RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

VK: Winst voor LBC ‘dankzij’ Brexit en corona

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Talkzender LBC heeft z’n marktaandeel fors zien stijgen in Londen. Dit blijkt uit de luistercijfers over het eerste kwartaal van 2020 van RAJAR. Brexit en corona hebben gezorgd dat het marktaandeel met ruim 2% toenam. Landelijk blijft BBC Radio 2 aan kop. BBC Radio 4 blijft het populairst in Londen met 14,6%, gevolgd door Radio 2 met 10,6%.

LBC verstevigde dankzij een marktaandeel van 8,2% z’n positie als populairste commerciële zender in de hoofdstad. Ook de popmuziek van Heart deed het goed (+ 0,8%), het station volgt nu vlak achter rivaal Magic. Fors verlies was er dan weer voor Kiss. Het jongerenstation ging met 1,2% achteruit en staat nu met slechts 2,7% weer ruimschoots onder rivaal Capital.

Nick Ferrari heeft op LBC de best beluisterde commerciële ochtendshow in de hoofdstad. Wekelijks stemmen er 805.000 luisteraars op hem af, een stijging van 40.000 eenheden ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Hiermee werd Capital onttroont. De ochtendshow met Roman Kemp, Vick Hope en Sonny Jay Muharrem verloor 169.000 luisteraars en lokt er nu nog wekelijks 781.000. Co-host Hope heeft deze ochtendshow inmiddels verlaten en is vervangen door Siân Welby, die voorheen in de avond op Heart te horen was.

Ook zusterstation Heart is Capital voorbij gestoken in de ochtend. Jamie Theakston en Amanda Holden zijn nu goed voor 793.000 wekelijkse luisteraars. Ronan Keating en Harriet Scott op Magic lokken 610.000 luisteraars. Net zoals het globale cijfer laat zien, verloor Kiss ook flink wat terrein in de ochtend. Tom Green en Daisy Maskell zagen 251.000 luisteraars vertrekken.

Landelijk

BBC Radio 2 blijft de populairste zender van het Verenigd Koninkrijk met 16,3% (- 0,7%). Het ochtendprogramma verloor, na het herstel in het laatste kwartaal van 2019, opnieuw terrein, maar is toch nog goed voor 8,11 miljoen luisteraars. Bij BBC Radio 1 bleef het marktaandeel stabiel. Greg James, die de ochtendshow van maandag tot en met donderdag presenteert, won 60.000 luisteraars en haalt er wekelijks 4,87 miljoen.

Heart blijft met 4,8% marktaandeel het grootste commerciële radionetwerk, gevolgd door Smooth Radio met 3,4%, Capital met 3,0%, Kiss met 2,7% en Magic met 2,5%. Daarnaast heeft Heart de grootste commerciële ochtendshow. Wekelijks stemmen er 4,12 miljoen luisteraars af op Theakston en Holden. Capital Breakfast telt 3,32 miljoen wekelijkse luisteraars.

Opvallend is de toename van het aantal jongeren (15-24) dat naar radio luistert. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit 82% tegenover 78% in het laatste kwartaal van 2019. Het aandeel digitaal luisteren steeg in deze meting licht naar 58,6%. Zo’n 69% van het digitale radio luisteren gebeurt via DAB(+), internet is goed voor 24%. Kijkend naar alle distributieplatformen, is FM/AM goed voor 41%, DAB(+) haalt 40,2%, internet laat 14% noteren, de digitale kabel 4,4%.

BBC 6 Music is met 2,4% marktaandeel nog steeds de populairste digitale zender. Wekelijks worden 2,55 miljoen luisteraars geteld. BBC Radio 4 Extra verloor terrein, maar is nog altijd goed voor 1,98 miljoen luisteraars per week.
Kisstory blijft de grootste commerciële digitale zender qua weekbereik. Wekelijks stemmen er 2,06 miljoen luisteraars af wat goed is voor een marktaandeel van 0,8%.

Planet Rock is met 1,0% marktaandeel het grootste commerciële station qua marktaandeel en neemt het stokje over van Virgin Radio, dat daalde naar 0,9%. Het nieuwe LBC News debuteert met 657.000 luisteraars, waarvan bijna driekwart zich in Londen bevindt. In de Brite hoofdstad scoort BBC 6Music 2,7% marktaandeel, Kisstory 1,2% en Virgin 0,8%. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Absolute Radio mag bezuinigen in het VK

Het Britse commerciële Absolute Radio heeft de goedkeuring gekregen om een flink aantal middengolfzenders uit Lees verder

VK: weekend start al op vrijdag bij BBC Radio 1

Opmerkelijk radionieuws uit Groot-Brittannië: de BBC Radio 1 stopt met ingang van juni met de Lees verder

VK: Minder regels voor commerciële radio

Terwijl het complete Vlaamse radiolandschap nog steeds in rep en roer staat omdat in de Lees verder

Absolute Radio 40s is maar één dag in de lucht

Geen grootse herdenkingen op datum van 8 mei in België, terwijl in andere delen van Lees verder

Beste Veronica-programma is van ‘Curry & Van Inkel’ (audio)

Het publieke omroepbestel uitdagen vanaf zee om na een kwarteeuw van vallen, opstaan en dubieuze Lees verder

Groot-Brittannië: digitale radio blijft fors groeien

Twee op de drie Britten (66 procent) luisteren nu wekelijks minstens 1 keer digitaal naar Lees verder

Groot-Brittannië: Digitale radio populairder dan FM en AM

Het Britse radioluisteronderzoek Rajar, vergelijkbaar met onze CIM, publiceerde de resultaten voor het eerste kwartaal Lees verder

Groot-Brittannië op zucht van digitale switchover

Net niet de helft van alle Britten luistert momenteel via digitale weg naar de radio. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x