RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Vlaamse radio’s boos op minister van Media

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Vlaanderen mag blij zijn dat het erin slaagt mediabedrijven als RTL buiten te houden’ zei minister Gatz maandag jl tijdens het jaarlijks symposium van de VRM. RTL-baas Delusinne ontstak meteen in een Franse mediacolère en ontbood al zijn meest Vlaamse cijfers ten gunste van de sector van de minister. Hij vergat er natuurlijk bij te zeggen dat RTL in Wallonië de grootste mediaspeler is en in België de tweede na de VRT. Er zijn echter evenmin cijfers van Franse inmenging in Wallonië, behalve voor jobverlies. Alors, Dieu pardonne. 

Delusinne noemde California het grote Cookiemonster, een gevaar dat de minister niet zou zien achter een zonnebril van RTL-angst. In Burbank (California) is de hoofdzetel van The Walt Disney Company én van Warner Bros Entertainment. Fox zit in Los Angeles (California), CNN, Cartoon Network en Boomerang TV Channel (met Netflix) in Atlanta. In New York, Washington of Maryland zitten National Geographics, Discovery Channels, en zo. Allemaal zenders die hier via de kabel te bekijken zijn. 

Voor radio is er nog geen Californische zon in onze ether, er is waarschijnlijk nog geen echte oplossing voor het automatisch ondertitelen van buitenlandse radioprogramma’s. De RTL groep neemt in Wallonië een grote hap uit de radiotaart, in Vlaanderen probeerde de groep het herhaaldelijk met Contact of een nevenproduct. Zij kwamen echter telkens minder goed uit beoordelingen dan andere aanvragers. De wet van de sterkste? 

Daar wringt nu net het schoentje. Zo ongeveer elke minister van Media heeft de laatste twintig  jaar de betrouwbaarheid, eerlijkheid en onpartijdigheid van beoordelingen onder hun bevoegdheid willen prediken. Er vielen slachtoffers bij erkenningen, volgens hen was dat enkel in een eerlijke strijd van ‘moge de beste winnen’. Belangenvermenging? Dat bestaat niet bij kabinet Media. Het is het beleid van Mr. Proper, bacteriën, infecties en zelfs vuile handen worden geweerd. Zo werd gezegd. 

‘Vlaanderen mag blij zijn dat het erin slaagt RTL buiten te houden’

De minister wil blijkbaar zelf verwoorden wat het medialandschap zou denken. Het klinkt vreemd als een scheidsrechter de rol van de spelers wil overnemen. Gatz heeft geen spreekrecht namens de Vlaamse media, hij mag een beleid sturen doch niet de keuzes van de deelnemers maken. Hij mag zeker niet namens hen tegen een andere speler kiezen. Zoiets wordt favoritisme genoemd, een groep als RTL moet echter dezelfde kansen krijgen als ieder ander. No more, no less. 

Is de Vlaamse mediawereld blij dat mediabedrijven als RTL buiten kunnen worden gehouden? In het lokale beleid werden Contact en de ketens altijd voorgesteld als een verschraling van het medialandschap. In realiteit vulden ze vaak gewoon gaten die er waren. Lokale omroepen kozen zelf voor samenwerking, ketenradio’s waren daarin onderling concurrenten, doch ze verdeelden het landschap zonder veel spanning onder elkaar. 

Niet-openbare radio Contact vzw was onlangs nog kandidaat voor het derde netwerk. TOPradio werd daar verslagen met een score die hun aanwezigheid in radio eerder zou moeten bevestigen. Contact (FG) scoorde eveneens zeer hoog en liet de winnaar van het vierde netwerk ver achter zich. ‘Vlaanderen mag blij zijn….’. Neen, Sven. Het ruikt hier nu immers naar voorkeur, partijdigheid en lakeien van de uitgevers. Zij hebben het radiolandschap kunnen (mogen?) innemen en het meeste voordeel met het buitenhouden van RTL. Buitenhouden. De vraag is niet meer alleen: waarom? Het is nu ook: wie nog? Of is het gezegde plots ‘één haar op de tanden’?  

Is getekend: Hugo Van Vlaenderen

° Lees ook: RTL is niét de vijand van Vlaanderen


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx