RadioVisie

  • .
    .

Vlaams bedrijf maakt antennes voor heel Europa

Velen dromen ervan, maar het is weinigen gegeven: van je hobby je beroep maken. Kenny Heernaert is wel zo iemand. Hij die als puber al een meer dan gezonde interesse had in radio- en zendtechnieken. En kijk: inmiddels is hij niet alleen antennebouwer, een met naam en faam in ons land en ver daarbuiten, maar kunnen ook radio-omroepen op zijn expertise rekenen als het gaat om alles wat met zendtechniek te maken heeft. Een babbel met een bijzonder gedreven en enthousiaste West-Vlaming.

“Klopt! Het is begonnen vanuit een hobby. Op mijn twaalfde kreeg ik interesse in radio- en zendtechnieken. En eigenlijk liet mij dat niet meer los. Op mijn veertiende had ik al mijn licentie als zendamateur. Ik was hele dagen met radio en met ontvangers bezig. Dat ik elektronica ging volgen op school, was daarbij een evidente stap. Nadat ik afstudeerde, ben ik eerst aan de slag gegaan bij een bedrijf gespecialiseerd in hoogfrequent-technieken voor de kabel-televisie. En nog twee jaar later ben ik als zelfstandige gestart.”

In 2006 was je eenmanszaak een feit?

“In oktober 2006 startte ik met RF Solutions EZ. Daaruit groeide de aankoop en verkoop van onder andere communicatietoestellen tot draadloze video-overdrachten. En kwam de vraag naar specifieke antenne-systemen ook al snel. Eigenlijk bouw ik sinds de start al antennes.”

Wat doet Lambda Technologies nu eigenlijk precies?

“Wij bouwen in de breedste zin van het woord hoogfrequent onderdelen antennes en radio-antennes. Voor FM en DAB+, maar bijvoorbeeld ook voor het Astrid-netwerk en politionele diensten. Voor overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen bouwen wij antennes op maat. Maar we hebben bijvoorbeeld ook toepassingen in de ventilatiesector voor draadloze bediening van hun apparatuur.”

Wie zijn jullie klanten?

“De publieke omroepen in Nederland en België, maar bijvoorbeeld ook de grote commerciële zenders in die landen, toegeleverd via ons gekend distributiepunt voor de Benelux: Broadcast Partners. Wij bouwden voor Norkring ook de antennes voor een stuk van hun DAB+-netwerk in Vlaanderen. Als je in de wagen dus naar FM of DAB+ luistert, is de kans enorm groot dat dat gebeurt dankzij een Lambda-antenne. Daarnaast hebben wij best veel export naar het buitenland.”

“Onze afzetmarkt is groot in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, maar we creëerden ook al antennesystemen voor de Afrikaanse, Australische en Amerikaanse markt. Weet je, op de Belgische markt hebben we als antennebouwer bitter weinig concurrentie. Groter bekeken komt de concurrentie vooral uit Italië. Wij merken echter dat klanten liever binding hebben met een Vlaams bedrijf. En natuurlijk ook omdat wij maatwerk leveren. Een Italiaanse fabrikant zal doorgaans geen specifieke oplossingen bieden die afwijken van wat standaard is. Wij maken net graag zaken die een ander niet doet.”

Antennes op maat maken, is geen kinderspel?

“Neen. Het is meer dan enkel maar het aanmaken in ons bedrijfspand in Lauwe. Wat mag de klant wettelijk doen? Wat zegt zijn zendvergunning? Directioneel of net niet? Hoe ziet het diagram eruit? Hoe moet het worden bevestigd? We gebruiken diverse softwarepakketten om simulaties te maken. Eenmaal een werkend systeem uitgewerkt, dan zetten we met de software alles om naar een mechanisch systeem en wordt de antenne op maat dus effectief aangemaakt. Bij ons wordt alles zelf gemaakt. Alle brute materialen komen in grondstofvorm toe. Via frees-, plooi-,draai- en lasmachines wordt de antenne vervaardigd. Eens de antenne is vervaardigd wordt die ook bij ons uitgemeten en getest.“

Na het bouwen, komt de vraag of je ze kan plaatsen?

“Inderdaad. Een logisch gevolg. In 2016 startte ik met een tweede bedrijf: Aircast Media Solutions. Wij doen de verkoop en installatie van broadcastsystemen voor FM, DAB en DAB+. Klanten kunnen dus rechtstreeks bij ons aankloppen. Ikzelf ben de zaakvoerder en beschik over twee ervaren freelancers die al sinds de start meedraaien.”

Heynen

Wat zijn de troeven van Aircast Media Solutions?

“In de eerste plaats onze kleinschaligheid. Ikzelf ben de rechtstreekse contactpersoon. Het sociale contact vinden wij zeer belangrijk. Daarnaast zijn we zeer flexibel en snel in het oplossen van noden en problemen en is er onze grote kennis op vlak van hoogfrequent-technologie. Weet je, HF- technologieën zijn mijn stokpaardje, daardoor beschikt Lambda/Aircast over een uiterst uitgebreid en compleet meetlabo waar zelfs externe grotere bedrijven beroep op doen. Overigens kan men ook voor studio en audio – materialen terecht bij Aircast Media Solutions, wij bieden een breed scala aan producten.

Ook de lokale radio is welkom bij jou?

Absoluut! En dit voor alles wat met omroep te maken heeft. We hebben eigenlijk de afgelopen jaren nog niet veel tijd en werk in promotie gestoken. Toch hebben we nu al een mooi aandeel aan lokale radiozenders als klanten. Dan denk ik aan bijvoorbeeld FM Goud, Stadsradio, Park FM, VBRO, IRO, TRO, Max…. Voor ons telt een tevreden klant en wij halen zéker de neus niet op voor de lokale kleinere spelers.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx