RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Vlaamse media: concentratie en consolidatie

Conclusie: ‘Weinig reden tot spontane vreugdedansjes’

Gisteren, dinsdag 19 november publiceerde de Vlaamse Regulator voor de Media z’n nieuwe rapport over de mediaconcentratie in het Vlaanderen van 2019. Daarin worden de belangrijkste evoluties beschreven en wordt de bestaande concentratie gemeten. De taak van de regulator beperkt zich tot het pure rapporteren, zonder de bevoegdheid om er eventueel rechtstreeks tegen op te treden.

In heel Vlaanderen zijn er nog slechts vijf spelers: VRT, DPG Media, Mediahuis, De Vijver Media en Roularta. Voor de aggregatie van klassieke mediaproducten hebben zij 80% tot 100% van de markt in handen. Daarmee is de situatie vergelijkbaar met die van een jaar eerder, met dien verstande dat de ‘Big 5’ door die consolidatie de sterkste posities ingenomen hebben. Iedere groep bezit verschillende ‘merken’ bij print, radio, televisie en internet. 

Francis Soulliaert (VRM)” legt het als volgt uit: “In 2019 is dat opnieuw het geval. De machines beginnen nu op volle toeren te draaien. Ook de crossmedialiteit draait op volle toeren. Media-inhoud wordt volop gedeeld over de verschillende merken in de eigen groep.”

Enkel ‘buitenlandse vijand’ sluit de rangen

Volgens de VRM komt dit vooral tot uiting bij DPG Media, het samengaan van Medialaan en De Persgroep Publishing, die alle redacties samenbrengt in News City. “Opvallend daarbij is dat de VTM NIEUWS-website is verdwenen. Alle audiovisuele nieuwscontent komt zo terecht op de sterkere HLN-website”, aldus de VRM.

Vroeger stelde de Regulator een sterke tendens vast tot samenwerking over de verschillende groepen heen. “Nu gaan ze elk hun eigen weg. Er is enkel nog samenwerking wanneer de buitenlandse bedreiging te groot lijkt. Zo kwam er een gemeenschappelijke radio-app voor de openbare en commerciële stations. Op die manier hoopt men sterker te staan in de digitale radiodistributiemarkt”.

DAB+-plekjes razendsnel ingepalmd

In het land van de radio, wordt vastgesteld dat digitaal luisteren in de lift zit, voornamelijk dankzij de groei van DAB+. De beschikbare muxen werden snel ingevuld, voornamelijk door de grote mediagroepen. Verder werden er vier netwerkradio’s toegewezen. Het is volgens de regulator nog te vroeg om de impact hiervan op de concentratie in de radiomarkt in te schatten.

Wat televisie betreft zijn de voornaamste, recente wijzigingen de volledige overname van De Vijver Media (SBS België) door Telenet en de volledige integratie van Medialaan (DPG Media) in De Persgroep (DPG Media Group). De titels op de Vlaamse krantenmarkt blijven al jaren ongewijzigd.

De Tijd (Roularta), De Standaard (Mediahuis) en De Morgen (DPGM) verkopen volgens de VRM meer kranten dan vijf jaar geleden. “Dat komt volledig dankzij de digitale verkoop. De populaire en regionale kranten slagen daar niet in. Zij bereiken wel zeer veel mensen via hun website”. 

Het complete rapport kan u hier lezen/donwloaden.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx