RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

UK: spelregels analoge en digitale radio worden versoepeld

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe mediawet in de maak om de regelgeving voor commerciële radio- en tv-stations aanzienlijk te vereenvoudigen. Voorlopig gaat het om een voorstel dat afgelopen week werd gepresenteerd. Met name voor analoge stations is er behoorlijk wat impact.

De huidige wetgeving voor commerciële radio dateert nog uit de periode dat er alleen naar FM en AM geluisterd werd en digitale radio nog niet bestond. Om de pluriformiteit in de ether te garanderen werden toen strenge regels opgelegd aan wie wilde uitzenden. Maar omdat radio luisteren steeds meer digitaal gebeurt, werden al in 2017 de eerste plannen gepresenteerd om de regels verder te versoepelen. 

Een goot deel van deze aanbevelingen zijn nu opgenomen in een nieuw wetsvoorstel. Hiermee wil de overheid een gelijk speelveld creëren voor analoge en digitale spelers. Want terwijl er voor FM en AM strikte regels gelden, bestaan die voor digitale projecten veel minder.

Meer vrijheid in ruil voor nieuws

Zo wordt het in de toekomst makkelijker voor commerciële FM-omroepen om het muzikale format te wijzigen. Nu moet er nog steeds toestemming gevraagd worden aan mediaregulator Ofcom. Ook mogen lokale stations in de toekomst meer programma’s delen met de concullega’s buiten hun eigen regio. In ruil wordt verwacht dat het lokale nieuwsaanbod op zowel analoge als digitale platforms behouden of vergroot wordt.

De afgelopen jaren werden de regels voor lokale stations al meerdere keren versoepeld, waardoor tegenwoordig nog maar drie uur per dag lokale producties moeten uitgezonden worden. Bovendien hoeven die ook niet langer in de ochtend geprogrammeerd te worden. Iets wat eerder wel een absolute vereiste was. 

Verlengen vergunningen

Het stopzetten van FM zal pas op z’n vroegst vanaf 2030 plaatsvinden. Ofcom krijgt daarom de mogelijkheid om vergunningen te verlengen tot de afschakeldatum. Daarnaast is vastgelegd dat de drie landelijke commerciële zenders Talksport, Classic FM en Absolute Radio, na het teruggeven van hun analoge vergunning, capaciteit behouden op de landelijke DAB-multiplex van Digital One.

Ook worden de lastige regels voor exploitanten van lokale DAB-netten bij het wijzigen van het zenderaanbod grotendeels geschrapt. Absolute Radio is de eerste landelijke commerciële radiozender in het Verenigd Koninkrijk die de analoge uitzendingen gestaakt heeft. Al kan eigenaar nog een boete te krijgen omdat de oude regelgeving momenteel nog van kracht was, toen de FM-band werd verlaten.

Groen licht voor buitenland

Een andere belangrijke wijziging is dat buitenlandse radiostations een vergunning kunnen aanvragen om via DAB+ uit te zenden. Een lijst met landen moet nog worden opgesteld, maar in elk geval staat Ierland al genoteerd. Hierdoor kan de publieke omroep RTÉ in de toekomst ook digitale etherradio in het Verenigd Koninkrijk inzetten als alternatief voor de uitzendingen op langegolf die volgende week worden gestaakt.

Heynen

Het wetsvoorstel moet nu door het parlement goedgekeurd worden. Dit kan echter nog wel een jaar duren. (BVP – RadioWereld)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx