RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

UK: Ken vroeger weg, Vernon naar BBC Radio 2 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Teleurstellend nieuws over Ken Bruce bij marktleider BBC Radio 2 in het Verenigd Koninkrijk. De directie besliste om zijn nog lopende contract veel vroeger dan gepland te beëindigen en hem te vervangen door Vernon Kay. Geen wonder dat de sociale media de openbare omroep onmiddellijk en genadeloos onder vuur namen.

Ken is belangrijker

Ter herinnering: alle perikelen rond het Koningshuis met het gekibbel over Meghan en Prins Harry verdwenen op 18 januari naar de achtergrond toen de zeer geliefde ochtendstem Ken Bruce, met veel tegenzin, zijn afscheid bij BBC Radio 2 aankondigde. Dat de overstap naar commerciële concurrent Greatest Hits Radio aan de basis van de beslissing lag, leidde meteen tot gespeculeer en vooral veel onbegrip. 

Zeker omdat rubrieken als ‘Today’s love song’ en de razend populaire quiz ‘Popmaster’ de fundamenten voor wekelijks 8,5 miljoen luisteraars waren. Voldoende om de prima evolutie van de ‘Breakfast Show’ met Zoe Ball, met zowat gelijkaardige scores, door te trekken. 

Vangnet voor minder jongeren

BBC Radio 2 sleutelde door de opgelegde besparingen geleidelijk aan een format dat dichter bij het op jongeren gerichte BBC Radio 1 aansloot. Vermits de salarissen van sommige vedetten tot zelfs vragen in het parlement leidden, werden in een eerste fase de oudere medewerkers afgedankt. Graham Norton (59) vertrok naar het commerciële Virgin Radio. De immens populaire Steve Wright (67) werd uit de dagprogrammering gehaald en door Scott Mills opgevolgd. 

Een ingrijpende wijziging die op gemengde gevoelens werd onthaald. Vanessa Feltz (61) wiens rustige stem tot een vast begrip in de vroege ochtend was uitgegroeid, werd vriendelijk maar kordaat naar de exit gewezen. Ze vond onderdak bij Talkradio. Simon Mayo (64) kreeg de rekening voor de geflopte drive time show (met sidekick Jo Whiley) voorgeschoteld en mocht opkrassen. Na de lancering van Scala Radio, voor liefhebbers van klassieke muziek, was Greatest Hits Radio maar al te blij om hem met open armen binnen te halen. Paul O’Grady (68) kon zich niet verzoenen met een vernieuwd programmaschema en koos eieren voor zijn geld. 

Massale boycot dreigt

Door alle controversiële beslissingen nam het gevoel van leeftijdsdiscriminatie toe. De niet meer zo jonge maar toch kapitaalkrachtige luisteraars haakten stilaan af. De bekentenis van Ken Bruce dat hij zich bij BBC Radio 2 niet meer geliefd voelde en daarom gedwongen werd om reeds komende  – vrijdag 3 maart – te vertrekken, resulteerde onmiddellijk in landelijke verontwaardiging. 

Dat vervolgens Vernon Kay (48) (foto bovenaan) tot zijn opvolger werd benoemd, kon eveneens op weinig sympathie rekenen. Er wacht de huidige presentator van de ‘Dance Sounds of the ’90’s’ bij BBC Radio en oud tv-commentator van het Formule E wereldkampioenschap op Channel 5, vanaf mei een loodzware opdracht om in de voetsporen van de bijzonder gewaardeerde Bruce te treden. Tot dan wordt Gary Davies (65) zijn vervanger.  (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx