RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Vlaamse mediagroepen willen geen concurrerende radioportal

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Studio 100 heeft op vraag van de VRT, DPG Media en Mediahuis de handvol digitale radiozenders van deze mediagroepen verwijderd van zijn nieuwe radioplatform radio.vlaanderen. Volgens de drie mediagroepen werden die zonder toestemming op het platform gezet.

In een reactie zegt de VRT dat de vennootschap Digitale Radio Vlaanderen, opgericht door VRT, Mediahuis en DPG Media, inzet op Radioplayer. Volgens de VRT heeft dat “de kracht om op Europese schaal de plek van radio in alle nieuwe devices te verzekeren”.

“In de zeer uitdagende online luistermarkt is het beter om de krachten te bundelen dan deze te versnipperen”, aldus de openbare omroep. “Het initiatief radio.vlaanderen gaat in tegen de belangrijkste ambitie van Radioplayer om met alle Vlaamse spelers gezamenlijk de strijd met de internationale digitale spelers aan te gaan. We hebben Studio100 gevraagd om niet te zorgen voor verdere versnippering en om de digitalisering van radio in Vlaanderen niet te hypothekeren.”

Studio 100 wil voorlopig niet reageren. Het gratis toegankelijke radioplatform van de groep staat nog online, en is intussen uitgebreid met een aantal lokale radio’s en internetradio’s. Op zich is het overigens erg vreemd dat de drie mediagroepen zich richten op een nog vrij onbeduidende portal, terwijl hun streams intussen wel gewoon – en meer dan waarschijnlijk ook ongevraagd – aanwezig blijven op tientallen andere apps en portals. Als ze die overal willen verwijderen, dan gaan ze nog werk hebben.

Dit achterhoedegevecht – want meer is het in feite niet – maakt alvast duidelijk dat bij DPG Media en Mediahuis de zenuwen gespannen staan in de aanloop naar de beslissing over de nieuwe erkenningen voor de drie landelijke FM-pakketten.

Wat met Radioplayer?

Overigens is het momenteel bij Radioplayer zelf ook lang geen peis en vree. Zoals we eerder dit jaar al duidelijk maakten kan deze portal langs Vlaamse kant financieel maar moeilijk break-even draaien zonder een inbreng van de lokale radio’s. Minister Dalle kwam voor 2021 met een subsidie over de brug, maar die kon amper 50 lokale zenders overtuigen om de sprong te maken.

Intussen blijft er echter grote onduidelijkheid over hoe een en ander financieel zal worden geregeld in 2022. Het dossier ligt naar verluidt nog “op tafel” op het kabinet van Dalle. Ook blijkt dat de deelnemende lokale zenders, door nalatigheid bij Radioplayer zelf, voor 2021 zelfs geen contract tekenden. Dat werd pas recent rondgestuurd en het bevat een, blijkbaar niet eerder afgesproken, clausule waarbij de opzeg minimum drie maanden vooraf dient te gebeuren.

Daarnaast geven meerdere lokale radio’s te kennen dat Radioplayer voor hen momenteel geen enkele meerwaarde oplevert. Samen met de onduidelijkheid over de contracten en de subsidie zou dus wel eens een groot deel van de stations kunnen beslissen om zich per 1 januari gewoon terug te trekken van Radioplayer. De eerste stations die zich effectief terugtrekken hebben zich intussen trouwens al gemeld. Wordt vervolgd.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1471: Nedersaksen, Facebook, SmartRadio

• Nedersaksen krijgt tien regionale muxen • Geen podcasts meer via Facebook (al werkte dat Lees verder

Blad 1419: StuBru, Tsjechië, Orange

• Steven Van Herreweghe herbeleeft 'de jaren ’80 voor tieners' ook op StuBru • Tsjechië Lees verder

Blad 1413: Soniq Awards, Online Radio Box, Ross Revenge (video)

• En de prijzen voor de beste Belgische audioreclames van 2021 gaan naar… • Zorgen Lees verder

Lokale radio’s ook in 2022 aan gunsttarief op Radioplayer

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle bevestigde donderdag in de commissie Media dat de lokale Lees verder

Radioplayer: een nieuwe overheersing door Franstaligen (?)

Lezer en radiofan Rink Hof - van Nederlandse nationaliteit - (en dat is niet onbelangrijk Lees verder

Radioplayer: (lokale) leegloop is begonnen

Bij Radioplayer.be zijn sinds gisteren (1 januari) al 16 van de 50 Vlaamse lokale radio’s Lees verder

Studio 100 verrast met eigen (Vlaamse) radioportal

De inkt van ons Blad-bericht waarin we gisteren de link onthulden waar je de tien Lees verder

Europese radio-organisaties vragen strengere regels voor stemassistenten

De EBU, de overkoepelende organisatie van Europese private en openbare radio-omroepen, vraagt, samen met de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x