RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Vlaamse lokale radio’s op de radioportals: een analyse (1)

In Vlaanderen zijn er momenteel 125 erkende lokale radio’s, waarvan er 123 in de ether zijn. FM Goud Maasland is nog niet in de ether, maar wel al online en van Radio Ninove schreven we al dat die nog in de steigers staat. In deze analyse gaan we na hoe de lokale radio’s met hun streams aanwezig zijn op de belangrijkste radioportals.

De laatste tijd gaat de aandacht hier vooral naar Radioplayer, mede door de financiële incentive van minister Dalle richting de lokale radio’s. Wellicht is de aandacht voor deze portal wat buiten proportie, want momenteel is Radioplayer nog steeds een kleine speler in het competitieve veld van de radioportals.

Daarom focussen we hier ook eens op de drie grote internationale spelers: TuneIn, MyTuner Radio en Radioline. Waarom die drie? Uiteraard zijn er nog meer radioportals, waaronder zelfs meerdere interessante, maar we beperken ons tot de drie waarvan de ambities min of meer in het verlengde liggen van Radioplayer. Dan hebben we het onder meer over de aanwezigheid van de app in de dashboards van de auto’s en hun aanwezigheid op hybride toestellen, zoals Sonos. In al die domeinen staan zowel TuneIn, MyTuner en Radioline trouwens al een pak verder dan Radioplayer.

Op vandaag zijn 45 van de 124 operationele Vlaamse lokale radio’s te vinden op Radioplayer. Afgelopen zaterdag brachten we al een update (van 29 naar 35) en intussen zijn er dus alweer tien bijgekomen: Brugse Radio, Elisa FM, Gaveromroep, MIG, Radio Monza, Radio Valencia, Scorpio, SU FM, Urgent.fm en VBRO. Ook interessant om te melden is de toevoeging van Omroep Voeren en VBRO Evergreen, maar dat zijn enkel online-producten en dus geen erkende radiostations.

Toch blijft Radioplayer, dat een betalend platform is voor de deelnemende stations, daarmee in de schaduw van de drie grote portals. Bij Radioline vinden we momenteel immers 87 Vlaamse lokale radio’s terug (plus 5 met een defecte stream), bij MyTuner zijn het er 82 (plus 4 defecte) en bij TuneIn tellen we er 70 (plus 1 defecte). Van TuneIn is geweten dat het al enkele jaren moeilijker is om toegang te krijgen tot de portal, maar als erkende lokale radio geraak je er wel nog steeds op (tip: zorg dat je in orde bent met Sabam en vraag hen om een attest, dat opent de deuren bij TuneIn).

Slechts 27 van de 45 Vlaamse lokale radio’s op Radioplayer zitten tegelijk ook foutloos op de drie grote portals (je kunt telkens doorklikken). De stream van Monza doet het weliswaar nog niet op Radioplayer (tip: ze zijn in het webadres van de stream een puntje vergeten tussen ‘stream’ en ‘intronic’). Het cijfer in de eerste kolom is het frequentiepakket.

  RadioplayerTuneInMyTunerRadioline
046BRUZZJaJaJaJa
069Club FMJaJaJaJa
042ELISA FMJaJaJaJa
052FamilyRadioJaJaJaJa
090FM GoldJaJaJaJa
039FM Goud Noordoost-LimburgJaJaJaJa
079FM Goud PlusJaJaJaJa
102GaveromroepJaJaJaJa
063Geel FMJaJaJaJa
118Goldies RadioJaJaJaJa
099KompasJaJaJaJa
103LRLJaJaJaJa
040LRM radioJaJaJaJa
036M fmJaJaJaJa
011MinervaJaJaJaJa
023MolJaJaJaJa
095MonzaJa/DJaJaJa
037Park FMJaJaJaJa
028RBS RADIOJaJaJaJa
033ReflexJaJaJaJa
105ScorpioJaJaJaJa
025Stadsradio HalleJaJaJaJa
053TROS FMJaJaJaJa
045VBROJaJaJaJa
119VRWJaJaJaJa
083WfmJaJaJaJa
117WradioJaJaJaJa

Van de overige 18 Vlaamse lokale op Radioplayer zijn er 4 die foutloos op twee van de drie grote platforms aanwezig zijn, maar die een defect (D) hebben in een derde platform. GRK en Hasselt 1 zitten dus wel op Radioline, maar met defecte links. Hetzelfde voor MIG en Urgent.fm op MyTuner. We hebben de defecte links de voorbije dagen meermaals gecheckt.

  RadioplayerTuneInMyTunerRadioline
072MIGJaJaDJa
068Urgent.fmJaJaDJa
065GRKJaJaJaD
078Hasselt 1JaJaJaD

Blijven er nog 14 Vlaamse lokale op Radioplayer over waarvan het beeld op de overige drie grote platforms verdeeld is. Negen station zitten op 2 van de drie platforms, maar Radio Meteor moet zijn link bij TuneIn eens checken, want die doet het niet. Voorts zijn er nog drie stations die op slechts één van de drie overige portals zitten en drie (redelijke nieuwkomers weliswaar) die momenteel nog volledig afwezig zijn op TuneIn, MyTuner en Radioline.

Heynen
  RadioplayerTuneInMyTunerRadioline
004MeteorJaDNJa
076VictoriaJaJaJaN
098Sea FunJaJaNJa
048BE ONE!JaNJaJa
111MelindaJaNJaJa
085STARJaNJaJa
015TotaalJaNJaJa
088ValenciaJaNJaJa
012ExpresJaNJaJa
073SU FMJaNJaJa
112NoordzeeJaNNJa
127FM Goud KempenJaNNN
126FM Goud MaaslandJaNNN
043Brugse RadioJaNNN

Morgen in deel 2

Morgen belichten we de overige 66 lokale radio’s met een stream. Daarvan zijn er 27 zowel op TuneIn, MyTuner als Radioline terug te vinden, maar er zijn er ook 7 die op geen enkel van deze drie zitten en waarvan je de stream dus enkel op hun website kunt vinden. En daarnaast, geloof het of niet, zijn er in Vlaanderen ook nog steeds 13 lokale stations zonder stream.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx