RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

UK: spraakquota lokale BBC-zenders wordt aangepast

Als het aan de Britse mediawaakhond Ofcom ligt, dan mogen de lokale radiostations van de Engelse BBC in de toekomst meer muziek draaien tijdens hun ochtendshows. Hiervoor wil de mediaregulator de spraakquota tijdens ‘breakfast’, die nu gelden, verminderen.

In het Verenigd Koninkrijk moeten lokale radiostations tussen 07:00 en 08:30 uur voor de volle honderd procent gesproken woord aanbieden. Muziek draaien is dan dus niet toegestaan. Volgens de BBC blijkt uit onderzoek dat het ontbreken van muziek in het bewuste tijdsegment bij luisteraars een negatief effect heeft op de verwachtingen van de lokale stations van de publieke omroep.

De ochtendshows beginnen vaak al om 06:00 uur en lopen drie tot vier uur door. Bijgevolg hebben al deze programma’s een hybride format, waarbij tussen 06:00 en 07:00 uur enkel muziek te horen is tussen de reportages en informatiebulletins. Daarna volgen vanaf 07:00 uur anderhalf uur lang non-stop nieuws, achtergronden, sport, weer en verkeer, om na 08:30 uur terug te keren naar het format van voor 07:00 uur.

Daarnaast staan ook de financiën bij de omroep flink onder druk, waardoor het steeds lastiger wordt om anderhalf uur lang hoogwaardig nieuws te brengen. Daarom heeft de BBC Ofcom verzocht om de honderd procent spraakquota te schrappen. De grote hoeveelheid gesproken woord heeft een belangrijk onderscheidend karakter tegenover de commerciële radiostations. Deze laatsten zetten namelijk veel meer in op muziek. Daarom wil Ofcom de spraakquota voor de lokale omroepen niet geheel schrappen. Wel wil de mediawaakhond het percentage tot 75%.

Alleen in Engeland

Deze verlaging geldt alleen voor de lokale stations van de BBC in Engeland. Voor de zogenaamde ‘Nations’ stations in Wales, Schotland en Noord-Ierland blijft het percentage van 100% gelden. Dat betekent dat BBC Radio Wales, BBC Radio Cymru, BBC Radio Scotland en BBC Radio Ulster anderhalf uur muziekvrij blijven in de ochtend. Als argument voert Ofcom aan dat deze stations tijdens het gehele ochtendblok al vrijwel geheel inzetten op nieuws en informatie en muziek al nauwelijks of niet gedraaid wordt.

Een andere wijziging is dat Ofcom de hoeveelheid nieuws die onder andere BBC Radio 1 en 2 moeten uitzenden in de toekomst te gaan schrijven op jaarbasis in plaats van op weekbasis, zoals nu het geval is. De muziekquota, zoals de hoeveelheid speciale muziek die ze minimaal moeten uitzenden, blijft overeind voor deze stations. Voordat Ofcom de wijzigingen doorvoert met de BBC, worden ze eerst openbaar geconsulteerd. (RadioWereld)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx