RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

UK: Ken Bruce verlaat BBC Radio 2 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het nieuws viel als een donderslag bij een heldere winterhemel. Ken Bruce neemt in maart, bij het einde van zijn contract dat 31 jaar duurde, afscheid van de Britse marktleider BBC Radio 2 om naar het landelijke netwerk Greatest Hits Radio over te stappen.

Lange staat van dienst

De in Glasgow geboren Schot begon zijn carrière bij BBC Radio 4 in 1977. Via BBC Radio Schotland werd hij snel bij het team van BBC Radio 2 ingelijfd. De promotie in 1985 naar de felbegeerde ochtendshow en dit als opvolger voor Sir Terry Wogan bevestigde zijn toenemende bekendheid. Al heel snel verhuisde hij naar de voormiddag.

Het blok tussen 10:30 en 13.00 uur groeide sinds zijn terugkeer uit de nachtprogrammering in 1992 uit tot een megasucces. Met gemiddeld 8,5 miljoen wekelijkse luisteraars zorgde hij met grappige intro’s en legendarische rubrieken voor opzienbarende momenten. ‘Today’s Lovesong’ om 11:15 uur kon de hoeveelheid aanvragen niet meer verwerken. De ‘Record’ en het ‘Album of the week’ kregen uitgebreide aandacht. Maar er ontbrak nog iets om de interactiviteit met de volgers op te krikken.

Ken je hits!

Op 16 februari 1998 werd de quiz ‘PopMaster’ schoorvoetend geïntroduceerd. Het concept was vrij eenvoudig: twee kandidaten streden voor een prijs door tien vragen waaronder drie ‘bonus questions’ over één specifiek thema uit de popmuziek te beantwoorden. Naast de hilarische momenten bewezen talloze deelnemers over een gigantische kennis van de Top 40 te beschikken.

Ook altijd leerrijk is de rubriek ‘Tracks Of My Years’ waarbij verschillende artiesten hun favoriete songs toelichtten. Wie keek niet verrassend op toen producer Giorgio Moroder van Donna Summer’s ‘I Feel Love’ zijn voorkeur over ‘Bridge Over Troubled Water’ uitte? 

Eurovisie in de pianokamer

Ken was ook de grote gangmaker van de regelmatige optredens in de ‘piano room’. Grote namen als Nathalie Imbruglia, de inmiddels overleden Christine McVie, Ryan Tedder van One Republic en vele anderen onderstreepten op vaak verrassende manier hun stemkwaliteiten. Tot grote vreugde van de liefhebbers die deze ‘unplugged sessies’ enorm waardeerden.

Er was steeds wat te beleven. Rond de periode van het jaarlijkse Eurovisie Songfestival voelde de presentator zich steeds in zijn nopjes. Zeker toen hij naar de diverse gastlanden werd gestuurd om van daaruit de eindrondes te volgen. 

What’s going on?

Inmiddels rijst de vraag waarom talloze sterren van BBC Radio 2 plots voor de uitgang kiezen? De voorbije jaren verdwenen sterkhouders als Vanessa Feltz, Simon Mayo, Graham Norton, Chris Evans, Paul O’Grady en nog niet zo lang geleden Steve Wright helemaal uit beeld. Meestal richting commerciële concurrenten. Waarnemers wezen met de vinger naar de verregaande hervormingen bij de BBC waarbij vooral de nieuwsdienst en het fenomeen van de hoge salarissen bij sommige vedetten werden aangepakt.

Toch verkozen verschillende grote namen waaronder Zoe Ball om in ruil voor een loonsverlaging, bij de Britse marktleider te blijven. Maar toch niet echt motiverend dus. Wellicht daarom koos Ken Bruce voor het grote geld van Greatest Hits Radio. Vanaf 2 april aanstaande zal hij elke werkdag precies dezelfde uren invullen. Wie hem bij BBC Radio 2 opvolgt, blijft een voorlopig goed bewaard geheim.

Ons voorgevoel gaat in de richting van de oud gediende bij BBC Radio 1 Gary Davies. De man die reeds de nodige vervangingen, met dezelfde flair en vrolijkheid voltooide. Wait and See. (FVM – Fotocredits: BBC)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx