RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

UK: Wat gebeurt er bij BBC Radio 2? (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zelfs de opschudding en herrie rond Prins Harry’s boek ‘Spare’ werd verleden week dinsdag van secundair belang toen één van de zwaargewichten bij BBC Radio 2 totaal onverwacht zijn overstap naar de commerciële concurrent Greatest Hits Radio officialiseerde. De kleine maar kordate aankondiging van Ken Bruce (71), wellicht onder druk, wakkerde een heuse tsunami aan snoeiharde kritiek tegen de BBC aan. Van de zoveelste foute aanpak tot een dreigende boycot, het imago van de Britse publieke omroep incasseerde rake klappen. Wat is er gaande?

Scott beter dan Steve?

Tijdens de voorbije maanden kwam de Britse marktleider in opspraak door een aantal, op zijn zachtst gezegd, controversiële beslissingen. Zo vernam Steve Wright (67) van programmadirecteur Helen Thomas dat het roer helemaal om ging voor een drastische verjonging. Een riskante gok met de bedoeling om de oudere fans van het jeugdige BBC Radio 1 probleemloos via een ‘softe versie’ op te vangen en om hen zo ver mogelijk van een commerciële lokroep te houden. Dat Scott Mills ‘The Big Show’ op 31 oktober 2022 verving, viel niet echt in goede aarde. De 49-jarige uitblinker in flitsend presentatiewerk werd met gemengde gevoelens onthaald en werd geconfronteerd met tegenstrijdige meningen. 

Vanessa, Paul en Simon

Paul Grady (67) vertrok uit protest omdat hij slechts om de zoveel tijd humorist Rob Beckett mocht vervangen. Vanessa Feltz (60) die bij BBC Radio 2 steeds de vroege vogels naar de ochtendshow van Zoe Ball begeleidde, verdween medio augustus 2022 om bij Talkradio en Talk TV op te duiken. Haar leeftijd en de steeds oplaaiende discussies over haar torenhoge salaris, net zoals bij Graham Norton hadden hen naar de exit verwezen.

De manier waarop Simon Mayo op een zijspoor belandde was eveneens zeer merkwaardig. In een poging om de drive time dynamischer te laten klinken werd hij een paar jaar geleden gekoppeld aan Jo Whiley, die niet echt voor dit soort opdrachten paste. Zeker omdat ze vooral naam en faam maakte als specialiste in de meer thematische shows. De gevolgen lieten zich raden. Een mismatch voor het publiek. Beiden terug naar af. De uitgerangeerde DJ kreeg onderdak bij het klassieke muziekproject van Bauer Media Radio Scala om vervolgens naar het zusterstation Greatest Hits Radio uit te wijken. 

Ten koste van wat besparen?

Dat de kosten voor de exploitatie van een publieke onderneming als de BBC door de gevolgen van Covid-19, de hogere belastingen en de loodzwaar wegende energiecrisis de pan uit swingen, daar bestaat geen twijfel meer over. De genadeloze roddelpers gaat ook niet bepaald zachtjes om met de (hoge) lonen van sommige medewerkers. De algemene verontwaardiging dwong de raad van bestuur en andere verantwoordelijken, met het schaamrood op de wangen, tot drastische maatregelen. In één adem door werden de nieuwsdiensten op nationaal en lokaal niveau doorgelicht.

De sluiting van de overbodige AM-zenderparken door de oprukkende DAB+ voor de doorgifte van de lokale BBC-stations zorgde wel voor een behoorlijke financiële lastenverlichting. Maar dat vertrouwde radionamen in deze besparingsronde werden meegesleurd deed menig wenkbrauw fronsen. Zeker omdat het kwaliteitsverlies in de kaart speelde van de concurrentie. Het commerciële Greatest Hits Radio verwelkomde maar al te graag voormalige BBC DJ’s als Jackie Brambles, Marc Goodier, Alex Lester en Pat Sharp. 

Generatieconflict?

Door deze indrukwekkende exodus bij BBC Radio dreigen nu niet alleen de luistercijfers een flinke duik te nemen maar worden ook de volgers in twee kampen verdeeld. Enerzijds zijn er de voorstanders van een energieke vormgeving plus een krachtiger muziekformat waarbij naast de hits van de jaren ’80 en ’90 ook het melodieuze danswerk van Ibiza eventueel aan bod komt. 

Anderzijds is het een strategie die wellicht bij de oudere consumenten voor ergernis zorgt. Het scenario waarbij luisteraars het station dat jong en oud met elkaar verzoende, de rug zal toekeren, is niet onbestaande. Wat is men trouwens van plan met Tony Blackburn (80) en Paul Gambaccini (74), zij die na de juridische flaters van de BBC inzake vermeend grensoverschrijdend gedrag, nu over een monumentale onaantastbaarheid beschikken? Enkel de toekomst zal antwoorden of BBC Radio 2 uit de impasse raakt. (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx