Zijn de 45 lokale radiostations die momenteel meedoen aan Radioplayer.be slim en vooruitziend of blinde, naïeve slippendragers voor een politieke agenda? Tijd voor een duidelijk opiniestuk.
Elke Vlaamse burgemeester met wat kilometers op de teller kan u boeken vol vertellen dat je altijd goed moet opletten als onze Vlaamse overheid u “een wortel voorhoudt”. Je wilt niet weten in hoeveel projecten – sportief, cultureel, sociaal, etc. – de gemeenten en steden zich de voorbije decennia al hebben gestort, telkens weer ‘gelokt’ via Vlaamse subsidies. Om dan na enkele jaren vast te moeten stellen dat de subsidies opdroogden en ze als lokaal bestuur zelf moest opdraaien voor de kosten.
- Lees ook: Vlaamse lokale radio’s op de radioportals: een analyse (1)
- Lees ook: Vlaamse lokale radio’s op de radioportals: een analyse (2)
Ook bij Radioplayer is de Vlaamse financiële inspanning voor de lokale sector een wortel waarvoor je best op je hoede bent. Voorlopig is die wortel enkel voor 2021 verzekerd. Uiteraard blijft de deur open om de maatregel te verlengen in 2022, daar blijf je als overheid liefst lekker lang vaag over. Verwacht echter nooit dat Vlaanderen deze uitgave structureel op zich gaat nemen. Waar je als lokale radio nu voor amper 90 euro voor een heel jaar kunt instappen bij Radioplayer, wordt dat vroeg of laat een jaarlijks weerkerend kostenplaatje van minstens 1.020 euro, afhankelijk hoe de tarieven in de toekomst evolueren.
Terwijl je in feite net hetzelfde bereikt met nul euro via TuneIn, MyTuner Radio en Radioline. Uiteraard proberen ook deze portals een commercieel leefbaar model te maken, onder meer via schaalgrootte en zijdelingse reclame-inkomsten. De grote radiohuizen in Europa zien daarin een vijand, al moet je de macht van die ‘vijand’ nu ook niet gaan overdrijven. Maar voor de kleinschalige, onafhankelijke lokale radio liggen de belangen helemaal anders. Voor hen is zo’n verdeeld speelveld aan portals net een belangrijk voordeel. Ik verklaar me nader.
Belangrijk om voorop te stellen is dat Radioplayer in elk land een initiatief is door en voor de grote radiospelers, openbare en commerciële. Die willen graag de distributie van hun streams maximaal onder eigen controle houden. Ze willen online niet te zeer afhankelijk worden van radioportals waarover ze geen medezeggenschap hebben (beheersmatig, visueel, technologisch) en die reclame-inkomsten afromen (denk aan de pre-roll reclame bij TuneIn en Radioline). Al is dat afromen betrekkelijk: voor Vlaanderen spreken we globaal over een bedrag dat kleiner is dan wat Dalle nu uittrekt als incentive. Zeker geen sector waar je rijk van wordt, dus.
Ook goed om weten: Radioplayer wordt in Vlaanderen niet in de markt gezet als een massaproduct voor op de smartphone. Dat is een segment waar vooral TuneIn en MyTuner al bijzonder sterk staan, naast nog ontelbare andere. Het verklaart waarom je in feite weinig of geen promotie hoort of ziet voor Radioplayer. Heb je onze landelijke zenders ooit al een radiospotje horen spelen voor Radioplayer.be? Nee, want de VRT-radio’s, Qmusic, Joe, Nostalgie en NRJ voeren in de praktijk enkel promotie voor hun eigen (stations-)apps.
Radioplayer legt voor zijn bestaansreden dan ook de nadruk op zijn technologische mogelijkheden richting de dashboards van auto’s en hybride hifi-systemen, zoals Sonos. Je doet er als lokale radio dan ook goed aan om die meer gevorderde technologische snufjes eerst naar waarde te schatten. Ook TuneIn, MyTuner en Radioline bijten zich vast in die gespecialiseerde domeinen en ze staan zowel technologisch als commercieel daarin zelfs al een pak verder dan Radioplayer. Jammer dat er momenteel door corona geen internationale radiobeurzen zijn, anders zou dat nog duidelijker blijken. Het is dus niet dat je als lokale radio uit het dashboard of uit Sonos dreigt te vallen als je niet meedoet aan Radioplayer. Integendeel.
Reken zelf uit: 101 van de 111 actieve lokale radio’s mét een stream doen momenteel beroep op minstens één van de drie grote (gratis) systemen, 85 stations bevinden zich op minstens twee portals en 55 zitten op alle drie. Van die 55 hebben er 27 zich nu ook laten verleiden tot Radioplayer. Na onze analyse van de voorbije dagen zullen de cijfers de volgende dagen en weken ongetwijfeld alleen maar stijgen.
Lokale stations die hun streamactiviteiten ernstig nemen hebben het dus niet zo moeilijk om – geheel gratis bovendien – hun weg te vinden in het gelukkig erg competitieve portal-wereldje. En dat is net de essentie: dat competitieve is momenteel de beste garantie om voor de lokale sector de vlotte toegankelijkheid tot deze systemen te bewaren. Hoe meer we richting monopolies evolueren, hoe moeilijker de toegang zal worden. Dat is in elk domein een economische wetmatigheid. De grote radiospelers dromen met hun Radioplayer op termijn van een monopolie, in het dashboard en op de hifi-systemen, laat daar geen twijfel over zijn.
Ook Dalle speelt dat spel wetens en willens keihard mee, laat ons daarover vooral niet naïef doen. Met het zogezegde ‘cadeau’ dat Dalle via Radioplayer nu doet aan de lokale sector, komt hij in feite enkel maar tegemoet aan de financiële belangen van de drie grote mediahuizen. Zij zijn de enige aandeelhouders van Radioplayer.be (via Digitale Radio Vlaanderen) en hebben er dus het meeste belang bij.
Afgaand op de bestaande tarieven heeft Radioplayer via de eigen aandeelhouders – VRT, DPG Media en Mediahuis – jaarlijks 125.000 tot 130.000 euro aan inkomsten. Daar loop je niet zo ver mee. Dankzij de incentive van Dalle komt daar nu al minstens 40.000 euro bij. Geld dat weliswaar wordt voorgesteld als een cadeau aan de lokale sector, maar dat wel integraal verdwijnt in de zakken van de grote drie.
Dalle drijft hier de lokale sector dus bewust in de armen van de drie radiohuizen, terwijl de Vlaamse radiogeschiedenis al tot vervelens toe heeft aangetoond dat de lokale sector daar altijd bedrogen uitkomt. Het kan zijn dat de minister zich niet ten volle bewust is van die radiogeschiedenis, maar misschien moet hij die dan eerst wat bijwerken.
Kortom, de subsidie is een verkeerd én een vergiftigd geschenk. Lokale radio’s krijgen immers geen enkele inspraak in het beleid of de tariefvoering bij Radioplayer en maken zichzelf op deze manier naar de toekomst een gewillige speelbal van de drie grote mediahuizen.
Als lokale radio leg je best nooit al je eieren in hetzelfde mandje. En als minister Dalle écht begaan is met lokale radio dan maakte hij een incentive vrij waarbij hij de lokale sector als geheel aanspoort om de krachten te bundelen en hun aanwezigheid op de verschillende radioportals eenmalig te begeleiden en te stroomlijnen. De knowhow bestaat, ze moet enkel wat beter worden verspreid, maar zonder onderscheid te maken tussen de technologische spelers. Zo’n begeleidingstraject kost trouwens maar een fractie van het huidige bedrag.
Ook in tal van andere domeinen die belangrijk zijn voor de lokale radio’s kun je begeleidingstrajecten verzinnen, met als enig doel de kwaliteit, de efficiëntie en de leefbaarheid op te krikken. Het zou de lokale sector veel meer en beter helpen én je zult uiteindelijk veel meer overeenstemming vinden.
Rudy De Saedeleir
probleem voor de grotere zenders was inderdaad dat ze geen of nauwelijks controle hebben / hadden op de platformen. Zeker op die directories waar jan en alleman maar zelf stations kon indienen. En als je dan als radiostation van stream provider veranderde, je logo of baseline bijwerkte, dan begon de miserie. En bij wie gingen de luisteraars dan klagen? Inderdaad, bij het station dat maar moest proberen via een webformulier of (als je geluk had) een customer service van die gratis externe portals. Voor een kleine lokale speler misschien prima.
Wat ik het meeste mis aan Radioplayer is het feit dat het in elk land in de markt gezet wordt als een app met enkel de zenders van dat land.
Ik ben iets teveel wereldburger om mij enkel tot Belgische radio’s te beperken.
Vroeger kon ik daarvoor terecht op de AM banden en tegenwoordig bedienen de radio portals mij op mijn wenken.
Maar dus niet Radioplayer.be
Een neutrale portal die werkt met een kleine bijdrage van de zenders en daarvoor in ruil geen pre-roll reclame invoegen, zou mij wel kunnen bekoren
Maar een bedrag van meer dan 100000€ voor de werking van de Belgische Radioplayer is toch erg overdreven.
MyTuner heeft geen pre-roll, maar wel nogal veel reclame op hun app. Je hebt echter wel een reclamevrije versie voor 5,99 euro (eenmalig) in de app-stores. TuneIn had dat vroeger ook, maar hun huidig premium-model is veel duurder en vooral op de Amerikaanse markt gericht. Niet zo interessant voor Europa, tenzij je een grote fan bent van Amerikaanse sporten, dan heeft het wel enige meerwaarde. De 3 portals in deze reeks zijn echter gekozen in functie van de technologie achter Radioplayer. Voor jou zou ik eerder apps als Media-U, Online Radio Box, Radio FM en (mijn persoonlijke favoriet) XiiaLive aanraden.
Ik vraag me af of een plaatsje op radioplayer.be ervoor zal zorgen dat de lokale radio-streams plots veel beter beluisterd zullen worden. Ik vrees ervoor … .
Vraag me af of dezelfde tarieven gehanteerd worden in Wallonië ? RTBF zal daar wellicht één van de belangrijkste spelers zijn. Ofschoon de Britse BBC de grondleggers zijn voor het ontstaan van Radioplayer wordt ook bij hen meer promotie gemaakt voor hun eigen BBC sounds.
Het lijkt er op dat ze de grootste internationale radioportals zoals in dit artikel aangehaald schaakmat willen zetten omwille van de commerciële belangen waar ze zelf geen controle over hebben. Ook het landelijk afschermen en eigen product eerst speelt mijn inziens een rol.
De Waalse tarieven zijn ons niet bekend, maar zij waren al twee jaar eerder bezig, dus de kans is groot dat de Vlaamse tarieven daar hun inspiratie vonden.
Het klopt wat je zegt over BBC. De Britse Radioplayer is de laatste jaren uit elkaar gespeeld door problemen in de verstandhouding tussen de twee grootste commerciële spelers, Global en Bauer. Ook die promoten nu liever elk hun eigen apps. BBC heeft dan weer zijn streams teruggetrokken van TuneIn voor de UK zelf, maar voor de rest van de wereld kunnen ze TuneIn niet missen.
En als de vzw nu eens een site ontworp, met al die vrijradio.be op, zou de minister sponsoren, omdat we dan al zeker dat reclaamtje kunnen steken, bij het begin vd stream?