de radio-frequenties
° Lees ook: Frequenties een schaars goed?

° Akkoord Fr Gem. Fr tekst.08.12.2017
° Akkoord Fr Gem. Nl tekst.08.12.2017
° Projet_AnnexV4

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Club FM legt klacht neer tegen NRJ 'S-radio kreeg een licentie maar niet Radio NRJ' Club FM heeft een klacht neergelegd tegen NRJ. Het stadsradionetwerk dat is voortgevloeid uit een dossier dat werd goedgekeurd als S-radio en in de lucht is sedert 3 september jong...
Het Avondblad van 18 september (video) Lokale onvrede, radio met een schermpje en een 'top... Aanschuiven bij de Raad van State Om het netjes uit te drukken; al sinds het prille begin van het vrije radiofenomeen - we noteren het jaar 1980 -, zijn de opeenvolgende ministe...
Het Avondblad van 11 september (video) Veel publiek, veel vrouwen en veel foto's 1200 'zichtbare' luisteraars voor GRK Eens om de zes jaar openen de Stedelijke Werkplaatsen van Stad Genk hun deuren om de lokale bevolking een blik achter de schermen te gunnen...
Al is de leugen nog zo snel… Oorzaak en gevolg van leugens in dossiers Verbaasd of niet verbaasd Menigeen zal de laatste tijd verbaasd zijn geweest over details die bekend raakten uit de dossiers van VBRO en Stadsradio Vlaanderen. Of was net niet v...
Sven Gatz trekt 8 erkenningen in Maar erkent opnieuw 7 maal dezelfde omroep als eerder Op 10 september stond er een belangrijke zaak op de agenda van de Raad van State; de uitsluiting van acht aanvragen voor een FM-licentie die eerder in verband werden gebracht met d...
VBRO: Het uur van de waarheid? (5) Online desk research Voor de vijfde en laatste dag besteden we aandacht aan het VBRO-dossier. Naar aanleiding van een procedure die tegen de omroep loopt voor Raad van State werd het dossier doorgraven...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

5
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
HansJohan De JonghepeterDimitriGunnar W. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Gunnar W.
Gast
Gunnar W.

Zaventem 107,70: de oude frequentie van Radio Saventas die de stekker uittrok ergens rond het jaar 2000 en waarvan de frequentie niet werd opgenomen in het frequentieplan 2003.

Dimitri
Gast
Dimitri

Opwijk 106,0 was de oude frequentie van Succes die werd bij de vorige ronde vervangen door de huidige 87.8. Brussegem 95.2 wordt gebruikt om de Duitstalige in Brussel te bereiken.

peter
Gast
peter

saventas radio heeft niks ingediend voor 2018 ofwa?

Johan De Jonghe
Gast
Johan De Jonghe

102,6 in Sint-Niklaas was tot 2003 in handen van radio 77. Sinds 2003 is deze frequentie ongebruikt en in het nieuwe frequentieplan niet eens meer opgenomen.

Hans
Gast
Hans

106.1 Brussel heeft wel een demping gekregen richting Leuven van 9 dB (ongeveer 250 watt). Die 2000 Watt is 24 meter boven de grond gecoördineerd.
Stralingsdiagramma kan je hier raadplegen:
http://acteurs.csa.be/system/documents_files/1451/original/CAC_20110113_optimisation_GoldFM.pdf?1299596453

Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad op maandag
Seafun en C-fun in Knokke-Heist
Brokje ‘Nostalgie’ voor Evy Gruyaert
Radio 2 doet beroep op gastpresentatoren
Nederland: de slechtste radioreclame van 2017
Radio is het meest geloofwaardige medium
Sluiten