RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

UK: spraakquota lokale BBC-zenders wordt aangepast

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Als het aan de Britse mediawaakhond Ofcom ligt, dan mogen de lokale radiostations van de Engelse BBC in de toekomst meer muziek draaien tijdens hun ochtendshows. Hiervoor wil de mediaregulator de spraakquota tijdens ‘breakfast’, die nu gelden, verminderen.

In het Verenigd Koninkrijk moeten lokale radiostations tussen 07:00 en 08:30 uur voor de volle honderd procent gesproken woord aanbieden. Muziek draaien is dan dus niet toegestaan. Volgens de BBC blijkt uit onderzoek dat het ontbreken van muziek in het bewuste tijdsegment bij luisteraars een negatief effect heeft op de verwachtingen van de lokale stations van de publieke omroep.

De ochtendshows beginnen vaak al om 06:00 uur en lopen drie tot vier uur door. Bijgevolg hebben al deze programma’s een hybride format, waarbij tussen 06:00 en 07:00 uur enkel muziek te horen is tussen de reportages en informatiebulletins. Daarna volgen vanaf 07:00 uur anderhalf uur lang non-stop nieuws, achtergronden, sport, weer en verkeer, om na 08:30 uur terug te keren naar het format van voor 07:00 uur.

Daarnaast staan ook de financiën bij de omroep flink onder druk, waardoor het steeds lastiger wordt om anderhalf uur lang hoogwaardig nieuws te brengen. Daarom heeft de BBC Ofcom verzocht om de honderd procent spraakquota te schrappen. De grote hoeveelheid gesproken woord heeft een belangrijk onderscheidend karakter tegenover de commerciële radiostations. Deze laatsten zetten namelijk veel meer in op muziek. Daarom wil Ofcom de spraakquota voor de lokale omroepen niet geheel schrappen. Wel wil de mediawaakhond het percentage tot 75%.

Alleen in Engeland

Deze verlaging geldt alleen voor de lokale stations van de BBC in Engeland. Voor de zogenaamde ‘Nations’ stations in Wales, Schotland en Noord-Ierland blijft het percentage van 100% gelden. Dat betekent dat BBC Radio Wales, BBC Radio Cymru, BBC Radio Scotland en BBC Radio Ulster anderhalf uur muziekvrij blijven in de ochtend. Als argument voert Ofcom aan dat deze stations tijdens het gehele ochtendblok al vrijwel geheel inzetten op nieuws en informatie en muziek al nauwelijks of niet gedraaid wordt.

Een andere wijziging is dat Ofcom de hoeveelheid nieuws die onder andere BBC Radio 1 en 2 moeten uitzenden in de toekomst te gaan schrijven op jaarbasis in plaats van op weekbasis, zoals nu het geval is. De muziekquota, zoals de hoeveelheid speciale muziek die ze minimaal moeten uitzenden, blijft overeind voor deze stations. Voordat Ofcom de wijzigingen doorvoert met de BBC, worden ze eerst openbaar geconsulteerd. (RadioWereld)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: Bouwvakkersradio landelijk op DAB (video)

Het station timmert al vijf jaar aan de weg, maar hun verschijning op DAB+, met Lees verder

UK: Bauer schrapt meer lokale programma’s

In het Verenigd Koninkrijk zet de van origine Duitse mediagroep (Hamburg) Bauer Radio opnieuw het Lees verder

UK: Heart wijzigt weekend

Het Britse Global Radio startte het nieuwe jaar met enkele wijzigingen bij het zusterstation van Lees verder

UK: Keurkrans DJ-legendes bij Boom Radio

Het Britse Boom Radio is nu vrijwel landelijk via DAB+ te ontvangen. Vorige week vrijdag Lees verder

Blad 1636: Facebook, NRJ, BBC Radio 1 Dance

• Facebook ontslaat Belgische werknemers • Frankrijk: NRJ Group ziet elektriciteitskosten exploderen • UK: Commerciële Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Blad 1633: TROS FM, Radio Barbier, Virgin Radio UK (video)

• TROS FM viert jubileum met TROS Chalet • Radio Barbier zoekt popquiz-ploegen • Ben Lees verder

Blad 1627: Music Radio Creative, Will Ferdy, Hein Van Nievelt (video)

• Music Radio Creative over alle grenzen heen • De radioliefde van Will Ferdy • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx