RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Vlaamse muziek onbekend op Nederlandse radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Geschiedenissen herhalen zich, dat leert ons… de geschiedenis. Even terug naar de Belgische hitlijsten van de jaren 60 en 70. Het grote aantal Nederlandse producties is daarbij opvallend. Het begrip ‘invasie’ dekt zelfs de lading. De verklaring was niet ver te zoeken. In Vlaanderen werd massaal naar de Nederlandse radio geluisterd.

Ze waren talrijk de zenders die op maat gesneden programma’s voor de jeugd en jong volwassenen uitzonden; Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal, Radio Caroline en Hilversum 3. Tot de zomer van 1973 Radio Atlantis daar enige verandering in bracht, enkele maanden later gevolgd door Radio Mi Amigo. Beide zeezenders gingen zich specifieker op Vlaanderen richten. 

Kortom, tot een eind in 1974 volgde de platenverkoop in Vlaanderen die in Nederland. Wat daar opdook in de hitlijsten ging ook hier over de toonbank. Wat de luisteraars hoorden en apprecieerden, kochten ze. Waar het ook vandaan kwam. Daarbij dus heel veel Nederlands product, al dan niet in de eigen moerstaal. Intussen zijn we een halve eeuw verder en steekt het fenomeen weer de kop op. Al is het eigenlijk nooit helemaal verdwenen.

Aan de Nederlandse radio-invasie ligt het niet meer

Nog steeds zijn oudgedienden als Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Doe Maar, Marco Borsato en Guus Meeuwis populair in Vlaanderen. Maar alweer langer dan deze week kleurt een nieuwe ‘Ollandse invasie de Vlaamse hitlijsten. Snelle, Lil Kleine, André Hazes en Suzan & Freek zijn hier kind aan huis. Omgekeerd is dat nog steeds niet het geval. Vlaamse producties – in het Nederlands en/of Vlaams scoren niet bij de bovenburen. Bazart, Buurman, Niels Destadsbader, Tourist LeMC: ze blijven onbekend in Nederland.

En dit keer is niet de radio de schuldige. Of toch niet op dezelfde wijze als vijftig jaar geleden. Werd Vlaanderen toen gebrainwasht door de Nederlandse zenders, dan is dit nu niét meer het geval. Vlaanderen heeft inmiddels z’n eigen commerciële zenders, de nationale omroep deed z’n stijve boorden af en diverse netwerken en lokale zenders, zorgen ervoor dat Nederlandse radio nog nauwelijks een voet op Vlaamse grond kan zetten. Wat is er dan wel aan de hand. Journalist Philippe Ghysens zocht naar een verklaring voor Het Laatste Nieuws.

Die Vlaamse liedjes zijn vaak te goed

“Ik vrees – maar dat is een beetje een onderbuikgevoel – dat de Hollanders wat kieskeuriger zijn als het gaat om het accent”, zegt Maarten Kortlever van het Nederlandse regionale Omroep Brabant. De man is een beetje bekend in Vlaanderen, maar in ieder geval mét Vlaanderen. Samen met Jan Hautekiet presenteert hij de jaarlijkse ‘Lage Landenlijst’ van Radio 1. (Foto: VRT)

“Het Vlaams wordt dus minder snel door het Nederlandse publiek gevreten. Het komt minder snel op de Nederlandse radio en dat betekent weer dat de doorsnee Nederlander minder snel in contact komt met Vlaamse artiesten. Yevgueni, Buurman, Hannelore Bedert: allemaal prachtige muziek, maar in Nederland onbekend omdat de radio ze niet oppikt. En ook al is het Nederlands, de taal blijft een barrière. Ze worden helaas niet altijd goed verstaan door de doorsnee Hollander. Gevolg: ze blijven in de marge.”

Maar niet enkel het feit dat Vlaamse muziek niet gedraaid wordt op de radio in Nederland, speelt een sleutelrol. Blijkbaar is de landelijke Vlaamse muziek ook… te goed. Nederlanders maken makkelijke muziek, liedjes over het leven en de liefde. “Terwijl Vlaamse liedjes tekstueel net iets dieper graven, waardoor ze weleens worden bekeken als kleinkunst, en dat genre is dan ook weer niet aantrekkelijk voor de radiozenders”, zegt Kortlever.

Zwaar eenrichtingsverkeer gesignaleerd

“Het begint vaak met airplay”, zegt Sam Jaspers, directeur van Ultratop. “Radiozenders zijn op zoek naar kwalitatieve Nederlandstalige popmuziek. Je hebt hier wel Niels Destadsbader, Clouseau en Bazart en een paar nieuwe namen zoals Metejoor, maar het aanbod blijft uiteindelijk beperkt. Het is niet onlogisch dat het gat wordt opgevuld door sterke Nederlandse muziek. Vergeet niet dat Nederland veel groter is dan Vlaanderen en het aanbod aan muziek dat ook is. Je moet als Vlaamse artiest al heel sterk staan om te kunnen opboksen tegen de concurrentie”.

In de jaren 90 probeerden groepen als De Mens en Gorki voet aan de grond te krijgen bij onze noorderburen. “Wij namen hen mee in ons voorprogramma om ons publiek te laten kennismaken met Vlaamse muziek”, zegt Rick De Leeuw (foto: Wikipedia), frontman van de Nederlandse rockgroep Tröckener Kecks. “Maar hun muziek heeft nooit de weg naar de harten van de mensen gevonden. Wat toch wel gek was, omdat ze een rijk repertoire hadden. Ik denk dat ze ook niet echt de noodzaak voelden om door te breken in Nederland. Je had zoveel zalen in Vlaanderen.”

Niet enkel de radio is lief voor Nederlandse artiesten, ook de Vlaamse televisie steekt daarbij een flink handje toe. “Dat bewijst het VTM-programma Liefde voor muziek, merkt nogmaals Maarten Kortlever op. “Daar zijn regelmatig Nederlanders te gast zoals Ilse Delange, Gers Pardoel en dit seizoen André Hazes. Dat gebeurt in Nederland dan weer niet. Ik zou het toejuichen als Milow, Kommil Foo, Sam Bettens of zelfs Regi plaats zouden nemen op de bank naast Jan Smit, maar het gebeurt niet. Zonde, want er wordt aan beide kanten van de grens zoveel moois gemaakt.” (Quotes: Het Laatste Nieuws)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘Ruimtevaarder’ bovenaan ‘De Lage Landenlijst’ (video)

Kommil Foo en Het Zesde Metaal bevestigen Kommil Foo is met 'Ruimtevaarder' gisteren, zaterdag 14 Lees verder

Stembureaus Lage Landenlijst zijn geopend

Op zaterdag 14 september zendt Radio 1 de vierde editie van De Lage Landenlijst uit tussen 09:00 en 18:00 uur. Deze top Lees verder

‘De Lage Landenlijst’: aftrap met zes preshows

Radio 1 en haar luisteraars gaan ook dit jaar, samen met hun Nederlandse collega’s van Lees verder

Morgen: Lage Landenlijst bij Radio 1

Lijstjes. Ze zijn momenteel alomtegenwoordig in het straatbeeld. Op 14 oktober is het trouwens weer Lees verder

Lage Landenlijst nu echt grensoverschrijdend

Radio 1 gaat samen met de Nederlandse regionale stations Omroep Brabant, Omroep Zeeland, plus het Lees verder

Blad 1648: Qmusic, Radio 10, My 90s TV

• Qmusic betaalt uw aankopen terug • De grootste hitlijst is er aan begonnen • Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

Blad 1647: Nostalgie, RadioDay, Qmusic

• Het Christine McVie-effect bij Nostalgie • Nederland: RadioDay komt terug in 2023 • Kamal Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx