RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

UK: lokale radiopresentatoren BBC gaan staken (audio)

Het zijn moeilijke tijden voor de lokale radiotak van de BBC in Engeland. De omroep kondigde eerder al aan flink te gaan snijden in de lokale uitzendingen. Inmiddels hebben de eerste presentatoren hun (gedwongen) vertrek aangekondigd. Al gebeurt één en ander niet zonder slag of stoot. Aanstaande 7 en 8 juni wordt er alvast gestaakt.

Vorig jaar maakte de BBC bekend te gaan snijden bij de lokale radiostations. Daarbij zou vooral in de middag, avond en het weekend het aantal programma’s drastisch worden verminderd. Alleen op werkdagen tussen 06:00 en 14:00 uur blijven de eigen uitzendingen buiten schot.

Kritiek

De plannen van de Engelse staatsomroep zorgden meteen voor veel kritiek, onder meer van de journalistenvakbond NUJ. De BBC besloot daarop om alles nog eens tegen het licht houden. Voor enkele regio’s werden de netwerkprogramma’s kleiner of aangepast, maar nog altijd is de impact groot. En daarom gaat er gestaakt worden. In maart werd het werk ook al eens onderbroken.

Afscheid

Inmiddels hebben de eerste presentatoren, soms gedwongen, hun vertrek aangekondigd. Sommigen werkten al meer dan twintig jaar bij de omroep. Zo vertrekt Anna King bij Radio Gloucestershire na 37 jaar. Jonathan Cowap was 34 jaar bij de Beeb en nam eerder deze maand al afscheid bij BBC Radio York. David Burn werd na ruim twee decennia bedankt voor zijn diensten bij BBC Radio Humberside.

BBC Radio Lincolnshire zag Melvyn Prior na 32 jaar de deur definitief achter zich dichttrekken. Neil Green zwaaide na 28 jaar af bij BBC Radio Tees. Daarnaast vertrekt met Claire Cavanagh, Joe Lemer, Laura Rawlings en Steve Yabsley bijna het complete presentatieteam van BBC Radio Bristol.

Schrijnende verhalen

Veel medewerkers moeten ook opnieuw solliciteren. Daarbij komen ook schrijnende verhalen naar buiten van de manier waarop sommige sollicitatiegesprekken plaatsvonden. “We kregen zestig seconden om onze baan te redden, alsof het een speeddate was”, aldus een medewerker. “De tijd werd bijgehouden, maar we kregen geen klok te zien. Het was zo neerbuigend. Ik was twee seconden te lang. Het waren de ergste zes maanden uit mijn leven.”

Een andere medewerker vertelt: “Ik heb mijn hele leven bij de BBC gewerkt en voelde me altijd gewaardeerd. Maar tijdens een vergadering van tien minuten, via Zoom, heb ik me compleet waardeloos en onbelangrijk gevoeld. Ik werd kort voordat ik met mijn programma zou starten gebeld en er werd verwacht dat ik gewoon door zou gaan. Ik was gebroken.”

Daarnaast werd een medewerker kort voor Pasen door zijn manager medegedeeld dat hij/zij te horen zou krijgen of hij/zij nog een baan had. “Dus je hebt nog een week om Jezus te vinden”, lachte de manager. Ook laat een andere medewerker weten eerst verteld te zijn dan zijn/haar baan veilig was om een week later doodleuk te horen krijgen dat er een fout was gemaakt en dat zijn/haar job toch nog niet zeker was.

Heynen

Steun

Inmiddels heeft ook Rolling Stone Ronnie Wood (foto onder) zich aangesloten bij de campagne om lokale radio van de BBC lokaal te houden (foto bovenaan). Afgelopen dinsdag liet hij zich fotograferen met een bord ‘Hou BBC Lokale Radio lokaal’. Wood is zelf ook radioliefhebber en -maker en werkte onder meer voor BBC Radio 2 en Absolute Radio. (RadioWereld.nl)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx