RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

VK: Eerste vergunningen voor mini DAB-netten

De Britse mediaregulator Ofcom heeft de eerste vijf kleinschalige DAB-netten vergund in Glasgow, het zuiden en het noordoosten van Engeland, Wales en Noord-Ierland. Deze licenties zijn onderdeel van de plannen om kleinere lokale zenders, webradio’s en community stations een digitale plek in de ether te geven. De komende jaren zullen er honderden dergelijke toelatingen worden uitgereikt.

Volgens de cijfers van begin 2020 luistert bijna 60% digitaal in het Verenigd Koninkrijk, waarbij DAB(+) het populairste platform is. Het land heeft momenteel drie landelijke DAB-multiplexen, plus enkele regionale en tientallen lokale DAB-netten. Sinds 2015 wordt er op tien plaatsen getest met kleinschalige DAB-netten. In onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow zijn multiplexen operationeel met een beperkt bereik.

Met deze test gaf Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, webradio’s en community omroepen. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB(+), maar de kleinere projecten dreigden de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten. Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat er geen tienduizenden euro’s hardware nodig is. De software draait op een simpele (Rasberry Pi) computer. Ook in Nederland wordt deze technologie gebruikt voor diverse lokale DAB+-netten.

Honderden vergunningen

De komende jaren worden er honderden vergunningen voor de exploitatie van kleinschalige DAB-netten uitgegeven. Dit gaat gebeuren in fases. De eerste ging eind vorig jaar van start en bevat 25 gebieden, waaronder Glasgow, Birmingham en Bristol, waar trouwens al jaren getest wordt. Vorige week heeft Ofcom de eerste vijf netwerken vergund. 

Het gaat om gebieden waar slechts één partij zich gemeld had. De komende tijd worden ook de overige regio’s van fase 1 vergund. Het was de bedoeling dat de verdeelprocedure van fase 2 in de maand maart van start zou gaan, maar vanwege corona is dit uitgesteld tot begin juni. Fase 2 bevat 22 gebieden in het noordwesten van Engeland, waaronder Liverpool en Manchester. 

De dekking van de kleinschalige multiplexen mag niet groter zijn dan 40% van het al bestaande lokale DAB-net van de betreffende regio. Partijen die de exploitatie krijgen toegewezen, mogen het format zelf invullen. Wel dienen zij plek vrij te houden voor drie community stations. Dit zijn kleine lokale omroepen zonder winstoogmerk. Hiervoor worden speciale vergunningen (C-DSP) uitgegeven. 

Mochten er geen of minder C-DSP-vergunningen voor een multiplex uitgegeven worden, dan blijft deze ruimte leeg. De exploitant van een DAB-net mag deze niet inzetten voor een ander radiostation. Vergunde partijen moeten hun netwerk binnen anderhalf jaar operationeel hebben. (BVP – radio.nl)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VK: Greatest Hits Radio ook op FM in Leeds

De Britse Bauer Media Group trekt na bijna veertig jaar de stekker uit Radio Aire Lees verder

VK: The Times wordt ook Times Radio (video)

The Times, één van de oudste Britse kranten - opgericht in 1785 - krijgt een Lees verder

VK: Winst voor LBC ‘dankzij’ Brexit en corona

Talkzender LBC heeft z’n marktaandeel fors zien stijgen in Londen. Dit blijkt uit de luistercijfers Lees verder

Absolute Radio mag bezuinigen in het VK

Het Britse commerciële Absolute Radio heeft de goedkeuring gekregen om een flink aantal middengolfzenders uit Lees verder

Radio Lede van Oordegem naar centrum Lede

Radio Lede zendt sinds dit weekend uit van in het centrum van de gemeente Lede. Lees verder

Het is vandaag 31 juli… 2012 (audio)

Dit is de allerlaatste aflevering van deze rubriek. Gestart als onderdeeltje van 'Het Blad', ging Lees verder

Blad 872: Radio Star, AQLN, Radio 538

• Radio Star trok opnieuw met de koets door Herzele • Cloudcast was even vermist Lees verder

Blad 871: LRL, Sublime, Sunlite Radio

• Chris, Erwin & Giovanni houden hun jaarlijkse Disco Fever Marathon • Volgens de Sublime-luisteraars Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 22 februari… 1986 (audio)

Het Radiodagboek van 22 februari

Dit was RadioVisie’s week 7 in 2021

Sluiten