RadioVisie

  • .
    .

UK: Smooth Radio stopt op AM in Zuid-Wales (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Smooth Radio is niet langer via de middengolf te ontvangen in het zuiden van Wales. Omdat één van de twee zendmasten afgebroken moet worden, heeft eigenaar Global Radio besloten om beide frequenties op te geven. Het station blijft wel gewoon op DAB uitzenden.

In het zuiden van Wales was Smooth in de regio Cardiff te ontvangen op 1359 kHz en in de regio Newport op 1305 kHz. Beide zenders werden al in 1980 in gebruik genomen. Eerst door CBC, gevolgd door Red Dragon Radio, Touch Radio, Capital Gold in 1999, Gold in 2007 om in 2014 plaats te maken voor Smooth Radio.

De zendmast bij Cardiff gaat echter tegen de vlakte omdat de grond er een andere bestemming krijgt. Bovendien luisteren steeds minder mensen via de middengolf naar radio, waardoor het economisch niet langer interessant is om de zendinstallatie elders weer op te bouwen. Zowel de frequentie in Cardiff als in Newport maken gebruik van dezelfde vergunning.

Omdat in het Verenigd Koninkrijk geen frequenties onbenut mogen blijven, wordt de frequentie voor Cardiff teruggegeven aan Ofcom. Het gevolg is dat ook de zender in Newport is uitgezet. Smooth Radio blijft er wel te beluisteren via de digitale ether. In het noorden behoudt men wel een AM-frequentie. Vanuit Fardon, onder Chester, wordt uitgezonden op 1260 kHz.

Langzaam maar zeker wordt het ook in het Verenigd Koninkrijk steeds stiller op de middengolf. Afgelopen zomer besloot Bauer al drie middengolfzenders van Absolute Classic Rock in de regio Birmingham uit te zetten. Begin juni werd de stekker getrokken uit Radio City Talk (1548 AM) in Liverpool.

Enkele jaren geleden gaf Absolute Radio al diverse zwakke AM-frequenties op en werd het vermogen van de hoofdzenders op 1215 kHz gehalveerd. Ook het commerciële Talksport sneed al in de middengolfdistributie. Begin dit jaar gingen zeven zenders uit. Daarnaast zette ook de BBC in april achttien middengolfzenders voor lokale radio uit. (BVP – radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: Bauer schakelt nog meer AM-zenders uit

Bauer Radio, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde radiodivisie van het Duitse multimediaconglomeraat Bauer Media Lees verder

Absolute Radio mag bezuinigen in het VK

Het Britse commerciële Absolute Radio heeft de goedkeuring gekregen om een flink aantal middengolfzenders uit Lees verder

Absolute Radio wil minder AM om te bezuinigen

Het Britse commerciële Absolute Radio gaat de uitzendingen op middengolf beperken om te besparen. Dat Lees verder

UK: Akkoord tussen BBC Radio 5 Live en Talksport

BBC Radio 5 Live en TalkSPORT slaan de handen in elkaar voor de rechtstreekse verslaggeving Lees verder

UK: Talksport mag zeven AM-zenders uitzetten (audio)

Het Britse Talksport mag beginnen met het afschakelen van haar middengolfzenders. De commerciële omroep heeft Lees verder

UK: regering schuift analoge switch-off op de lange baan

De Britse regering van premier Boris Johnson heeft de licenties voor analoge radiostations met nog Lees verder

UK: Enkel nog Britse radio’s via TuneIn

TuneIn heeft in Groot-Brittannië de toegang tot de meeste radiostations uit het buitenland verwijderd vanwege Lees verder

UK: Het is nu al kerstmis bij Magic

Het is nog even wachten op kerstdag maar de mediagroep Bauer probeert nu al om Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx